Amandelen zijn heel veelzijdig. Je kunt ze rauw eten of geroosterd, met of zonder velletje, en heel, fijngemalen of gepureerd..
Amandelmelk, room en kaas
Je kunt plantaardige melk van amandelen maken door ze te weken, te pureren met water en eventueel nog te zeven in een vergiet met een doek (Dat laatste is alleen nodig als je absoluut geen stukjes in je melk wilt, voor gebruik in baksels en dergelijke hoeft het niet). Ook maken wij graag veganistische roomsauzen en kaasvervangers van gepureerde blanke amandelen.
Amandelmeel
Amandelmeel, oftewel fijngemalen amandelen, kun je gebruiken als vervanger voor tarwemeel in koolhydraatarme en glutenvrij baksels. Je kun amandelmeel kopen bij sommige biowinkels en natuurwinkels, maar je kunt ook zelf blanke amandelen fijnmalen in je keukenmachine.
Er wordt soms heel moeilijk en mysterieus gedaan over of bepaalde producten nu wel of niet gezond zijn. Maar eigenlijk is het heel makkelijk: gezonde producten worden gemaakt van gezonde ingrediënten. En wat zijn gezonde ingrediënten dan? Onbewerkte basisproducten zoals groente, fruit, peulvruchten, volkoren graan en noten. Als het product grotendeels hieruit bestaat, is het […]
Nu de herfst echt is begonnen krijg ik vanzelf extra veel zin in stevige Hollandse kost. We eten dus weer vaker stamppotjes, geroosterde wortelgroentes en traditionele peulvruchtgerechten zoals snert en bruine bonensoep. Deze vegan variant van ‘captain’s dinner’ is een nieuwe favoriet in mijn repertoire. Dit soort gerechten werden vaak geserveerd op schepen omdat ingrediënten […]
Spaghettipompoen is een mooie gele of geel-groen gestreepte pompoensoort met een langwerpig-ovale vorm. Het gare vruchtvlees heeft een lekker zoet-nootachtige pompoensmaak en valt uit elkaar in losse vezeltjes, die wel wat weg hebben van noodles. Tot voor kort waren deze pompoenen in Nederland moeilijk verkrijgbaar, de laatste tijd zie ik ze regelmatig bij Albert Heijn […]
Als kind at ik altijd graag hüttenkäse (ook wel cottage cheese). Ik had er nog niet echt een goed vegan alternatief voor gevonden, maar dit recept met verkruimelde tofu en sojayoghurt voldoet aan al mijn hüttenkäse cravings! Het is lekker smeuïg en hartig van smaak. Net als cottage cheese van koemelk, is deze vegan hüttenkäse […]
Als je gaat googelen op gezondheidskwaaltjes of voedingsadvies, kun je binnen een kwartier overtuigd raken dat je lichaam zichzelf vergiftigt en dat je nú op een glutenvrije, sojavrije sapkuur moet om te ‘detoxen’ (tip: detoxen kan je lichaam zelf en sapjes zijn overbodig). Helaas staat er heel veel misinformatie en bangmakerij op internet en in […]
Toen David een klein jongetje was, aten ze thuis vaak deze ‘plaatpizza’ met boterhammen als bodem. Super makkelijk te maken en budgetvriendelijk! We hebben dit pas weer eens gegeten en het is verrassend lekker! Als je het met volkorenbrood maakt, is het ook nog eens gezonder dan traditionele pizza met een bodem van witmeel. Net […]
Als je nog nooit geroosterde bloemkool of broccoli op hebt, weet je niet wat je mist! Door het roosteren krijgen deze groentes een onverwacht rijke smaak en een lekker zacht-stevige beet. Nu we het er toch over hebben, geroosterde spruitjes zijn ook héérlijk, zelfs voor spruitjeshaters. Voor deze salade roosterde ik de bloemkool met currykruiden, […]
Afgelopen weekend organiseerde ik een vegan barbecue voor mijn vaders familie. Een paar jaar geleden waren die nog best wel sceptisch over plantaardig eten, maar inmiddels zijn ze helemaal bijgedraaid. Ze waren elkaar de hele avond tips aan het geven over hoe je de lekkerste dingen maakt met vegan kipstukjes en falafel en ook de […]
Jammie, polenta! Deze ‘frietjes’ hebben vanbinnen een lekker romige textuur en hartige smaak, met een knapperig korstje erom. Het is even een werkje om de maispap te koken, op te laten stijven en er frietjes van te bakken, maar het is de moeite 100% waard! Ik at ze dit keer met chili, maar ze zijn […]
Voor een snelle lunch of avondeten maak ik graag quesadillas. Geroosterde wraps met vulling, een soort Mexicaanse tosti. Traditioneel gaat er kaas in (de naam betekent ‘kaasdingetje’), maar je kunt ze ook met allerlei andere dingen vullen. Het lijkt misschien niet zo bijzonder, maar het is verrassend lekker! De wraps zijn heerlijk knapperig en krijgen […]