Moussaka met amandelroomsaus
Kenmerken: | Glutenvrij, Koolhydraatarm, Zomergerecht, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Voor: | 2-3 personen |
Moussaka is lekkere Griekse ovenschotel. Het wordt meestal gemaakt met aardappelen, maar als je die vervangt door wat extra gehakt, dan heb je een heerlijk koolhydraatarm gerecht. In plaats van de gebruikelijke bechamelsaus met tarwebloem gebruik ik hier zelfgemaakte roomsaus van amandelen.
Dit recept lijkt misschien veel werk, maar als je eenmaal bezig bent valt het eigenlijk reuze mee. Het is wel belangrijk om van tevoren alvast de amandelen in water te weken zodat ze zacht worden en de aubergine in het zout te zetten zodat je het vocht eruit kunt persen.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = 1 flinke koffiemok
Voor de auberginelaag
- 2 kleine aubergines, in dunne plakken (2-3 mm)
- 1/2 eetlepel zout
- 2 eetlepels olijfolie
Voor de rode saus
- 70 gram droge sojabrokjes/tvp of een bakje vegagehakt
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 rode of gele paprika, in kleine stukjes
- 1 blik blokjes tomaat
- 4-5 tenen knoflook, gesnipperd
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 1/4 theelepel nootmuskaat
Voor de amandelroom
- 1/2 kop blanke amandelen, enkele uren voorgeweekt in water
- 1 theelepel azijn
- 1 kleine teen knoflook
- 1 mespunt versgemalen peper
- 1 mespunt zout
- 3/4 kop water
- 1/4 theelepel johannesbroodpitmeel (optioneel, neem een paar eetlepels minder water als je dit weglaat)
Bereiding
De aubergine laag
Snijd de aubergines in plakken van 1/2 cm dik. Bestrooi de plakken met zout en leg ze in een vergiet. Laat ze minstens een half uur liggen zodat het zout het vocht uit de aubergines kan trekken. Spoel daarna de plakken af onder de kraan, tot er vrijwel geen zout meer aan zit. Stapel de plakken op elkaar en knijp de stapel voorzichtig maar wel krachtig uit, zodat het achtergebleven vocht uit de aubergines geperst wordt.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en vet het bakpapier in met een beetje olijfolie. Leg de uitgeknepen plakken aubergine op de bakplaat en smeer de bovenkant in met de rest van de olijfolie (zo'n siliconen kwastje is hiervoor erg handig).
Schuif de bakplaat in de oven en bak de aubergineplakken 10 minuten tot ze goudbruin (maar nog niet donkerbruin) zijn. Laat ze afkoelen en maak ondertussen de rode saus en de amandelroom.
(Eventueel kun je het roosteren van de aubergines ook uitstellen tot je de andere delen van het recept bijna klaar hebt. Je kunt dan na het roosteren de oven aan laten staan terwijl je je ovenschotel vult. Dit vergt wat extra planning, maar je hoeft dan maar één keer de oven voor te verwarmen. Gebruik een vork om de warme plakken aubergine in de schaal te leggen, zodat je niet je vingers brandt.)
De rode saus
Doe de sojabrokjes en de sojasaus in een klein pannetje en voeg water toe tot de brokjes net onderstaan. Breng aan de kook en laat 5 minuutjes op laag vuur koken to de brokjes zacht maar niet papperig zijn (sla deze stap over als je kant-en-klaar vegagehakt gebruikt).
Verhit de olie in een grotere pan en bak daarin de paprika en de voorgekookte sojabrokjes. Voeg de overige ingrediënten toe en breng het mengsel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
De amandelroom
Doe alle ingrediënten in de blender of foodprocessor en pureer tot een gladde saus. Afhankelijk van de kracht van je blender kan dit enkele minuten duren.
Samenvoegen
Neem een kleine ovenschaal en schep daarin dunne laagjes van rode saus, aubergines, rode saus, witte saus, aubergines, rode saus en tot slot een wat dikkere laag witte saus. Zet de schaal in de oven en bak 25 à 30 minuten op 200 graden.
17 Reacties
Schrijf een reactie