Vegan pizza met pittig ‘gehakt’

2 July 2016 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 30 minuten, koken 15 minuten, totaal 120 minuten
Voor: 2 personen
Vegan pizza met gekruid gehakt, vegan David en ik eten graag pizza, dus we hebben al heel wat variaties geprobeerd. Omdat we allebei al zo lang vegetariƫr zijn aten we eigenlijk nooit vleesvervangers op onze pizza's. Daar is nu verandering in gekomen, want ik heb ontdekt dat gekruide sojabrokjes heel erg lekker zijn op pizza! Ze zorgen er bovendien voor dat de pizza wat vullender en eiwitrijker is, ook niet verkeerd. In plaats van sojabrokjes kun je ook kant-en-klaar vegetarisch gehakt gebruiken. Dit recept kost wat tijd, maar het is redelijk makkelijk te maken en ook nog eens heel budgetvriendelijk. Als je wat minder tijd en meer geld hebt kun je het ook prima maken met een voorgebakken pizzabodem of pizzadeeg uit de supermarkt. Volg dan wel de afbakinstructies op de verpakking, zulke bodems verbranden snel als je de oven zo heet zet als in dit recept staat.

De ingrediƫnten

Voor de bodem

  • 240 gram (1 1/2 kop) bloem
  • 1 theelepel instant gist
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie + een beetje extra
  • ongeveer 140 ml (2/3 kop) lauwwarm water

Voor de toppings

  • 30 gram sojabrokjes (of een half bakje vegetarisch gehakt)
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel liquid smoke (of gebruik gerookte paprikapoeder in plaats van gewone)
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 snufje chilipoeder (of meer als je van pittig houdt)
  • 150 ml dikke tomatensaus (mag uit een pot)
  • 50 gram vegan kaas (of meer, als je van veel kaas houdt)
  • 1 kleine ui, in dunne halve ringen
  • 1 kleine groene of rode paprika, in dunne reepjes

Bereiding

Maak de bodem

Doe de bloem, gist, zout en olie in een diepe kom. Doe het grootste deel van water erbij (niet alles, houd wat achter voor als het deeg te droog is). Vorm er een deeg van en kneed tot het mooi soepel is. Dit gaat het makkelijkst met een elektrische mixer met deeghaken (3-4 minuten), maar het kan ook met de hand (8-10 minuten). Rol het deeg in een beetje extra olie en zet het dan weg op een warme plaats. Laat het ongeveer een uurtje rijzen totdat het in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 250 graden (of de hoogste stand als jouw oven niet tot 250 gaat). Stort het gerezen deeg uit op een stuk bakpapier en druk het met je handen uit tot een mooie dunne rechthoekige pizzabodem. Verplaats de bodem met het bakpapier naar een ovenrooster en zet hem even apart terwijl je de toppings maakt.

Maak de toppings

Doe de sojabrokjes in een pannetje met het water, sojasaus, paprikapoeder, liquid smoke en chilipoeder. Breng het mengsel aan de kook en laat het een minuut of vijf rustig koken totdat de brokjes het vocht hebben opgenomen. Houdt een oogje in het zeil zodat de brokjes niet aanbranden. (als je vegetarisch gehakt gebuikt, laat dan het water weg en bak de sojabrokjes even in een koekenpan met de smaakmakers) Smeer de tomatensaus uit over de pizzabodem en verdeel de gekookte sojabrokjes en de vegan kaas over de pizza. Leg nu als laatste de uienringen en paprikastukjes er (ja, de kaas gaat onder de groente, dan smelt ie beter). Druk de groente een klein beetje aan met je handen. Smeer met een siliconenkwastje nog een klein beetje olie op de groente en op de randen van de pizza. Schuif de pizza in de gloeiendhete oven en bak hem ongeveer 13-15 minuten. Houd hem de laatste minuten goed in de gaten zodat de randjes niet verbranden.

4 Reacties

Lia Gorissen op 23-7-2016 - 19:23
Wat een heerlijk pizzarecept! Onze zoon,schoondochter,en kleindochter hebben er van zitten smullen! Wij mijn man en ik ( niet veganisten) hebben meegesmuld! Zij hadden ook nog nooit met "gehackt" gemaakt, en vonden dit recept heerlijk!
Martine op 24-7-2016 - 10:38
Hoi Lia, wat leuk om te horen dat jullie het zo lekker vonden. Daar doe ik het voor!
Jeanny op 7-8-2018 - 16:50
Hoi Martine, begrijp ik goed dat je dit deeg ook niet hoeft te kneden als je het de hele dag laat rijzen? Zou fijn zijn, want kneden is voor mij te zwaar en ik eet wel heel graag pizza!
Martine op 8-8-2018 - 10:41
Hoi Jeanny, dat klopt! Als je het deeg lang laat rusten/rijzen ontwikkelt het vanzelf een goede textuur. Zoek maar eens op 'no knead bread', dan vindt je nog veel meer van dit soort recepten.

Schrijf een reactie