Wintergroente met seitan en hartige misosaus

20 January 2014 onder Avondmaaltijd, Sauzen en spreads
Kenmerken: , , ,
Voor: 4 personen
Koolraap met misojus, vegan

Het ziet er misschien een beetje vreemd uit - bruin is niet zo'n aantrekkelijke kleur om te fotograferen -, maar deze misosaus is echt ontzettend lekker. Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen (soms ook van kikkererwten of rijst) met een sterke hartige 'umami' smaak. Verdund in een saus of bouillon is het een fantastische smaakmaker om snel een eenvoudige maaltijd mee aan te kleden.

Kook, stoom of rooster een pan met groente, bak er seitan, tempeh of vegetarische kipstukjes bij en kook eventueel wat graan of aardappelen. Leg alles op een bord en giet de saus erover. Dat wordt smullen!

De laatste tijd eten wij veel wintergroentes zoals koolraap, knolselderij, pompoen, wortel, en spruitjes. Deze combineren heel goed met de warme hartige smaak van de misosaus.

Ingrediënten

Voor de saus

  • 2 eetlepels miso
  • 1 eetlepel olie of plantaardige margarine
  • 4 eetlepels bloem
  • 500 ml water
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst (of 1/4 theelepel knoflookpoeder)
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde salie (optioneel)
  • 1/4 theelepel versgemalen peper

Voor de groente en seitan

  • 400 gram knolselderij, in blokjes
  • 400 gram koolraap, in blokjes
  • 400 gram pompoen, in blokjes
  • 200 ml water
  • 1 mespuntje theelepel zout
  • 300 gram seitan of vegetarische kipstukjes

Bereiding

Maak de saus

Meng in een steelpannetje alle ingrediënten voor de saus tot er geen klontjes meer inzitten. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat nog een minuut of twee zachtjes pruttelen tot de bloem gaar is en het een mooie dikke saus is geworden. Doe het deksel op de pan en zet de saus even apart.

Maak de groente en seitan

Doe de knolselderij, koolraap en pompoen met het water in een pan en strooi het zout erover. Doe het deksel op de pan en breng het geheel aan de kook en laat de groente in 10-15 minuten gaar stomen. Giet het overgebleven water af.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de seitan goudbruin. Schep de seitan en gestoomde groente in een grote kom of diep bord en giet de misosaus erover.

11 Reacties

Angelika op 20-1-2014 - 15:33
Lijkt me en superheerlijke saus! Een idee om dit soort gerechten beter op de foto te krijgen is er iets bovenop te leggen, zoals wat peterselie, takje tijm, schijfje citroen o.i.d Groet, Angelika
Martine op 20-1-2014 - 17:23
Thanx Angelika! Ik had geen groene blaadjes in huis en wilde het posten van dit recept niet langer uitstellen, maar dat had de foto inderdaad wel beter gemaakt.
Marie op 23-12-2014 - 19:09
Kan ik hierbij de saus voor de witlofgratin klaarmaken? Zonder de edelgist dan. Of maken de paar verschillen zo'n smaakverschil?
Martine op 23-12-2014 - 20:11
De saus van de witlofgratin is hier vast ook lekker bij, maar deze misosaus smaakt wel echt anders. De eerste heeft een kaasachtig smaakje, de tweede is meer zoals jus.
Jan op 6-2-2016 - 22:43
Vandaag dit recept gemaakt, goed gelukt, smaakte heerlijk! Heb alleen de miso pas na het koken van de saus daaraan toegevoegd, omdat koken de smaakt verandert en de heilzame werking van de bacteriën in de miso zou tenietdoen.
Martine op 7-2-2016 - 22:43
Leuk dat je dit gemaakt hebt Jan! De smaak verandert inderdaad een beetje als je de miso meekookt, maar dat vind ik juist lekker. De bacteriën gaan over het algemeen dood als ze in je maag in aanraking komen met maagzuur, dus ik vind het niet erg als ze tijdens het koken al het loodje leggen ;-)
Jan op 15-2-2016 - 17:37
Vandaag weer gemaakt, nu met de Miso meteen in de saus en meegekookt, de smaak van de Miso wordt iets zachter in mijn beleving. Wel lekker! Maar hoe zit dat dan met Yakult en dergelijke drankjes die goed zouden zijn voor de darmflora? Komen die bacteriën wel levend aan op de plaats van bestemming? Daar adverteren ze wel mee ;)
Martine op 15-2-2016 - 18:21
In Yakult zitten extra veel bacteriën van een soort die relatief goed bestand zou zijn tegen maagzuur, waardoor de kans dat een deel het maagzuur overleven groter is. Er is echter weinig hard wetenschappelijke bewijs dat dit daadwerkelijk zo is en dat er gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan het drinken van Yakult https://en.wikipedia.org/wiki/Yakult#Scientific_basis
Jan op 22-2-2016 - 13:33
Hoi Martine, ok, bedankt voor de info! Interessant! Ik dronk het toch al niet ;)
Eveline op 8-11-2016 - 19:27
Hoi Martine, Dat was een lekker maaltje! Hoewel ik dacht dat ik de juiste verhoudingen had aangehouden bleef de saus een beetje dun, ik heb later nog wat bloem toegevoegd. Vraagje: Is seitan een volwaardige vleesvervanger? Groetjes, Eveline
Martine op 9-11-2016 - 11:07
Hoi Eveline, Fijn dat het lekker was! Ik gebruik Amerikaanse lepelmaatjes, dus als jouw eetlepels aan de kleine kant zijn heb je misschien inderdaad wat meer bloem nodig. Seitan is heel eiwitrijk, dus in die zin is het een volwaardige vleesvervanger. Het bevat niet exact dezelfde vitamines en mineralen als vlees, maar als je er een gezonde hoeveelheid groente en dergelijke bij eet is dat geen probleem. Als je geheel of grotendeels vegan eet is het wel verstandig om een B12 supplement te nemen.

Schrijf een reactie