Vegan witlofgratin 2.0
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Snel klaar, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Voor: | 2 personen |
Mmm, witlofgratin! Twee jaar geleden heb ik al eens een recept gepost, maar met 250 gram cashewnoten was die was wel érg machtig. Deze versie is een stuk lichter, en dat is fijn, want dan kun je er meer van eten! Qua smaak doet hij zeker niet onder voor zijn voorganger. Ik heb de foto hergebruikt, want de gratin ziet er nog hetzelfde uit, en 's avonds is het hier te donker om goede foto's te maken.
Miso is het 'geheime' ingrediënt van de saus, het geeft een hele fijne oude kaas smaak. Het tapiocameel geeft de saus een 'stretchy' textuur, die doet denken aan gesmolten dierlijke kaas. Als je geen tapioca hebt, kun je ook maizena of arrowroot gebruiken.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 4 stronkjes witlof, gehalveerd
- 1 kop ongezoete plantaardige melk (of gebruik water geblend met 1/4 kop voorgeweekte cashewnoten)
- 1/2 eetlepel olie
- 1 flinke eetlepel tapiocameel (maizena of arrowroot kan ook)
- 1/2 eetlepel miso
- 2 eetlepels edelgist vlokken
- 1/4 theelepel zout
- 1 theelepel (witte wijn)azijn
- 6 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel olie of margarine
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de witlof ongeveer 10 minuten in pan met een laagje water, of stoom hem een minuut of 6 in de magnetron. Laat het overtollige vocht er goed uitlekken en leg de stronkjes naast elkaar in een ovenschaal.
Meng in een pannetje de melk, olie, tapiocameel, miso, edelgist, zout en azijn. Gebruik eventueel een staafmixer om te zorgen dat er geen klontjes meer in zitten. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Blijf roeren en laat een minuutje of twee zachtjes pruttelen tot de saus mooi dik is. Verdeel de saus over de witlof in de ovenschotel.
Doe het paneermeel met de olie in een koekenpan en rooster het paneermeel al roerend, tot het mooi goudbruin is. Strooi het paneermeel over de ovenschotel. Zet de schaal in de oven en laat ongeveer 25 minuten bakken tot de saus bubbelt.
39 Reacties
Schrijf een reactie