Pompoen-venkel taart

Pompoen-venkel taart, vegetarisch, veganistisch, zonder kaas, zonder ei

Het viel me op dat we, afgezien van onze socca, eigenlijk geen recepten voor hartige taarten op de website hebben. Daar moet ik maar eens snel verandering in brengen!

Ik had van een vriendin een hele grote pompoen gekregen, en we hadden nog een venkelknol in de koelkast. Dat werd dus pompoen-venkel taart!Als je deze taart midden in de winter wilt maken wanneer venkel niet in het seizoen is, kun je hem vervangen door een stuk in blokjes gesneden selderijknol.

Ik heb dit keer zelf deeg voor de bodem gemaakt (dit was sneller dan naar de winkel gaan voor een pakje diepvriesdeeg) en de bodem is heel lekker knapperig geworden. Als je liever een pakje kant-en-klaar deeg gebruikt kan dat ook. Koop dan bladerdeeg of deeg voor hartige taart met plantaardige margarine.

Dit recept maakt een joekel van een taart (26 cm doorsnee) zeker genoeg om 6 à 8 mensen van te laten eten. De taart is koud misschien nog wel lekkerder dan warm en hij is goed stevig, dus erg geschikt om mee te nemen naar een picknick of potluck. Als je de taart in punten snijdt kun je hem ook invriezen en later op kamertemperatuur laten ontdooien.

De taart is lekker als hoofdgerecht, zeker als je er nog wat veganistische kaas overheen strooit (wij hadden pittige No Muh), maar je kunt hem natuurlijk ook als bijgerecht serveren in een groter geheel (ik denk alvast vooruit aan het kerstdiner!).

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de vulling

  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 1 grote of 2 kleine venkelknollen, in korte reepjes
  • 750 gram pompoen, in blokjes (schillen is niet nodig)
  • 1 1/2 kop (1 blik) kikkererwten
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 kop bouillon
  • 2 eetlepels edelgist vlokken (optioneel)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 60 gram gehakte walnoten
  • 200 gram tofu (optioneel)
  • 3 eetlepels kikkererwtenmeel (of 1 flinke eetlepel maizena)

Voor de taartbodem

Bereiding

Maak de vulling

Verhit op middelhoog vuur een scheutje olie in een grote diepe pan en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg de venkel toe en bak die even mee. Doe nu ook de pompoen, kikkererwten, knoflook en bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten sudderen tot de pompoen gaar is.

Breng het pompoenmengsel op smaak met de gistvlokken, sojasaus, tijm en peper. Roer nu ook de walnoten, kikkererwtenmeel en eventueel de tofu door de vulling.

Maak de taartbodem

Doe de bloem en margarine/kokosolie in een kom en prak met een vorm tot het mengel een grof kruimelige textuur heeft. Voeg het water toe en kneed het mengsel vlug tot een samenhangend deeg. (Sla deze stap over als je kant-en-klaar deeg gebruikt.)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 26 cm in met een klein beetje margarine of kokosolie en druk het deeg in de vorm tot een gelijkmatig dunne bodem die tot net boven de helft van de vorm omhoog steekt (of ontdooi het kant-en-klare deeg en bedek daarmee de springvorm).

Strooi de havermout over de bodem van de vorm (deze zal tijdens het bakken overtollig vocht opnemen). Vul de taartbodem met het groentemengsel en strijk de vulling mooi glad met de achterkant van een lepel. Zet de gevulde springvorm in de oven en bak 45-50 minuten tot de bovenkant goudbruin en de taart stevig is. Serveer meteen, of laat de taart afkoelen om hem later koud op te dienen.

11 Reacties

Mindy Schaper op 19-10-2012 - 3:09
Mm, looks delicious.
Martine op 19-10-2012 - 7:54
Thanks!
Michel op 17-1-2014 - 16:05
Hoi, Lekker recept, maar ik zou geen bladerdeeg nemen op basis van plantaardige olie, je krijgt er namelijk een hele boel stoffen bij die je eigenlijk niet in je voeding wilt hebben (stabilisatoren, kleurstoffen, smaakstoffen). Het is dus een keus of mensvriendelijk of diervriendelijk of voor beiden vriendelijk en dan geen bladerdeeg!
Antje op 4-4-2014 - 19:39
Vandaag heb ik gebruikt gemaakt van deze bodem voor onze hartige taart. Ik ben er heel enthousiast over, zo gemakkelijk en snel te maken. Ik heb speltmeel gebruikt. Voor de vulling van de taart heb ik andere ingrediënten gebruikt, omdat ik die al in huis had, maar een volgende keer zal ik de vulling die hier staat proberen. Bedankt voor het recept voor deze taartbodem!
Martine op 5-4-2014 - 15:42
Hoi Antje, fijn dat het zo goed bevallen is!
Janneke op 7-10-2015 - 16:40
Hoi Martine, Afgelopen weekend deze taart met veel succes gemaakt. Ik heb voor de bodem 100 gram zonnebloemolie gebruikt ipv margarine of kokosolie. Dat ging ook heel goed. Met gebruik van het deegmes van mijn staafmixbakje was het een fluitje van een cent. Ik ga de bodem dan ook zeker vaker gebruiken, maar de vulling was ook zeker heerlijk! Bij ons was het voor 6 personen, zonder tofu. Groetjes Janneke
Martine op 7-10-2015 - 21:39
Fijn dat het lekker was Janneke. Goeie tip, om olie in de bodem te gebruiken.
Janneke op 25-10-2015 - 20:08
Gisteren een glutenvrije variant gemaakt met kikkererwtenmeel voor de bodem ipv bloem. Het was gedoe om het plakkerige deeg in de vorm te krijgen, maar dat lukte met een siliconenspatel uiteindelijk wel. Het resultaat was erg smakelijk!
Martine op 26-10-2015 - 20:51
Fijn dat het gelukt is Janneke! Lijkt me lekker, een bodem van kikkererwtenmeel.
yvonne op 21-11-2015 - 16:08
Als de kinderen komen probeer ik vaak een nieuw recept op ze uit, Zo ook deze keer. Helaas had ik geen bloem meer, dus nam ik het meel uit een pak voor Appeltaart...gevolg: heerlijke vulling, en bodem was goed gelukt, maar (te) zoet! Later ontdekte ik dat ik wel nog kikkererwtenmeel had. Dus wat Janneke heeft gedaan zal ik een volgende keer ook uitproberen! Dat meel is zo fijn voor vegan recepten, het bindt uitstekend. Ik had er ook nog een pompoensoepje bij gemaakt uit jullie receptenboek en een rode bietensalade van de AH (met kaneel, ook heerlijk). thnX
Martine op 21-11-2015 - 17:16
Leuk dat je dit recept geprobeerd hebt! In mix voor appeltaart zit suiker, dus dat wordt inderdaad veel te zoet. Je zou deze taart ook met kant-en-klaar (diepvries) deeg kunnen maken zoals het hartige taart deeg van Koopmans of het verse bladerdeeg op een rol van Tante Fanny of AH huismerk.

Schrijf een reactie