Lasagne bolognese
Kenmerken: | Favorieten, Lekker voor kinderen, Zomergerecht |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 20 minuten, koken 40 minuten, totaal 60 minuten |
Voor: | 2-3 personen |
David en ik zijn dol op lasagne. Een paar jaar geleden aten we dat altijd met een dikke laag kaas erbovenop, maar nu we veganistisch eten, vervang ik die door onze favoriete bechamelsaus met edelgist, net zo lekker, zonder koemelk of kaas en ook nog eens goedkoper!
Deze lasagne bevat wat meer groente dan de gemiddelde lasagne bolognese. Wij houden nu eenmaal van veel groenten bij onze maaltijd. In plaats van paprika en courgette kun je eigenlijk zowat iedere willekeurige groente gebruiken die je nog hebt liggen. Bijna alle groentes zijn lekker met tomatensaus! Wil je geen extra groentes in je lasagne? Gebruik dan wat meer sojagehakt en tomaat.
Het gehakt in de bolognesesaus maak ik van sojabrokjes die ik van tevoren even laat wellen in kokend water met een beetje sojasaus voor de hartige smaak. In plaats van water met sojasaus kun je ook een krachtige groentebouillon gebruiken. Als je geen sojabrokjes hebt kun je ook gewoon een pakje kant-en-klaar vegagehakt nemen, dat hoef je dan natuurlijk niet van tevoren te laten wellen.
Ingrediënten
Voor de rode saus
- 50 g droge sojabrokjes/TVP of een pakje vegagehakt uit de supermarkt
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 ui, gesnipperd
- 1 courgette in stukjes of dunne plakken
- 1 rode of gele paprika, in stukjes
- 1 blik ontvelde tomaten, in stukjes
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 1/2 theelepel basilicum
- 1/2 theelepel tijm
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 theelepel versgemalen peper
Voor de witte saus
- 2 eetlepels koolzaadolie met botersmaak of olijfolie
- 2 1/2 eetlepel bloem
- 4 dl ongezoete plantaardige melk
- 4 eetlepels edelgistvlokken
- 1 theelepel bouillonpoeder
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 1/4 pak lasagnebladen
Bereiding
De rode saus
Doe de sojabrokjes en de sojasaus in een klein pannetje en doe er water bij tot de brokjes net onderstaan. Breng aan de kook en laat 5 minuutjes op laag vuur koken to de brokjes zacht maar niet papperig zijn. (sla deze stap over als je kant-en-klaar vegagehakt gebruikt).
Verhit olie in een grote pan en bak de groente en de gewelde sojabrokjes of het vegagehakt op middelhoog vuur tot de groente een beetje karamelliseerd is, maar nog niet helemaal zacht. Voeg de tomaten en kruiden toe en laat het geheel 10 minuten op laat vuur sudderen. Voeg wat water toe als de saus te droog is, of laat hem een beetje inkoken als hij te nat is.
De witte saus
Maak ondertussen de witte saus. Verwarm de olie in een kleine pan en roer de bloem erdoor. Voeg de melk, bouillonpoeder, gistvlokken en nootmuskaat toe en breng al roerend langzaam aan de kook, zodat er een gladde saus ontstaat. Laat de saus terwijl je blijft roeren kort doorkoken en zet dan het vuur uit.
Samenvoegen
Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een kleine ovenschaal en vul deze afwisselend met rode saus, lasagnebladen en witte saus. Eindig met een laag rode en witte saus. Bak de lasagne ongeveer 25 minuten in de oven, tot de bovenkant van de witte saus goudbruin begint te kleuren en de rode saus bubbelt.
49 Reacties
Schrijf een reactie