Amandelen zijn heel veelzijdig. Je kunt ze rauw eten of geroosterd, met of zonder velletje, en heel, fijngemalen of gepureerd..
Amandelmelk, room en kaas
Je kunt plantaardige melk van amandelen maken door ze te weken, te pureren met water en eventueel nog te zeven in een vergiet met een doek (Dat laatste is alleen nodig als je absoluut geen stukjes in je melk wilt, voor gebruik in baksels en dergelijke hoeft het niet). Ook maken wij graag veganistische roomsauzen en kaasvervangers van gepureerde blanke amandelen.
Amandelmeel
Amandelmeel, oftewel fijngemalen amandelen, kun je gebruiken als vervanger voor tarwemeel in koolhydraatarme en glutenvrij baksels. Je kun amandelmeel kopen bij sommige biowinkels en natuurwinkels, maar je kunt ook zelf blanke amandelen fijnmalen in je keukenmachine.
Afgelopen zaterdag gaf ik op Vegfest een presentatie over voedingswetenschap en het belang van goede voedingsadviezen voor de toekomst van veganisme (foto door Lize Jansen). De zaal zat goed vol en ik kreeg veel vragen. Tof dat er zo veel mensen in dit onderwerp geïnteresseerd zijn! In deze blogpost vat ik de belangrijkste punten nog […]
Veganisten kunnen overal kaas van maken: noten, tofu, rijst, aardappel, wortels, en blijkbaar ook… bulgur! Dit recept voor ‘poor man’s cheese’ kwam ik toevallig online tegen en toen wilde ik het natuurlijk proberen. Het resultaat is een heel apart romig kaasje, wat qua smaak een beetje lijkt op Turkse witte kaas. Ik ga zeker eens […]
Voor mijn meeste recente workshop over ei-vervangers vroeg één van de deelnemers of ik ook een snel quicherecept had. Voor de meeste vegan quiches moet je aan de slag met tofu, of je moet dikke saus van kikkererwtenmeel koken zoals in dit super lekkere recept. Dat is op zich niet moeilijk, maar het is misschien […]
Dit is zonder twijfel de lekkerste vegan kaas die ik tot nu toe geproefd heb! De deelnemers van mijn kaasworkshop waren er ook weg van. Hij is romig en stevig tegelijk en heeft een heerlijk volle geitenkaas-achtige smaak. Hij is heerlijk op een broodje of salade, maar hij komt het best tot zijn recht als […]
Ondergewicht (een BMI lager dan 18,5). Je hoort er weinig over, maar toch hebben best veel mensen er last van. Aankomen kan net zo moeilijk zijn als afvallen, omdat er een aanpassing van je voedingspatroon en leefstijl voor nodig is. In deze post geef ik een flinke lijst praktische tips voor mensen die graag voor […]
Ik ben in de ban van de vegan kaassoufflés! Dit is geen uitvinding van mij. Verschillende slimmeriken maken al langer hun eigen vegan kaassoufflés, en je kunt ze ook kant-en-klaar kopen bij de Vegetarisch Snackbar in Den Haag. Nu heb ik het eindelijk ook eens geprobeerd, en ik ben er meteen helemaal aan verslingerd. Ze […]
UPDATE: het is wat onduidelijk hoe de kleine blender precies heet. Op de doos staat Nutrition Mixer Pro, maar in de webwinkel heet deze de Smoothie mixer. De Nutrition Mixer in de webwinkel heeft een plastic buitenkant en een lager toerental en aantal Watt dan de Smoothie mixer. Blenders! Ik zie heel vaak vragen voorbij […]
Als kind heb je vast wel eens van een vriendje of vriendinnetje een bakje deeg voor vriendschapsbrood gekregen. Het deeg heette waarschijnlijk ‘Herman’ en er zat een brief bij waarin stond dat je er tien dagen voor moest zorgen en dan kon je een cake bakken en het overgebleven deeg doorgeven aan andere vrienden. Als […]
Ik zie regelmatig vragen voorbij komen van mensen die graag veganist willen worden, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Een tijd terug heb ik eens een vegan stappenplan voor iemand gemaakt, en ik bedacht dat die eigenlijk gewoon hier op Vegetus moet staan voor iedereen! Sommige mensen worden van de ene op de andere […]
David is helemaal weg van de vegan Turkse pizza’s van Lekker Anders. Ik vind die ook heerlijk en ze zijn fijn als makkelijke maaltijd, maar het gaat bij mij dan toch een beetje kriebelen of ik zoiets niet goedkoper en voedzamer kan maken. Zo gezegd, zo gedaan! Ik nam volkoren wraps als basis en gebruikte […]