Tempeh katsu met geroosterde broccoli
Kenmerken: | Favorieten, Lekker voor kinderen, Supermarktvriendelijk, Vleesvervanger |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 20 minuten, koken 25 minuten, totaal 45 minuten |
Voor: | 2 personen |
Ik ben geen enorme fan van Japans eten en David al helemaal niet (I know, dat is bijna een soort culinaire zonde tegenwoordig). Desondanks zijn deze krokante tempehreepjes met Japanse katsu saus stiekem toch een favoriet geworden in huize Vegetus. Ik ben sowieso dol op tempeh, maar met een knapperig korstje van panko paneermeel (gewoon te koop bij AH) is het echt helemaal super. Het recept is geïnspireerd door het heerlijke boek Vegan Eats World van Terry Hope Romero.
Ik maak dit recept graag als ik zin heb in snackfood met een gezonde twist. De tempeh wordt gebakken in de oven en is dus veel minder vet dan wanneer je hem zou frituren. Als de oven dan toch aan staat maak ik er graag een schaal geroosterde broccoli bij. Als je nog nooit broccoli (of bloemkool of spruitjes) geroosterd hebt, moet je dat zeker eens proberen. De broccoli wordt lekker chewy, mals en een beetje knapperig aan de uiteindjes. De smaak doet me in de verte een beetje aan popcorn denken. De tempeh en de broccoli kun je vervolgens lekker in de katsu saus dippen, voor dat echte snackgevoel.
De ingrediëntenlijst en bereiding lijkt misschien een beetje lang met veel stapjes, maar laat je niet intimideren, want het is echt geen ingewikkeld recept. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis, en deze maaltijd kan binnen 45 minuten op tafel staan.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de tempeh
- 200 gram tempeh
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepels azijn
- 1/4 theelepel liquid smoke (optioneel)
- 1 kop panko paneermeel
- 2 eetlepels sesamzaad
- 2 eetlepels olie
- 1/3 kop ongezoete plantenmelk of water
- 1 eetlepel citroensap of azijn
- 4 eetlepels bloem
Voor de broccoli
- 500 gram broccoli (1 flinke stronk), in kleine roosjes
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 1 eetlepel olie
- peper en zout naar smaak
Voor de katsu saus
- 1/3 kop ketchup
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel bruine suiker of ander zoetmiddel
- 1 eetlepel vegan worchestersaus (optioneel, maar wel heel lekker)
- 1/2 eetlepel citroensap of azijn
Bereiding
Maak de tempeh
Halveer het blok tempeh en snijd de helften in een stuk of vijf reepjes ter grootte van een wijsvinger. Meng in een bakje de sojasaus met de azijn en eventueel de liquid smoke. Wentel de tempehreepjes in de marinade totdat ze allemaal bedekt zijn. Zet dit even apart.
Neem twee bakjes. Doe in het ene bakje het panko paneermeel, de sesamzaadjes en de olie. Schep even goed om zodat de olie gelijkmatig verdeeld wordt over de panko. Meng in het andere bakje de melk met het citroensap en de bloem tot een dik glad papje.
Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een stukje bakpapier op je ovenrooster. Doop de gemarineerde tempeh reepjes één voor één eerst in het bloempapje en vervolgens in het panko-mengsel. Gebruik je ene hand voor het bloempapje en de andere voor het paneermeel, zodat je niet je vingers staat te paneren. Druk de panko kruimels een beetje aan met je hand. Leg de gepaneerde reepjes op het ovenrooster en bak ze in 25 minuten goudbruin.
Maak de broccoli
Snijd de broccoli in kleine roosjes en meng ze in een ovenschaal met de knoflook, olie, peper en zout. Schuif ze na vijf minuten bij de tempeh in de oven en rooster ze in 20 minuten gaar. Als je dit goed getimed hebt zijn de broccoli en tempeh dus tegelijk klaar. Schep de broccoli halverwege de baktijd een keer om. Als je vuurvaste vingers hebt kun je dan ook de tempeh reepjes nog even omdraaien, zodat ze extra knapperig worden.
Maak de katsu saus
Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar totdat de suiker opgelost is. Wacht tot de tempeh en broccoli gaar zijn er verdeel dan alles over twee borden. Het ziet er extra leuk uit om de saus in een klein bakje te doen zoals op de foto.
12 Reacties
Schrijf een reactie