Agar (vaak ook agar agar genoemd) wordt gemaakt van zeewier en is een vegetarisch alternatief voor gelatine (dat laatste bestaat namelijk uit gekookte dierenhuid en botten en is dus niet vegetarisch). Agar wordt geactiveerd als je het kookt in vloeistof en verandert vervolgens in gel als je de vloeistof laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Waar gebruik je het voor?
Je kunt agar net als gelatine gebruiken in recepten die moeten opstijven, zoals kwarktaart, trifle of jello pudding. Je komt agar ook vaak tegen in recepten voor plantaardige kaas (zie bijvoorbeeld de mozzarella hieronder), waar het helpt om de kaas een stevige textuur te geven.
Waar kun je het kopen?
Agar is te koop bij biowinkels en Aziatische toko’s. Het is verkrijgbaar in de vorm van poeder, vlokken en zelfs heel onhandige lange strengen of blokjes. Ik gebruik het liefst het poeder, want dit lost lekker makkelijk op (een minuutje of vijf koken in vloeistof is genoeg).
Als je de vlokken gebruikt, kun je de agar het beste eerst voorweken en vervolgens 15 minuten koken, zodat je zeker weet dat het goed is opgelost in de vloeistof. 2 theelepels poeder geeft hetzelfde resultaat als 2 eetlepels vlokken.
Gehaktballetjes zijn een leuke manier om een eenvoudige pasta met saus een beetje aan te kleden. De balletjes in dit recept zijn gemaakt van kikkererwten en tarwegluten in plaats van vlees. Lekker hartig en heel smakelijk.
Als je nog nooit ogenboontjes (Engels: black eyed peas) gegeten hebt, moet je ze zeker eens proberen, lekker zacht en romig met een kruidig zoete smaak. In dit kruidige eenpansgerecht zijn ze goed op hun plaats.
Ik wilde al een hele poos koolhydraatarme pitabroodjes bakken, handig om snel een lekkere maaltijd mee in elkaar te draaien. Na een paar experimenten hebben we nu malse, knapperige pita's met maar ongeveer 4 gram koolhydraten per broodje.
Pizza zonder kaas... Veel veganisten vinden dat geen probleem, maar David en ik hebben wel graag kazig laagje op onze pizza. Gelukkig zijn daar allerlei smakelijke plantaardige oplossingen voor, zoals de plantaardige Wilmersburger kaas op deze pizza.
Deze lekkere notenkaas smaakt niet exact hetzelfde als mozzarella, maar de smaak doet zeker niet onder voor kaas van dierenmelk. Het recept lijkt nogal lang, maar eigenlijk is het helemaal niet veel werk. Je moet wel wat geduld hebben, want het duurt even voor de kaas rijp is.
Dit verrassende recept is ideaal als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten en alleen maar tijd hebt om even naar de supermarkt te gaan. De curry is niet alleen lekker, maar ziet er ook nog eens heel leuk uit.
Een typisch Amerikaanse lekkernij, maar dan zonder melk of eieren en ook nog eens koolhydraatarm! Deze kleine cakejes zijn een fijne snack die goed vult en die je ook makkelijk mee kunt nemen als je ergens heen moet.
Ik ben dol op chili. Het is heel makkelijk te maken, snel klaar en je kunt er in elke supermarkt de ingrediënten voor kopen. Deze variant met bataat (zoete aardappel) is een fijne variatie op het chili thema. In plaats van zoete aardappelen kun je ook pompoen gebruiken.
Doe jij ook mee? Morgen begint de eerste ronde van de Veggiechallenge. De meiden van de stichting Viva Las Vega’s dagen je uit om een maand lang, in juni óf juli, vaker vegetarisch of veganistisch te gaan eten. Je kunt zelf je doelstelling kiezen, één dag geen vlees tot 7 dagen in de week vegetarisch […]