Agar (vaak ook agar agar genoemd) wordt gemaakt van zeewier en is een vegetarisch alternatief voor gelatine (dat laatste bestaat namelijk uit gekookte dierenhuid en botten en is dus niet vegetarisch). Agar wordt geactiveerd als je het kookt in vloeistof en verandert vervolgens in gel als je de vloeistof laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Waar gebruik je het voor?
Je kunt agar net als gelatine gebruiken in recepten die moeten opstijven, zoals kwarktaart, trifle of jello pudding. Je komt agar ook vaak tegen in recepten voor plantaardige kaas (zie bijvoorbeeld de mozzarella hieronder), waar het helpt om de kaas een stevige textuur te geven.
Waar kun je het kopen?
Agar is te koop bij biowinkels en Aziatische toko’s. Het is verkrijgbaar in de vorm van poeder, vlokken en zelfs heel onhandige lange strengen of blokjes. Ik gebruik het liefst het poeder, want dit lost lekker makkelijk op (een minuutje of vijf koken in vloeistof is genoeg).
Als je de vlokken gebruikt, kun je de agar het beste eerst voorweken en vervolgens 15 minuten koken, zodat je zeker weet dat het goed is opgelost in de vloeistof. 2 theelepels poeder geeft hetzelfde resultaat als 2 eetlepels vlokken.
Update: een variatie op dit recept is te vinden in mijn Starterskit vegan ‘kaas’ maken, die je kunt bestellen bij webwinkel Veggiedeli. Wow, dit nieuwe kaasrecept is misschien wel mijn beste uitvinding van dit jaar. Een flink aantal testers uit de Facebookgroep Vegan Kaas maken hebben hem al geprobeerd, en zij waren heel enthousiast. Ook […]
Deze dikke pannenkoekjes zijn een nieuwe favoriet voor als ik even iets 'anders dan anders' wil voor de lunch. Het is een soort stevige havermoutpap in koekvorm. Heel lekker, makkelijk te maken, en ook nog super budgetvriendelijk. Als je glutenvrij gecertificeerde havermout koopt zijn ze ook geschikt voor mensen met gluten-intolerantie.
Vorige week waren David en ik in de Engelse stad Leeds. Ik moest een presentatie geven op een groot congres voor historici, en we waren er nog nooit eerder geweest dus we hebben ook een paar daagjes vakantie gevierd en leuke dingen gedaan. We zijn lekker uit eten geweest en we hebben ook toffe vegan […]
Ik heb ontdekt dat gekruide sojabrokjes heel erg lekker zijn op pizza! Ze zorgen er bovendien voor dat de pizza wat vullender en eiwitrijker is, ook niet verkeerd. In plaats van sojabrokjes kun je ook kant-en-klaar vegetarisch gehakt gebruiken.
Deze muffins zijn een nieuwe favoriet hier in huis. Precies zoals muffins volgens mij moeten zijn, een beetje losse textuur, niet ongelofelijk zoet en met lekkere dingetjes erin. Ze zijn ook nog eens super snel te maken en ik heb de ingrediënten meestal op voorraad. Ik heb ze inmiddels al een paar keer gemaakt voor […]
Eén van de dingen die ik vaak lees van mensen die plantaardig willen gaan eten, is dat ze het moeilijk vinden om dat buiten de deur vol te houden. Vooral met etentjes van je werk kan het soms echt lastig zijn, omdat je dan niet zelf kunt kiezen waar je naar toe gaat. In dit artikel geef ik wat tips over hoe je dit aan kunt pakken. Behalve voor werksituaties is dit ook handige informatie als je bijvoorbeeld met je familie ergens heen moet waar je niet weet wat de vegan eet-opties zullen zijn.
Ik ben geen enorme fan van Japans eten en David al helemaal niet (I know, dat is bijna een soort culinaire zonde tegenwoordig). Desondanks zijn deze krokante tempehreepjes met Japanse katsu saus stiekem toch een favoriet geworden in huize Vegetus. Ik ben sowieso dol op tempeh, maar met een knapperig korstje is het echt helemaal super.
De super toffe en gezellige Facebookgroep Super Vegans heeft deze week een budgetthema. Dat komt goed uit, want ik ben zelf ook bezig met het inperken van ons boodschappen budget. Mijn eigen streefbedrag is momenteel 25 euro per persoon per week, dus 50 euro voor David en mij samen. Boodschappenlijst In deze post heb ik […]
Ik ben dol op Thaise currypasta, vooral de groene versie. Je kunt er super snel een fijne maaltijd mee in elkaar draaien die ook nog lekker gezond is. David en ik doen nog steeds ons best om meer groente en minder koolhydraten te eten, dus ik maakte deze versie met courgettenoodles.
Als ik echt geen puf heb om te koken eten we soms zo'n soep uit een zak, bijvoorbeeld de linzensoep van AH of Unox die toevallig allebei vegan zijn. Met een broodje erbij is het goed te doen, maar ik ben iedere keer weer teleurgesteld over hoe weinig linzen er in zitten en hoe weinig smaak het heeft. Daarom heb ik maar eens een echte ouderwetse linzensoep gemaakt.