Citroen-maanzaad muffins, koolhydraatarm

6 June 2012 onder Cake en gebak
Kenmerken: ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 25 minuten, totaal 35 minuten
Voor: 12-15 muffins
Citroen-maanzaad muffins, koolhydraatarm, vegetarisch, veganistisch, zonder melk, zonder ei

Een typisch Amerikaanse lekkernij, maar dan zonder melk of eieren en ook nog eens koolhydraatarm! Deze kleine cakejes zijn een fijne snack die goed vult en die je ook makkelijk mee kunt nemen als je ergens heen moet. Als je 15 muffins maakt bevatten ze ongeveer 2 gram koolhydraten per stuk (afhankelijk van de exacte voedingswaarde van je ingrediënten).

Deze muffins blijven op kamertemperatuur helaas maar een dag of twee goed (ze raken echt bedorven, niet alleen oudbakken). Als je ze niet zo snel allemaal kunt of wilt opeten, vries ze dan in en ontdooi er een paar als je ze nodig hebt.

Ingrediënten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom. Voeg de vloeibare ingrediënten toe en meng tot er geen droge klonten meer inzitten. Het beslag is in het begin behoorlijk vloeibaar, maar het zal snel indikken tot een zacht plakkerig deeg. Verdeel het beslag over 12 à 15 ingevette muffinvormpjes. Zet ze in de oven en bak 25 minuten.

Eén muffin (van 15) bevat ongeveer 105 kcal, 8 g vet (1 g verzadigd), 2 g koolhydraten, 3 g vezels en 7 g eiwit.

8 Reacties

Mindy Friedlander-Schaper op 6-6-2012 - 20:33
True, ze zijn ein typisch Ameriksanse lekkernij. De mensen hier houden van hen.
Marijke op 7-10-2012 - 20:15
Hoi hoi, Wat zijn de overige energiewaarde van zo'n cakeje naast de koolhydraten?
Martine op 7-10-2012 - 20:47
Ik zal het zo even voor je uitrekenen en erbij zetten. Uiteindelijk wil ik voor al onze recepten de volledige voedingswaarde gaan weergeven, maar dan moet ik nog even fanatiek gaan rekenen.
Marijke op 15-10-2012 - 13:53
Super, dankjewel!
Karin op 17-11-2012 - 18:47
Wow, ik was op zoek naar koolhydraatarme recepten en dit ziet er lekker uit. Die ga ik lekker zelf maken. Bedankt!
Martine op 20-11-2012 - 10:47
Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt als je ze gemaakt hebt.
leontien op 26-1-2014 - 21:13
kan je ook iets anders dan de tarwegluten gebruiken? iets wat bij de normale natuur winkels te koop is bijvoorbeeld..
Martine op 27-1-2014 - 11:19
Hoi Leontien, de tarwegluten helpt om lekker luchtige muffins te maken. Ik bestel regelmatig meel online bij een molenwinkel. Als je wat grotere hoeveelheden koopt is dat vaak goedkoper dan bij een natuurwinkel. Je kunt proberen om de muffins zonder gluten te maken, bijvoorbeeld met wat extra sojameel en lijnzaad, maar misschien dat ze dan niet zo goed zullen rijzen. Een halve theelepel xanthaangom zou denk ik ook helpen voor de luchtigheid, maar dat verkopen de meeste natuurwinkels ook (nog) niet.

Schrijf een reactie