Edelgist is gedroogde inactieve gist. Het heeft een lekker hartige kaas-achtige smaak. Het is een heel voedzaam goedje met een hoog gehalte aan B-vitamines, zowel qua smaak als voedingswaarde dus echt een fijne aanvulling op een plantaardig dieet. Soms is er kunstmatig B-12 aan toegevoegd, maar van nature zit dat er niet in.
Waar gebruik je het voor?
Je kunt de vlokken of poeder oplossen in sauzen en marinades om deze een fijne hartige en bij hogere doseringen ook kaas-achtige smaak te geven. Je kunt ze ook samen met noten en/of kruiden vermalen in de food-processor om ‘strooikaas’ te maken voor over de pasta, ovenschotel, stamppot en andere gerechten. Deze gist is niet geschikt om gerechten te laten rijzen, het heet niet voor niks inactieve gist.
Waar kun je het kopen?
Edelgist is verkrijgbaar als vlokken of poeder. De gist is te koop in biowinkels en winkels met (natuur)voedingssupplementen, meestal van het merk Natufood.
Een heerlijk romige veganistische cheesecake op basis van cashewnoten, tofu en banaan. De bodem van speculaaskruimels geeft er een leuk winters tintje aan.
David eet graag de kaas-kruiden croissants van Albert Heijn. Het was dus hoog tijd om daar eens een vegan-variant van te fabriceren. De blikjes croissantdeeg van Aldi en Jumbo huismerk zijn vegan, en als je goed zoekt zijn er nog meer vegan varianten te vinden. Je kunt er heel lekkere kaascroissantjes mee maken. Let op, […]
Heb je wel eens Arretjescake gegeten? Deze geheel plantaardige, suikervrije, koolhydraatarme versie is minstens net zo lekker en machtig als het origineel.
Dit is een echte groentenquiche, in de zin dat er veel groente in zit en weinig 'ei'. Met een paar geheime ingrediënten maak je de vulling heel smaakvol.
Dit recept houdt een beetje het midden tussen een roerschotel en een curry. Het is bijna net zo snel klaar als een wokgerecht en lekker romig van smaak zoals een curry.
Tomaat en koolraap met ui is een onwaarschijnlijk lekkere combinatie. Super simpel en redelijk snel te maken, dus heel geschikt voor een fijne doordeweekse hap.
Toen David nog vrijgezel was, at hij vaak pasta met kant-en-klare tomatensaus en mozzarella. Dit gerecht is nog steeds zijn favoriete kostje, dus we eten het regelmatig. De 'kaas' maken we tegenwoordig vaak met tofu, heel lekker en super snel klaar.