Maisbrood

28 January 2015 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 30 minuten, totaal 55 minuten
Voor: 6-8 porties
Mecixaans maïsbrood, vegan Weet je nog die lekkere Mexicaanse soep van vorige week? Daar kun je natuurlijk allerlei dingen bij eten, zoals pitabroodjes of baguette, maar het is extra leuk om er zelfgemaakt maisbrood bij te geven. Maisbrood zou je kunnen zien als het Amerikaanse zusje van Italiaanse polenta. Je gebruikt hetzelfde basisingrediënt - maismeel. Polenta wordt gekookt in een pan als een soort pap, maar maisbrood bak je in de oven. Dat is wel zo makkelijk, want dan hoef je niet de hele tijd te roeren tot het maismeel gaar is. Het 'brood' in super snel klaar, want het moet maar een half uurtje in de oven en het hoeft van te voren niet te rijzen. Het smaakt heel lekker met chili, zwarte bonensoep en andere traditionele maaltijden uit Mexico en het zuiden van de VS. Amerikaans maisbrood wordt traditioneel met karnemelk gemaakt. Omdat er nog geen vegan karnemelk bestaat, voeg ik twee theelepels azijn toe aan het beslag.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 2 koppen (340 g) fijn maismeel
  • 1 kop (120 g) tarwebloem
  • 2 eetlepels suiker (optioneel)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 koppen (480 ml) ongezoete plantaardige melk of water
  • 1/3 kop (80 ml) olie (koolzaadolie met botersmaak is extra lekker)
  • 2 theelepels azijn

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal van 20 bij 25 centimeter in met een beetje olie. Meng in een grote kom alle ingrediënten door elkaar tot een dik romig beslag. Let erop dat al het meel opgenomen is. Giet het beslag in de ovenschaal en strijk het glad met een spatel. Zet de schaal in de oven en bak het maisbrood ongeveer 30 minuten tot het beslag gestold is. Laat minstens 15 minuten afkoelen en serveer warm of koud.

11 Reacties

veggieleven op 28-1-2015 - 18:26
Koolzaadolie met botersmaak heb ik nog nooit van gehoord! welk merk heeft dat?
Martine op 28-1-2015 - 19:25
Hier in Nederland kan ik onder andere koolzaadolie van Teutoburger en Brassica kopen. Teutoburger wordt verkocht bij de wat grotere Albert Heijn supermarkten. Ik weet niet waar je dit in België zou kunnen halen.
Dina op 29-1-2015 - 16:29
Oh super dat je nog even vermeld waar koolzaadolie verkrijgbaar is, ik had er nog nooit van gehoord namelijk!
Martine op 30-1-2015 - 9:13
Het is echt lekkere olie Dina, de moeite waard om een keer te proberen.
W. op 4-5-2015 - 21:01
Ik heb bij de molen een pak maismeel gekocht kan ik dat voor dit recept?
Martine op 4-5-2015 - 21:43
Ja hoor, moet goed gaan :-)
Ryanne op 10-1-2016 - 11:56
Ik heb net dit maisbrood gebakken en het smaakt prima, maar het is héél erg brokkelig. Het is vrijwel onmogelijk om het in nette, hele plakken uit de schaal te krijgen zoals op jouw foto. Is dat de bedoeling, of heb ik iets verkeerd gedaan? Ik moet zeggen dat ik het beslag erg dun vond, misschien ligt het daaraan? En kan het brood ingevroren worden? Zo'n hele schaal is voor mij alleen namelijk wel wat veel..
Martine op 10-1-2016 - 16:55
Hoi Ryanne, ik weet niet wat er mis is gegaan bij jou. Misschien heb je een bakvorm die meer kleeft dan de mijne? Een volgende keer zou ik de bakvorm bekleden met bakpapier, dan heb je het brood er zo uit. Je kunt het brood inderdaad prima invriezen.
Christine op 23-9-2016 - 22:59
Ik woon in Duitsland. Rapsöl heet het hier en is zelfs biologisch nog goedkoop. Het wordt ook gebruikt voor auto's die op bio(Raps-)Öl lopen. Neutrale smaak en de Omega-3 erin doet het 'm. Hoef je geen dure capsules te kopen (afzetters).
Monique op 30-8-2017 - 13:04
Gisteren dit maïsbrood gemaakt (voor bij een soep met prei, courgette en aardappel en gekruide, geroosterde kikkererwten). Eindelijk een goede bestemming voor het restant maïsmeel dat al eeuwen in mijn kast stond en wat ik ooit kocht voor een (ongetwijfeld minder succesvol) culinair experiment. Maar ik heb al een nieuw pak gekocht, want dit recept viel erg in de smaak, ook bij mijn drie hongerige huisgenoten. Het kwam prachtig uit de oven en uit de vorm. We aten alle vier een flink stuk; de rest ingevroren, zodat we er binnenkort nog eens van kunnen genieten. Perfect recept!
Martine op 30-8-2017 - 15:11
Ha, je bent lekker aan het experimenteren Monique. Leuk!

Schrijf een reactie