Groentelasagne met vegan crème fraîche

29 August 2012 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Voor: 2-3 personen
Groente-lasagne met vegan crème fraîche, koolhydraatarm, vegetarisch, veganistisch We hebben al een traditioneel lasagnerecept op de site, dus vandaag gaan we de creative kant op: een glutenvrije en koolhydraatarme lasagne met plakken gegrilde courgette in plaats van lasagnebladen. De witte saus in deze lasagne bestaat uit zelfgemaakte 'crème fraîche' op basis van gepureerde amandelen die ik laat fermenteren met melkzuurbacteriën uit rejuvelac (daarvan heb ik tegenwoordig bijna standaard een flesje in de koelkast staan). Ik kan me voorstellen dat je misschien geen zin hebt in dit soort fermentatie-experimenten, alleen maar om lasagne te kunnen maken. Gebruik in dat geval de amandelroom uit ons recept voor koolhydraatarme moussaka. Bijna net zo lekker, maar net even wat makkelijker.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = 1 flinke koffiemok

Voor de witte saus

  • 1/2 kop blanke amandelen, enkele uren geweekt in water en daarna afgegoten
  • 3/4 kop vers water
  • 1 eetlepel rejuvelac (zelf te maken aan de hand van dit recept)
  • 1/4 theelepel johannesbroodpitmeel (optioneel, gebruik een paar eetlepels minder water als je dit weglaat)
  • 1 mespunt zout

Gehakt en 'lasagnebladen'

Voor de rode saus

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode of gele paprika, in stukjes
  • 1 bakje champignons, in schijfjes
  • 4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 blik ontvelde tomaten, in stukjes
  • 1/2 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel versgemalen peper

Bereiding

De witte saus

Als je een gefermenteerde crème fraîche wilt maken, begin dan liefst minstens een dag van tevoren. Doe alle ingrediënten in de blender en pureer tot een volledig egale gladde massa (afhankelijk van de kracht van je blender kan dit meerdere minuten duren). Schenk de saus in een potje of bakje en laat 12 tot 24 uur op kamertemperatuur fermenteren. De saus is klaar als hij een mild zurige smaak heeft gekregen, vergelijkbaar met die van koemelk crème fraîche. Zet de crème fraîche nu in de koelkast. Hier blijft hij meerdere dagen goed. Als de saus gaat schiften kun je hem voor gebruik even doorroeren, tot hij weer egaal is.

Maak het gehakt en de 'lasagnebladen'

Doe de sojabrokjes en de sojasaus in een klein pannetje en doe er water bij tot de brokjes net onderstaan. Breng aan de kook en laat 5 minuutjes zachtjes koken to de brokjes zacht maar niet papperig zijn en al het water is opgenomen/verdampt. (sla deze stap over als je kant-en-klaar vegagehakt gebruikt). Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat of ovenrooster met bakpapier. Leg de courgetteplakken op het bakpapier en smeer ze in met een beetje olijfolie. Schuif de bakplaat op de hoogste positie in de oven en bak de courgettes 15 minuten tot ze gaar en zacht zijn. Haal de courgettes uit de oven en laat ze eventueel een beetje afkoelen. (Als je het handig plant, kun je de courgettes meteen met in de lasagne verwerken zodat je de oven niet opnieuw hoeft voor te verwarmen.)

De rode saus

Verhit de olie in een grote pan en bak de groente en de gewelde sojabrokjes of het vegagehakt op middelhoog vuur tot de groente een beetje karamelliseerd zijn, maar nog niet helemaal zacht. Voeg de tomaten en kruiden toe en laat het geheel 10 minuten op laat vuur sudderen.

De lasagne

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een kleine ovenschaal en vul deze afwisselend met rode saus, courgetteplakken en witte saus. Eindig met een laag rode en witte saus. Bak de lasagne ongeveer 25 minuten in de oven, tot de bovenkant van de witte saus goudbruin begint te kleuren en de rode saus bubbelt.

5 Reacties

ramona op 12-5-2015 - 12:43
Hoi Martine, Ik zag bij een ander recept dat je sojayoghurt gebruikt, kan dat hier ook ipv rejuvalac? Ik heb het een paar maal geprobeerd, maar ik bak er niks van en het wordt elke keer zo ranzig dat ik besloten heb om andere dingen te proberen. Zou een eetlepel yohurt werken? Sorry voor al mijn random vragen en comments overal :P Ramona
Martine op 12-5-2015 - 12:53
Ja, dit kan zeker met yoghurt! Random comments en vragen vind ik helemaal niet erg hoor, leuk juist :-)
Ramona op 12-5-2015 - 15:28
oh oh martine, nu kan ik NOG MEER vragen, pas maar op :) thanks, dan ga ik het met yoghurt proberen!
Ramona op 18-5-2015 - 23:51
Ben ik weer :P Wat denk je van natto? Opeens denk ik, zou dat werken voor vegan cheeses and sauces?
Martine op 19-5-2015 - 9:50
Oh jee, ik heb natto nog niet durven proeven... Ik heb het niet zo op slijmerig eten :P Ik heb gelezen dat het een beetje naar blauwe kaas smaakt, maar dat zeggen ze van gefermenteerde tofu ook, en daar ben ik ook geen fan van (wel een paar keer geproefd!). Maar als jij er wel enthousiast over bent, gewoon lekker experimenteren. More power to you! :D

Schrijf een reactie