Mexicaanse ovenschotel met maisbrood topping
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Zomergerecht |
---|---|
Voor: | 3-4 personen |
Ik houd van ovenschotels. Ze zien er mooi uit, ze smaken vaak lekkerder dan een 'gewone' maaltijd en omdat je ze meestal ruim van te voren kunt voorbereiden zijn ze super handig als je gasten krijgt. Ook doordeweeks maak ik graag ovenschotels als ik nog klusjes heb voordat we gaan eten. Terwijl de oven zijn werk doet verstuur ik even een paar mailtjes of ik doe alvast de afwas.
Ik ben dol op maisbrood. De textuur is een beetje kruimelig, bijna zoals een cake, maar dan hartig. Heel lekker om restjes saus mee op te soppen. In dit recept bak je het maisbrood bovenop de chili, zodat het al een beetje van de tomatensaus opneemt. Dat is weer eens iets anders dan zo'n Hollandse ovenschotel met een bovenlaag van aardappelpuree. Het maismeel kun je kopen bij Turkse winkeltjes, Aziatische toko's, natuurwinkels en sommige supermarkten.
Dit is een heel flexibel recept. Je kunt er andere groentes door doen, linzen in plaats van bonen, seitan in plaats van sojabrokjes etc. Handig als je de koelkast eens goed leeg wilt koken. Eigenlijk is iedere dikke chili-achtige stoofschotel geschikt, dus probeer het eens met jouw favoriete chili.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de chili
- 1 ui, gesnipperd
- 1 groene paprika, in stukjes
- 400 gram snijbonen of sperziebonen, in stukjes
- 1 blik tomatenblokjes op sap
- 1/2 kop (50 g) droge sojabrokjes
- 3/4 kop (180 ml) plantaardige bouillon
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder (of nog een theelepel gewone paprikapoeder)
- 1/4 theelepel chilipoeder
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 1/2 kop (1 blik) gekookte bruine of zwarte bonen
- zout naar smaak
Voor het maisbrood
- 1 kop (120 g) fijn maismeel
- 1/2 kop (60 g) tarwebloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels edelgist (optioneel)
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 kop (240 ml) plantaardige bouillon
Bereiding
Verhit een scheutje olie in een grote pan en fruit de ui en paprika een paar minuten. Doe de snijbonen, tomaat, sojabrokjes, bouillon en kruiden erbij. Breng de chili aan de kook en laat een minuut of 10 zachtjes pruttelen. Voeg tot slot de bonen toe en breng de chili eventueel op smaak met zout.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom het maismeel, bloem, bakpoeder en edelgist. Voeg de olie en bouillon toe en roer tot een glad beslag.
Neem een ovenschaal van ongeveer 30 bij 40 cm en verdeel de chili gelijkmatig over de bodem. Giet het maisbeslag over de chili en smeer het uit met een spatel of de achterkant van een lepel. Zet de schaal in de oven en bak ongeveer 25 minuten tot de chili bubbelt en het maisbrood gaar is.
6 Reacties
Schrijf een reactie