Tofu feta

door onder Bijgerecht, Hapjes
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: Maakt 250 gram 'tofeta'
Tofu feta, vegetarisch, veganistisch, zonder melk, koolhydraatarm

Update: een variatie op dit recept is te vinden in mijn Starterskit vegan 'kaas' maken, die je kunt bestellen bij webwinkel Veggiedeli. 

Tofu is natuurlijk geen feta, dus misschien is dit niet zo'n goed recept voor mensen die heel graag echte fetakaas willen eten. Maar als je gewoon zin hebt in lekkere romige witte blokjes met een fijne kruidenmarinade, dan moet je dit zeker een keertje proberen! Ook geschikt voor mensen met tofu-fobie.

Eet de blokjes in een lekkere salade met olijven en tomaat of als borrelhapje, zoals op de foto. In warme gerechten vind ik ze wat minder geslaagd, maar misschien dat jij daar anders over denkt?

Ingrediënten

  • 250 g stevige tofu, goed drooggedept
  • 3 eetlepels smakelijke olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1-2 eetlepels edelgist (optioneel)
  • 1 à 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel oregano of tijm
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/8 theelepel versgemalen peper

Bereiding

Snijd de tofu in blokjes van ongeveer een centimeter doorsnee. Meng in de bakje de ingrediënten voor de marinade. Doe de tofublokjes bij de marinade in het bakje en schep goed om zodat alle blokjes bedekt zijn. Laat de tofu minstens 30 minuten tot een uur marineren. De 'tofeta' is nu klaar om verder verwerkt en opgegeten te worden. In de koelkast blijven de blokjes met de marinade ongeveer drie dagen goed.

18 Reacties

Mira
19-11-2014

Ik wil je laten weten dat ik een link naar dit recept heb geplaatst op mijn website bij de Griekse salade en dat ik het heb gemaakt en dat het lekker is.

Martine
19-11-2014

Fijn dat het goed in de smaak viel Mira. Dankjewel voor de link :-)

Mira
14-2-2015

De link staat nu bij 2 recepten; http://www.alternatief-idee.net/Griekse-salade-van-sla-tomaten-en-paprika-met-olijven-en-walnoten http://www.alternatief-idee.net/Salade-van-rode-bieten-appel-ui-augurken-en-vegan-Feta Ik maak de Tofu Feta zonder het citroensap. Vind je het goed als ik tzt dit recept schrijf op mijn eigen website ? Ik zal dan weer een link naar dit recept erbij zetten.

Martine
15-2-2015

Hoi Mira, als je het recept in de eigen woorden opschrijft en een link erbij zet vind ik het prima :-)

Mira
6-6-2015

Hoi Martine, Mijn bewerkte versie van jouw recept staat nu hier met jouw link er bij http://www.alternatief-idee.net/Vegan-Feta http://www.liefde-voor-veganisme.net/Vegan-Feta

Martine
6-6-2015

Leuk! dankjewel voor de link. :-)

Selma
9-7-2015

Gemaakt en goedgekeurd! Heel lekker :)

Martine
9-7-2015

Fijn dat het lekker was Selma! Ik moet deze zelf ook weer eens maken.

Cara
10-8-2017

Kan je deze ook gebruiken in ovengerechten? Heeft hij dan dezelfde textuur als fetakaas?

Martine
10-8-2017

Hoi Cara, je kunt deze kaas inderdaad ook in ovengerechten gebruiken. Hij smelt niet, maar wordt een beetje chewy. Ik vind het erg lekker!

Monique
21-9-2017

Super, deze tofeta! Wij aten 'm vandaag voor het eerst, voor door de vulling van de (ook al lekkere) Turkse pizza's op deze site. Mijn jongste zoon vroeg toen hij zijn tweede Turkse pizza belegde: 'Mag ik nog wat van die olijven?' Hij vond de tofeta namelijk naar gemarineerde olijven smaken :-). Lekker hartig, kruidig - ik snapte hem wel. Weer een goedgekeurd recept dus. Dankjewel!

Martine
22-9-2017

Wat leuk Monique! Dankjewel voor je berichtje.

Petra Vink
26-5-2018

Martine wat is dit super lekker. Ik heb het gemaakt van naturel feto, ongelooflijk hoe het smaakt. Bedankt voor alle recepten!!

Martine
28-5-2018

Leuk Petra! Lijkt me inderdaad lekker met Feto.

Ingeborg
2-7-2018

Misschien een rare vraag hoor, maar kan je de tofu gewoon zo eten zonder te bakken. (Ik ben niet zo'n keukenprinses ;))

Martine
4-7-2018

Hoi Ingeborg, tofu is inderdaad gewoon ongebakken eetbaar. Het is gemaakt van gekookte sojamelk, dus het is niet echt 'rauw'. Kijk ook eens naar mijn artikel over makkelijke manieren om tofu klaar te maken: https://vegetus.nl/tofu-snel-lekker-maken-vijf-manieren/

Ingeborg
4-7-2018

Dank je wel voor je reactie. Ik ga daar zeker naar kijken. Ik heb vandaag voor de derde dag een recept van je site gemaakt. Ik ben jaren vegetariër geweest en heb nu de stap naar veganist gezet. Ik word super geïnspireerd door je site en mijn vriend heeft opeens een vriendin die heerlijke maaltijden maakt. :)

Martine
5-7-2018

Tof Ingeborg! Stel gerust je vragen als je nog meer wilt weten.

Schrijf een reactie