Koolhydraatarme pitabroodjes
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Koolhydraatarm |
---|---|
Voor: | 4 grote pitabroodjes |
Ik wilde al een hele poos koolhydraatarme pitabroodjes bakken, handig om snel een lekkere maaltijd mee in elkaar te draaien. De eerste experimenten waren keihard, of juist veel te rubberachtig, maar nu is het dan toch gelukt: malse, knapperige pita's zonder dierlijke ingrediënten, en met maar ongeveer 5 gram koolhydraten per broodje.
De pita's zijn vrij groot, dus als je ze goed vult heb je aan één broodje genoeg voor een hele lunch. Op de foto heb ik een broodje door de helft gesneden en gevuld met een gehalveerde zelfgemaakte tuinerwtenburger. Je kunt de broodjes natuurlijk ook heel laten en aan één kant opensnijden. Ze doen het goed met een eiwitrijke vulling zoals tofu, tempeh of seitan, maar een salade kan natuurlijk ook. Vergeet vooral niet om er lekker wat dressing bij te doen, zoals mayonaise, knoflooksaus of tabasco.
Als je meer dan vier broodjes wilt maken kun je het recept makkelijk verdubbelen. Bak ze dan wel in twee sessies, want de broodjes passen dan niet allemaal op één bakplaat. Als je meerdere bakplaten tegelijk in de oven hebt, worden de broodjes waarschijnlijk niet gelijkmatig gaar en zal de baktijd aanzienlijk langer zijn dan met één bakplaat.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1 eetlepel instant gist
- 3/4 kop (105 g) tarwegluten
- 1/4 kop (20 g) sojameel
- 1/4 kop (10 g) tarwezemelen
- 1/4 kop (25 g) lijnzaadmeel
- 1/4 kop (30 g) amandelmeel
- 1/2 theelepel zout
- 1 eetlepel olijfolie
- 3/4 kop (180 ml) water
Bereiding
Meng in een grote kom alle droge ingrediënten (gist t/m zout). Voeg de olijfolie en het water toe en roer even door met een vork tot het een samenhangend deeg begint te worden. Kneed een minuut of twee met de hand door totdat het deeg mooi stevig en homogeen is geworden.
Snijd het deeg met een gekarteld mes in 4 gelijke stukken en vorm van elk stukje een platte ronde schijf. Laat de schijven 5 à 10 minuten rusten zodat het deeg wat rekbaarder wordt. Leg nu een schijf deeg op een gladde ondergrond (bijv. de aanrecht of een glazen snijplank) en dek het af met plastickfolie (bijv. een opengeknipt boterhamzakje), zodat het straks niet aan de deegroller plakt.
Rol nu het afgedekte deeg met de deegroller uit tot een mooi rond lapje van minder dan 1/2 cm dik. Haal het deeglapje voorzichtig los en leg het op een met bakpapier bedekt ovenrooster (het lapje zal een beetje samentrekken en indikken, maar dat is niet erg). Herhaal deze handelingen voor de andere schijfjes deeg.
Dek de uitgerolde deeglapjes af met een stuk folie of een vochtige theedoek, zodat ze niet uitdrogen. Laat ze een uur rijzen, tot ze wat dikker geworden zijn. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de broodjes 12 à 14 minuten, tot ze stevig zijn en bruin beginnen te worden.
Laat de broodjes afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte verpakking. Op kamertemperatuur blijven ze een dag of drie lekker. Als je ze invriest zijn ze enkele maanden houdbaar. Voor extra gebruiksgemak kun je de broodjes alvast opensnijden voor je ze invriest. Warm de broodjes voor gebruik kort op in het broodrooster, tosti-ijzer of magnetron.
Eén pita (van vier) bevat ongeveer 222 kcal, 11 g vet (1 g verzadigd), 5 g koolhydraten, 5 g vezels en 24 g eiwit.
40 Reacties
Hoi Monica, Dankjewel voor het compliment!
Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord dat lijnzaad misschien voor mannen niet goed zou zijn. Ik heb het meteen even opgezocht en blijkbaar bevat lijnzaad (net als soja) kleine hoeveelheden van een stof die lijkt op estrogeen. Ik heb even gezocht met google scholar (waarmee je wetenschappelijke artikelen kunt vinden) en voor zover ik kon zien is er geen bewijs gevonden dat deze stof op mannen een slechte invloed heeft. Waarschijnlijk is het dus inderdaad een broodje aap. Het gebruik van lijnzaad heeft juist allerlei positieve effecten op het lichaam (zowel bij mannen als vrouwen).
Lijnzaad is dus geschikt voor iedereen en is een goede aanvulling op een gevarieerd dieet. Omdat lijnzaad erg rijk is aan vezels is het wel verstandig om er niet te veel van te gebruiken, zeker als je normaal niet zo veel vezels eet. Ook is het belangrijk om voldoende water, thee en dergelijke te drinken, zodat je darmen de vezels goed kunnen verwerken. Ik eet zelf denk ik maximaal vier eetlepels per dag (vaak ook veel minder), die dan verwerkt zijn in mijn ontbijtgraan en baksels die ik verspreid over de dag eet. Deze hoeveelheid werk bij mij goed voor mijn stoelgang en helpt tegen een hongerig gevoel tussen de maaltijden door.
Laat een berichtje achter als je nog meer vragen hebt. Als je een recept geprobeerd hebt hoor ik ook graag hoe het bevallen is!
Hai Monica,
Ja, ingrediënten vinden kan soms nog wel eens lastig zijn. Als je op het knopje 'Ingrediënten' in de balk onder ons Vegetus logo klikt, vind je voor alle 'vreemde' ingrediënten wat informatie over wat het is en waar je het kunt kopen.
Op www.de-zuidmolen.nl kun je alle ingrediënten voor deze pitabroodjes bestellen (al zul je dan nog wel zelf het lijnzaad fijn moeten malen in een foodprocessor). De meeste ingrediënten zijn trouwens ook bij de wat beter gesorteerde biowinkel wel te krijgen, behalve tarwegluten, daarvoor moet je echt bij een molenwinkel zijn, of bij de Biomarkt op de Weteringschans in Amsterdam.
Succes! Als je nog meer vragen hebt horen we het graag :-)
Schrijf een reactie