Gerst is een ondergewaardeerd soort graan. Het is te koop bij biowinkels onder de naam gerst of gort en ziet eruit als tarwekorrels. Als je het lang kookt, krijg je oma’s gortepap. Als je het korter kookt, 20 à 30 minuten, krijg je lekker dikke korrels met een zachte, veerkrachtige beet, de perfecte textuur voor in een salade of bij een curry. Gerst is ook lekker in soep. Kook het bijvoorbeeld mee met de erwtensoep, minstens een half uurtje.
Bij een potluck heb ik een keer heerlijke zwarte bonensoep gegeten. Dit is mijn eerste poging om de soep na te maken, niet precies zoals die van de picknick, maar wel heel lekker en simpel. Ik heb wat maisdumplings toegevoegd om er een echte maaltijdsoep van te maken.
Joodse winkels verkopen vaak verrassend veel veganistische producten omdat deze goed binnen de Joodse voedselwetten passen. Je moet zoals altijd goed de ingrediënten lezen, maar waarschijnlijk vind je wel wat leuke koekjes, snoepjes en sauzen die verder eigenlijk nergens verkrijgbaar zijn.
Ik ben nog steeds op zoek naar creatieve manieren om alle andijvie uit onze groentetas weg te werken. In deze pasta-rolletjes met een roomvulling is hij goed op zijn plaats. Als je geen andijvie-overschot hebt kun je dit recept ook met spinazie of een andere zachte bladgroente maken.
Deze prachtige oranje cake is perfect voor Koningsdag, of voor elke andere dag dat je zin hebt in een lekker luchtige cake met een frisse smaak. De cake is heel makkelijk te maken, en alle ingrediënten komen uit de supermarkt. Pas op, want het beslag is zo lekker, dat je het misschien wel niet wilt bakken!
Dit gerecht wordt vaak 'flauwgevallen imam' (imam bayildi) genoemd. Volgens de legende viel de imam flauw van de heerlijke smaak. Het is inderdaad een heel smakelijk gerecht dat je zo op een feestje zou kunnen serveren. Het is wel een echt slow food recept, dus niet geschikt als je haast hebt.
Witte bonenhummus vind ik bijna nog lekkerder dan hummus van kikkererwten. Het is heerlijk romig, en door de zachte smaak van de bonen komen de andere smaakmakers extra goed tot hun recht. De kruidige geroosterde stukjes pita zijn heerlijk om erin te dippen.
Er zaten mooie wit-roze knolraapjes in onze groentetas en ik had zin om daar eens wat ouderwetse boerenkost van te maken. Dit is een heel eenvoudig en lekker snel recept, met een onverwachte heerlijk complexe smaak. De licht-bittere knolraap combineert fantastisch met de zoete gekaramelliseerde ui.
Wist je dat je de groene blaadjes die aan je radijsjes zitten ook kunt eten? Het is een heerlijke bladgroente met een geheel eigen licht peper-achtige smaak. Serveer het gesauteerde radijsgroen bij een Japanse of Chinese maaltijd, of gewoon bij de Hollandse aardappels met vleesvervanger.