Gerst is een ondergewaardeerd soort graan. Het is te koop bij biowinkels onder de naam gerst of gort en ziet eruit als tarwekorrels. Als je het lang kookt, krijg je oma’s gortepap. Als je het korter kookt, 20 à 30 minuten, krijg je lekker dikke korrels met een zachte, veerkrachtige beet, de perfecte textuur voor in een salade of bij een curry. Gerst is ook lekker in soep. Kook het bijvoorbeeld mee met de erwtensoep, minstens een half uurtje.
Er is een nieuwe film die de gezondheidsvoordelen van veganisme op een zeer aansprekende manier in beeld brengt. What The Health (WTH) is een film van Kip Andersen, die eerder de documentaire Cowspiracy heeft gemaakt. Ik heb een hele dag besteed om de film te kijken en informatie na te zoeken uit de lange lijst […]
David en ik kijken de laatste tijd veel documentaires over Japan (check Japanology op Youtube), en dan is het leuk om ook wat Japans eten te proberen. Dit keer maakte ik misosoep, een grote kom Japans comfort food die ook nog eens super snel klaar is.
Mmm, pizza! Ik ‘moest’ de nieuwe vegan mozzarella van Veggi Filata testen voor Gewoon Vegan, en ik had nog een restje Violife for pizza kaas en zelfgemaakte tofu feta in de koelkast, dus dat werd vegan drie-kazen pizza. Je zou ook de zelfgemaakte ‘moxarella’ uit dit recept kunnen nemen in plaats van de Veggi Filata. […]
Vandaag een artikeltje over margarine! Zoals ik in mijn vorige post aangaf wil ik wat vaker over gezondheidsonderwerpen gaan schrijven. Ik kijk wat margarine precies is, hoe het gemaakt wordt, en hoe gezond of ongezond het is vergeleken met andere voedingsmiddelen zoals boter en olie. Margarine heeft een slechte naam. Mensen vinden het ‘te bewerkt’ […]
Ik ben gepromoveerd! Vijf jaar lang onderzoek doen, schrijven en presenteren op congressen, en nu is het zo ver, ik mag voortaan dr. voor mijn naam zetten. Als je meer wilt lezen over mijn onderzoek kan dat hier, op de website van NWO. Ik heb een super fijne dag gehad, met veel lieve mensen en […]
Ik ben de laatste tijd lekker aan het experimenteren met deeg. Vooral ‘no knead bread’ vind ik heel interessant. Brooddeeg wat je niet hoeft te kneden, omdat het door een langere rijstijd zelf een mooie glutentextuur vormt. Dat scheelt een hoop werk! Als we ‘s avonds pizza willen eten meng ik nu ‘s morgens snel […]
Deze fritters zijn momenteel één van mijn favoriete lunchrecepten. Het zijn perfecte kleine comfort food pakketjes met een zetmeel (aardappel), eiwitbron (kikkererwtenmeel) en groente (wortel en ui). Je hebt even een arm-workout met de rasp of je moet je foodprocessor tevoorschijn halen, maar verder is het super snel en makkelijk. Als je dit een leuk […]
Het is hier weer even stil geweest. Ik ben druk met de voorbereidingen voor het verdedigen van mijn proefschrift. Het gaat echt gebeuren, eindelijk! En we zijn twee weken op vakantie geweest in de VS om Davids familie te zien en New York te bezoeken. Het was super leuk. We hebben heel veel gezien, gedaan, […]
Op de website van Albert Heijn zag ik een recept voor ‘poffert’. Ik dacht altijd dat poffert een soort Groningse tulband was, maar dit recept leek meer op een hele dikke gerezen pannenkoek. Mijn Zeeuwse oma maakte vroeger ook wel eens zoiets, maar dan kleiner, en dat noemde ze ‘smouters’. Grappig hoeveel regionale versies er […]
Deze zadenmuesli is al zo’n drie jaar lang Davids favoriete ontbijt. Hij eet dit met sojayoghurt en bevroren bessen, maar je zou het ook over een smoothie bowl kunnen strooien, gebruiken in baksels, of wat je verder leuk vindt. Dit recept staat al een poosje op mijn Engelstalige website, maar ik kwam er steeds niet […]