
Weet je nog die lekkere
Mexicaanse soep van vorige week? Daar kun je natuurlijk allerlei dingen bij eten, zoals pitabroodjes of baguette, maar het is extra leuk om er zelfgemaakt maisbrood bij te geven.
Maisbrood zou je kunnen zien als het Amerikaanse zusje van Italiaanse polenta. Je gebruikt hetzelfde basisingrediënt - maismeel. Polenta wordt gekookt in een pan als een soort pap, maar maisbrood bak je in de oven. Dat is wel zo makkelijk, want dan hoef je niet de hele tijd te roeren tot het maismeel gaar is. Het 'brood' in super snel klaar, want het moet maar een half uurtje in de oven en het hoeft van te voren niet te rijzen. Het smaakt heel lekker met chili, zwarte bonensoep en andere traditionele maaltijden uit Mexico en het zuiden van de VS.
Amerikaans maisbrood wordt traditioneel met karnemelk gemaakt. Omdat er nog geen vegan karnemelk bestaat, voeg ik twee theelepels azijn toe aan het beslag.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 2 koppen (340 g) fijn maismeel
- 1 kop (120 g) tarwebloem
- 2 eetlepels suiker (optioneel)
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 2 koppen (480 ml) ongezoete plantaardige melk of water
- 1/3 kop (80 ml) olie (koolzaadolie met botersmaak is extra lekker)
- 2 theelepels azijn
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal van 20 bij 25 centimeter in met een beetje olie.
Meng in een grote kom alle ingrediënten door elkaar tot een dik romig beslag. Let erop dat al het meel opgenomen is. Giet het beslag in de ovenschaal en strijk het glad met een spatel. Zet de schaal in de oven en bak het maisbrood ongeveer 30 minuten tot het beslag gestold is. Laat minstens 15 minuten afkoelen en serveer warm of koud.
11 Reacties
Schrijf een reactie