Wintergroente met seitan en hartige misosaus
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Koolhydraatarm, Snel klaar, Wintergerecht |
---|---|
Voor: | 4 personen |
Het ziet er misschien een beetje vreemd uit - bruin is niet zo'n aantrekkelijke kleur om te fotograferen -, maar deze misosaus is echt ontzettend lekker. Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen (soms ook van kikkererwten of rijst) met een sterke hartige 'umami' smaak. Verdund in een saus of bouillon is het een fantastische smaakmaker om snel een eenvoudige maaltijd mee aan te kleden.
Kook, stoom of rooster een pan met groente, bak er seitan, tempeh of vegetarische kipstukjes bij en kook eventueel wat graan of aardappelen. Leg alles op een bord en giet de saus erover. Dat wordt smullen!
De laatste tijd eten wij veel wintergroentes zoals koolraap, knolselderij, pompoen, wortel, en spruitjes. Deze combineren heel goed met de warme hartige smaak van de misosaus.
Ingrediënten
Voor de saus
- 2 eetlepels miso
- 1 eetlepel olie of plantaardige margarine
- 4 eetlepels bloem
- 500 ml water
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 teentje knoflook, uitgeperst (of 1/4 theelepel knoflookpoeder)
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde salie (optioneel)
- 1/4 theelepel versgemalen peper
Voor de groente en seitan
- 400 gram knolselderij, in blokjes
- 400 gram koolraap, in blokjes
- 400 gram pompoen, in blokjes
- 200 ml water
- 1 mespuntje theelepel zout
- 300 gram seitan of vegetarische kipstukjes
Bereiding
Maak de saus
Meng in een steelpannetje alle ingrediënten voor de saus tot er geen klontjes meer inzitten. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat nog een minuut of twee zachtjes pruttelen tot de bloem gaar is en het een mooie dikke saus is geworden. Doe het deksel op de pan en zet de saus even apart.
Maak de groente en seitan
Doe de knolselderij, koolraap en pompoen met het water in een pan en strooi het zout erover. Doe het deksel op de pan en breng het geheel aan de kook en laat de groente in 10-15 minuten gaar stomen. Giet het overgebleven water af.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de seitan goudbruin. Schep de seitan en gestoomde groente in een grote kom of diep bord en giet de misosaus erover.
11 Reacties
Schrijf een reactie