Agar (vaak ook agar agar genoemd) wordt gemaakt van zeewier en is een vegetarisch alternatief voor gelatine (dat laatste bestaat namelijk uit gekookte dierenhuid en botten en is dus niet vegetarisch). Agar wordt geactiveerd als je het kookt in vloeistof en verandert vervolgens in gel als je de vloeistof laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Waar gebruik je het voor?
Je kunt agar net als gelatine gebruiken in recepten die moeten opstijven, zoals kwarktaart, trifle of jello pudding. Je komt agar ook vaak tegen in recepten voor plantaardige kaas (zie bijvoorbeeld de mozzarella hieronder), waar het helpt om de kaas een stevige textuur te geven.
Waar kun je het kopen?
Agar is te koop bij biowinkels en Aziatische toko’s. Het is verkrijgbaar in de vorm van poeder, vlokken en zelfs heel onhandige lange strengen of blokjes. Ik gebruik het liefst het poeder, want dit lost lekker makkelijk op (een minuutje of vijf koken in vloeistof is genoeg).
Als je de vlokken gebruikt, kun je de agar het beste eerst voorweken en vervolgens 15 minuten koken, zodat je zeker weet dat het goed is opgelost in de vloeistof. 2 theelepels poeder geeft hetzelfde resultaat als 2 eetlepels vlokken.
In deze derde MoFo post vertel ik over mijn voorbereidingen voor ik op congres naar Duitsland ga, inclusief goedkope tussendoortjes en een recept voor havermoutpap waar je alleen water aan toe hoeft te voegen.
De eerste week van de budgetchallenge is voorbij. Ik heb alles wat ik heb gegeten precies bijgehouden. Spannend om uit te rekenen hoeveel ik deze week aan mijn eten heb besteed!
Wist je dat je sommige soorten groente opnieuw kunt opkweken uit restjes die je overhoudt bij het koken? De selderijplant op de foto is bijvoorbeeld gegroeid van een stompje groenselderij uit onze groentetas.
Deze Marokkaanse soep met linzen en kikkererwten is bijvoorbeeld lekker kruidig en kost maar 50 cent per portie. Het is echt zo'n soep waar je aan het begin van de week een grote pan van kookt en dan lekker een paar keer van kunt eten.
Ik vind deze omeletten super handig, want je hebt er geen verse ingrediënten voor nodig, zoals bij veel andere vegan omelet recepten wel het geval is. Ze zijn bovendien super snel te maken en helemaal glutenvrij!
Veganistisch eten hoeft niet duur te zijn, als je maar zo veel mogelijk onbewerkte producten koopt. Daarom doen we volgende maand mee met een budgetchallenge. Zuinig met geld, maar niet met smaak!
Koken op de camping is altijd een beetje een uitdaging: klein gasbrandertje en pannetjes, geen koelkast, geen enorme kruidenvoorraad, en geen natuurwinkel in de buurt. Het kampeerseizoen loopt inmiddels ten einde, maar dan heb je alvast ideeën voor volgend jaar. De receptjes zijn natuurlijk ook geschikt om thuis even snel een maaltijd in elkaar te flansen.
Deze soep met bonen en boerenkool is een echt budgetgerecht, maar hij boet absoluut niet in op de smaak. De knapperig gebakken reepjes brood met kruiden maken het helemaal af.
De pesto geeft deze salade een lekker frisse zomerse smaak, heel anders dan zo'n zware traditionele aardappelsalade met (vegan) mayo! Ik kook de aardappeltjes het liefst in de schil voor wat extra smaak en vitamientjes.