
We hebben al een
traditioneel lasagnerecept op de site, dus vandaag gaan we de creative kant op: een glutenvrije en koolhydraatarme lasagne met plakken gegrilde courgette in plaats van lasagnebladen.
De witte saus in deze lasagne bestaat uit zelfgemaakte 'crème fraîche' op basis van gepureerde amandelen die ik laat fermenteren met melkzuurbacteriën uit rejuvelac (daarvan heb ik tegenwoordig bijna standaard een flesje in de koelkast staan). Ik kan me voorstellen dat je misschien geen zin hebt in dit soort fermentatie-experimenten, alleen maar om lasagne te kunnen maken. Gebruik in dat geval de amandelroom uit ons recept voor
koolhydraatarme moussaka. Bijna net zo lekker, maar net even wat makkelijker.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = 1 flinke koffiemok
Voor de witte saus
- 1/2 kop blanke amandelen, enkele uren geweekt in water en daarna afgegoten
- 3/4 kop vers water
- 1 eetlepel rejuvelac (zelf te maken aan de hand van dit recept)
- 1/4 theelepel johannesbroodpitmeel (optioneel, gebruik een paar eetlepels minder water als je dit weglaat)
- 1 mespunt zout
Gehakt en 'lasagnebladen'
Voor de rode saus
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 rode of gele paprika, in stukjes
- 1 bakje champignons, in schijfjes
- 4 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 blik ontvelde tomaten, in stukjes
- 1/2 theelepel oregano
- 1/2 theelepel tijm
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 1/4 theelepel versgemalen peper
Bereiding
De witte saus
Als je een gefermenteerde crème fraîche wilt maken, begin dan liefst minstens een dag van tevoren. Doe alle ingrediënten in de blender en pureer tot een volledig egale gladde massa (afhankelijk van de kracht van je blender kan dit meerdere minuten duren). Schenk de saus in een potje of bakje en laat 12 tot 24 uur op kamertemperatuur fermenteren. De saus is klaar als hij een mild zurige smaak heeft gekregen, vergelijkbaar met die van koemelk crème fraîche. Zet de crème fraîche nu in de koelkast. Hier blijft hij meerdere dagen goed. Als de saus gaat schiften kun je hem voor gebruik even doorroeren, tot hij weer egaal is.
Maak het gehakt en de 'lasagnebladen'
Doe de sojabrokjes en de sojasaus in een klein pannetje en doe er water bij tot de brokjes net onderstaan. Breng aan de kook en laat 5 minuutjes zachtjes koken to de brokjes zacht maar niet papperig zijn en al het water is opgenomen/verdampt. (sla deze stap over als je kant-en-klaar vegagehakt gebruikt).
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat of ovenrooster met bakpapier. Leg de courgetteplakken op het bakpapier en smeer ze in met een beetje olijfolie. Schuif de bakplaat op de hoogste positie in de oven en bak de courgettes 15 minuten tot ze gaar en zacht zijn. Haal de courgettes uit de oven en laat ze eventueel een beetje afkoelen. (Als je het handig plant, kun je de courgettes meteen met in de lasagne verwerken zodat je de oven niet opnieuw hoeft voor te verwarmen.)
De rode saus
Verhit de olie in een grote pan en bak de groente en de gewelde sojabrokjes of het vegagehakt op middelhoog vuur tot de groente een beetje karamelliseerd zijn, maar nog niet helemaal zacht. Voeg de tomaten en kruiden toe en laat het geheel 10 minuten op laat vuur sudderen.
De lasagne
Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een kleine ovenschaal en vul deze afwisselend met rode saus, courgetteplakken en witte saus. Eindig met een laag rode en witte saus. Bak de lasagne ongeveer 25 minuten in de oven, tot de bovenkant van de witte saus goudbruin begint te kleuren en de rode saus bubbelt.
5 Reacties
Schrijf een reactie