Pompoen-venkel taart
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Supermarktvriendelijk, Wintergerecht |
---|---|
Voor: | 6-8 personen |
Het viel me op dat we, afgezien van onze socca, eigenlijk geen recepten voor hartige taarten op de website hebben. Daar moet ik maar eens snel verandering in brengen!
Ik had van een vriendin een hele grote pompoen gekregen, en we hadden nog een venkelknol in de koelkast. Dat werd dus pompoen-venkel taart!Als je deze taart midden in de winter wilt maken wanneer venkel niet in het seizoen is, kun je hem vervangen door een stuk in blokjes gesneden selderijknol.
Ik heb dit keer zelf deeg voor de bodem gemaakt (dit was sneller dan naar de winkel gaan voor een pakje diepvriesdeeg) en de bodem is heel lekker knapperig geworden. Als je liever een pakje kant-en-klaar deeg gebruikt kan dat ook. Koop dan bladerdeeg of deeg voor hartige taart met plantaardige margarine.
Dit recept maakt een joekel van een taart (26 cm doorsnee) zeker genoeg om 6 à 8 mensen van te laten eten. De taart is koud misschien nog wel lekkerder dan warm en hij is goed stevig, dus erg geschikt om mee te nemen naar een picknick of potluck. Als je de taart in punten snijdt kun je hem ook invriezen en later op kamertemperatuur laten ontdooien.
De taart is lekker als hoofdgerecht, zeker als je er nog wat veganistische kaas overheen strooit (wij hadden pittige No Muh), maar je kunt hem natuurlijk ook als bijgerecht serveren in een groter geheel (ik denk alvast vooruit aan het kerstdiner!).
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de vulling
- 2 grote uien, gesnipperd
- 1 grote of 2 kleine venkelknollen, in korte reepjes
- 750 gram pompoen, in blokjes (schillen is niet nodig)
- 1 1/2 kop (1 blik) kikkererwten
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 kop bouillon
- 2 eetlepels edelgist vlokken (optioneel)
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 60 gram gehakte walnoten
- 200 gram tofu (optioneel)
- 3 eetlepels kikkererwtenmeel (of 1 flinke eetlepel maizena)
Voor de taartbodem
- 2 1/2 kop (300 g) gebuild tarwemeel of bloem
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 kop (100 g) plantaardige margarine of gestolde geurloze kokosolie
- 1/2 kop (120 ml) water
- 1/2 kop (40 g) havermout
Bereiding
Maak de vulling
Verhit op middelhoog vuur een scheutje olie in een grote diepe pan en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg de venkel toe en bak die even mee. Doe nu ook de pompoen, kikkererwten, knoflook en bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten sudderen tot de pompoen gaar is.
Breng het pompoenmengsel op smaak met de gistvlokken, sojasaus, tijm en peper. Roer nu ook de walnoten, kikkererwtenmeel en eventueel de tofu door de vulling.
Maak de taartbodem
Doe de bloem en margarine/kokosolie in een kom en prak met een vorm tot het mengel een grof kruimelige textuur heeft. Voeg het water toe en kneed het mengsel vlug tot een samenhangend deeg. (Sla deze stap over als je kant-en-klaar deeg gebruikt.)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 26 cm in met een klein beetje margarine of kokosolie en druk het deeg in de vorm tot een gelijkmatig dunne bodem die tot net boven de helft van de vorm omhoog steekt (of ontdooi het kant-en-klare deeg en bedek daarmee de springvorm).
Strooi de havermout over de bodem van de vorm (deze zal tijdens het bakken overtollig vocht opnemen). Vul de taartbodem met het groentemengsel en strijk de vulling mooi glad met de achterkant van een lepel. Zet de gevulde springvorm in de oven en bak 45-50 minuten tot de bovenkant goudbruin en de taart stevig is. Serveer meteen, of laat de taart afkoelen om hem later koud op te dienen.
11 Reacties
Schrijf een reactie