Cashew ‘mozzarella’
13 June 2012 onder
Kenmerken: | Fermentatie, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 20 minuten, koken 5 minuten, totaal 25 minuten |
Voor: | ongeveer 2 koppen mozzarella |
In het najaar komt er een nieuw boek uit van Miyoko Schinner: Artisan Vegan Cheese. Met dit boek kun je thuis zelf kaas kunt maken van plantaardige ingrediënten zoals noten. Het bijzondere van dit boek is dat je de kazen moet laten rijpen met behulp van melkzuurbacteriën, net zoals dat bij kaas van dierenmelk gebeurt. Daardoor komt zo'n veganistische kaas heel dicht in de buurt van de smaak die je van dierlijke kaas gewend bent.
Miyoko gaf alvast een klein voorproefje van haar boek: een recept voor mozzarella op basis van cashewnoten. In plaats van cashewnoten zou je ook blanke amandelen kunnen gebruiken, dan is de kaas ook geschikt voor mensen met een koolhydraatarm dieet. Deze cashewkaas smaakt niet exact hetzelfde als mozzarella, maar dat neemt niet weg dat het een heel lekkere notenkaas is, die qua smaak zeker niet onderdoet voor kaas van dierenmelk.
Het recept stelt je geduld flink op de proef, want het duurt meerdere dagen voordat het klaar is. Je moet eerst rejuvelac maken (een drank op basis van graan met melkzuurbacteriën) die je daarna gebruikt om de gepureerde noten te laten fermenteren. Laat je niet afschrikken door het lange recept, want je hoeft eigenlijk maar heel kort actief mee bezig te zijn, af en toe een paar minuutjes is genoeg.
Je moet voor dit recept zelf de ingrediënten laten fermenteren. De eerste keer dat je zoiets doet is het waarschijnlijk een beetje spannend en denk je misschien dat je jezelf een voedselvergiftiging zult bezorgen, maar eigenlijk valt het reuze mee. Zolang het fermentatieproduct een lekker frisse gist-achtige geur heeft en niet vies smaakt weet je dat je je geen zorgen hoeft te maken.
Ingredienten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de Rejuvelac
- 1/4 kop hele graankorrels, bijvoorbeeld tarwe, rogge of quinoa
- 2 koppen (1/2 liter) water
Voor de cashewkaas
- 2 koppen ongeroosterde cashewnoten
- 1/2 kop rejuvelac (zelfgemaakt, of eventueel kant en klaar gekocht)
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 tot 3/4 theelepel xanthaangom (of 1 theelepel johannesbroodpitmeel)
- 4 eetlepels geurloze kokosolie of vloeibare olie (optioneel, alleen nodig als je de kaas later wilt laten smelten)
- 2 theelepels agar poeder (of 2 eetlepels agar vlokken)
- 2/3 kop water
- een grote kom met ijskoud water en een theelepel zout
49 Reacties
Hoi Susanne,
Ik heb hier ook nog nooit rejuvelac in de winkel gezien. Je kunt vragen bij een biowinkel of ze het voor je kunnen bestellen, maar ik denk dat het in Nederland moeilijk verkrijgbaar is. Rejuvelac bevat geen alcohol, dus de rejuvenator van de taartenwinkel zal inderdaad iets anders zijn. Zelf rejuvelac maken is gelukkig heel makkelijk, als je je eenmaal over het idee hebt heengezet dat er iets staat te fermenteren op je aanrecht ;-)
Je zou eventueel ook probioticapoeder of een andere bron van lacto-bacteriën kunnen gebruiken als 'startcultuur', maar dan zul je zelf moeten experimenteren met de hoeveelheden die je toevoegt etc.
Veel plezier met kaas-maken!
Hoi Chris,
Leuk dat je dit recept hebt geprobeerd! Wel jammer dat het niet helemaal gelukt is. Hopelijk was het kaasmengsel nog wel lekker, ondanks dat het niet wilde stollen.
Ik krijg ook bij andere recepten reacties van mensen die tegen problemen aanlopen als ze agar gebruiken. Bij mij gaat het eigenlijk altijd goed, dus kan niet zo makkelijk bedenken waardoor dit komt. Misschien helpt het als je eerst wat simpele agar receptjes maakt, bijvoorbeeld een jelly met fruitsap, om er een beetje gevoel voor te krijgen? Er zijn op YouTube ook veel (Engelstalige) instructiefilmpjes te vinden over werken met agar.
Ik gebruik zelf nooit gelatine, omdat dit van slachtafval gemaakt wordt (agar is gemaakt van zeewier, en dus vegan). Ik sluit niet uit dat je dit recept met gelatine zou kunnen maken, maar ik heb geen idee hoeveel je dan zou moeten gebruiken. Als ik het me goed herinner is de bereidingswijze van gelatine ook anders dan die van agar. Als ik jou was zou ik gewoon nog wat meer oefenen met agar en desnoods een ander merk proberen. Succes!
Hoi Marieke,
Je kunt inderdaad ook notenkaas maken met probiotica uit een potje, maar het is goedkoper om zelfgekweekte probiotica uit rejuvelac te gebruiken.
Wat de soja betreft, 90 tot 95% van alle op deze wereld verbouwde soja wordt gebruikt voor diervoeder. Er is vijf tot tien kilo soja (en andere deels in de tropen verbouwde gewassen) nodig voor één kilo vlees. Ook melkkoeien en legkippen krijgen soja. Als alle mensen soja zouden eten in plaats van vlees en andere dierlijke producten, zou de productie van soja dus drastisch kunnen worden verminderd. Als soja-etende veganist doe je het dus als een stuk beter dan de gemiddelde vleeseter. Bovendien gebruiken de meeste vegans (inclusief wijzelf) behalve soja ook heel veel lokaal verbouwde eiwitbronnen zoals bonen, tarwe en lupine.
Schrijf een reactie