Koolhydraatarme kokos cake

4 April 2012 onder Cake en gebak
Kenmerken: ,
Voor: één cake met 15 plakjes
Kokoscake, koolhydraatarm, veganistisch, zonder ei

Deze lekkere cake heeft een milde kruidige kokossmaak en een zachte, licht kruimelige textuur, bijna net zoals cake die met bloem en eieren gemaakt is. Hij is rijk aan vezels en eiwitten en vult dus goed. Afhankelijk van de exacte voedingswaarde van de ingrediënten die je gebruikt, bevat de cake 22 gram koolhydraten. Dat is ongeveer 1,5 gram per sneetje.

Je kunt dit recept ook verdubbelen en er een taart van maken in een spingvorm van 24 cm. Het moet dan 50 minuten bakken. Lekker met koolhydraatarme roomfrosting erop.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe alle ingrediënten in een grote kom en roer tot ze goed gemengd zijn. Voeg de vloeibare ingrediënten toe en roer met een vork of garde tot er geen droge klonten meer inzitten. Het beslag zal dikker zijn dan je van cakebeslag gewend bent, maar als het echt te droog is kun je eventueel nog een scheutje melk toevoegen.

Stort het beslag in een (eventueel ingevette) cakevorm. Zet de cake in de oven en bak 35 minuten. De cake is goed als je er een mes in kun steken dat er ‘schoon’ uitkomt (geen nat beslag binnenin).

17 Reacties

marion buhrs op 2-10-2012 - 11:23
Waar kan je de tarwegluten kopen ? Hier in lelystad niet dus (ah/ plus/ biol.winkel)......niet.
Martine op 2-10-2012 - 12:37
Hoi Marion, Leuk dat je onze recepten wilt uitproberen. Tarwegluten is in Nederland inderdaad nog niet zo makkelijk verkrijgbaar. Het wordt vooral verkocht als broodverbetermiddel bij bakkersgroothandels en molenwinkels. Als er een warme bakker bij je in de buurt is zou je kunnen vragen of je een kilootje van hen mag overnemen. Wij bestellen het online bij een molenwinkel. Kijk op onze ingrediënt-pagina voor meer informatie. Succes!
Marion Buhrs op 5-10-2012 - 7:35
Hoi, sorry dat ik zo lastig ben, maar de gluten heb ik besteld. De cake gemaakt, maar er valt niet veel te mengen, want de ingredienten (droog) en het weinige vloeibare maakt dat erg droog. Uit de oven gehaald en de "cake" is (uit cakevorm) maar 21/2 cm hoog en erg droog. War doe ik mis ?? Ik gebruik de aangegeven grammen ipv kopjes. Groetjes en vast bedankt, Marion
Martine op 5-10-2012 - 7:48
Hoi Marion, Wat jammer dat het niet gelukt is met de cake. Ik zal zo de grammen per ingrediënt nog een keer nameten om te kijken of het daaraan kan liggen.
Martine op 5-10-2012 - 9:06

Ik heb de cake net nog een keer gemaakt en de hoeveelheden in het recept zijn correct. Ik heb het recept een klein beetje herschreven zodat de instructies nu misschien duidelijker zijn. Ik zal er ook een foto bij zetten straks, dan kun je kijken hoe jouw baksel verschilt van het mijne.

Het kan zijn dat jouw tarwegluten en andere ingrediënten net een andere samenstelling hebben dan die van mij, waardoor je iets meer vocht nodig hebt. Als het beslag een volgende keer weer veel te droog is kun je proberen om een scheutje extra melk toe te voegen, maar pas op dat het niet te nat wordt want dat werkt ook niet. Misschien dat de oven die je gebruikt ook nog invloed heeft, maar als je beslag al heel droog was, dan zou ik eerst proberen wat meer vocht te gebruiken. De cake rijst bij mij niet super veel, maar wordt toch wel 5-6 cm hoog. Is je bakpoeder nog goed en niet te oud? Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

De havermoutkoekjes zijn niet koolhydraatarm, want havermout zelf is ook niet koolhydraatarm. Je kunt ze denk ik wel met een suikervervanger maken zodat ze in ieder geval suikervrij zijn. Ik ga binnenkort proberen om ook koekjes met tarwegluten en dergelijke te maken die wel echt koolhydraatarm zijn.

Marion Buhrs op 5-10-2012 - 8:51
Hoi, misschien ligt het aan de oven (ik heb een hetelucht oven). Verder wou ik vragen of de havermout koekjes koolhydraadarm zijn. Ik wil ze nl met (nep) suiker maken, dus suikervrij. Dit omdat ik dik EN diabeet ben. Tot hoors, Marion
Marion Buhrs op 5-10-2012 - 9:21
Heel erg bedankt voor je snelle reaktie Martine.
Wendy op 21-6-2013 - 10:32
Weet je ook hoeveel gram eiwitten de cake of portie bevat ?
Martine op 21-6-2013 - 10:51
Ik heb voor deze cake nog niet de complete voedingswaarde uitgerekend, maar de samenstelling lijkt sterk op die van onze citroen-maanzaadcupcakes. Eén muffin (uit 15) van dat recept heeft ongeveer 105 kcal, 8 g vet (1 g verzadigd), 2 g koolhydraten, 3 g vezels en 7 g eiwit. Als je deze cake in 15 plakjes snijdt zijn de waardes denk ik bijna hetzelfde, behalve dat er hier iets minder koolhydraten in zitten.
Wendy op 21-6-2013 - 11:49
Dankje voor je snelle reactie. Nu op naar de molenaar voor de juiste ingrediënten en gaan we proberen.
Melanie op 29-12-2013 - 15:36
Hij wordt bij mij ook maar ongeveer twee centimeter hoog, maar dat neemt niet weg dat hij wel lekker is. Bedankt voor het recept.
Martine op 1-1-2014 - 12:35
Fijn dat de cake wel lekker was Melanie. Als je een wat hogere cake wilt zou je het recept maal anderhalf kunnen doen. Meer beslag > hogere cake :-)
Henk op 17-11-2018 - 1:31
Hallo Martine, is de cake ook met kokosmelk te maken i.p.v. sojameel? Of krijg ik dan een grote mislukking?
Martine op 18-11-2018 - 10:26
Hoi Henk, dat kan denk ik prima. Ik zou dan wel kokosmelk uit een drinkpak of light kokosmelk uit een blikje gebruiken. Gewone volvette kokosmelk uit een blikje is denk ik te dik.
Henk op 17-11-2018 - 1:34
Martine, ik bedoel natuurlijk sojamelk en niet sojameel.
Roos op 30-5-2019 - 21:26
Hoi Martine, ik heb deze cake net gemaakt en (hoewel hij nog warm is) meteen een stukje geproefd. Toen hij in de oven stond rook het al heerlijk en het smaakt ook zo. Ik moest nog wel even improviseren omdat ik ipv de gemalen lijnzaad een halve cup amandelmeel erdoorheen had gedaan. Toen nog een kwart cup lijnzaad en van de olie en sojamelk ietsje meer gedaan. Hij was bijna uit de vorm gerezen, veel dank voor deze gezondere versie van cake.
Martine op 31-5-2019 - 9:50
Leuk Roos! Fijn dat de cake zo goed in de smaak valt!

Schrijf een reactie