Instant omelet mix
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Voor: | Droge mix 6 omeletten |
We hebben al best wat budgetmaaltijden op de site, maar nog niet zo veel ontbijtjes. Daarom begin ik de budgetchallenge/MoFo met dit super handige recept voor vegan omelet dat bedacht is door lycophyte van het Amerikaanse Post Punk Kitchen forum.
Ik vind deze omeletten super handig, want je hebt er geen verse ingrediënten voor nodig, zoals bij veel andere vegan omelet recepten wel het geval is. Ze zijn bovendien super snel te maken en helemaal glutenvrij! De textuur is ietsje minder 'ei-achtig' dan bij tofu omeletten, dus je kunt er geen omnivoren mee voor de gek houden, maar ze zijn absoluut lekker.
Afhankelijk van de prijs van je ingrediënten kost de hele mix kost ongeveer €1,50. Daarvan kun je ongeveer zes omeletten bakken. Een stuk goedkoper dan omeletten op basis van (zijde)tofu dus. Een omelet is genoeg als ontbijt voor één persoon. Als je ze voor de lunch wilt serveren kun je er nog een kleine salade bij maken, en je kunt ze natuurlijk vullen met allerlei groentes en eventueel plantaardige kaas.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de droge mix
- 1 kop kikkererwtenmeel
- 2/3 kop tapiocameel (of maizena)
- 1/3 kop edelgist vlokken
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 à 1 theelepel zwart zout (gewoon zout kan ook, dan krijg je minder 'echte' eiersmaak)
- 1 theelepel sojalecithine poeder (optioneel)
- 1/4 theelepel paprikapoeder
- 1/4 theelepel mosterdpoeder
- 1/4 theelepel kerriepoeder
Voor twee omeletten
- 1 kop droge mix
- 1 kop + 2 eetlepels water
- 1 theelepel plantaardige olie
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel (rijst)azijn
- olie om te bakken
Bereiding
Maak de droge mix
Doe alle ingrediënten voor de droge mix in een kom en meng ze heel goed door elkaar, bijvoorbeeld met een garde. Doe de mix in een luchtdichte pot of bewaardoos. Zo blijft hij zeker een half jaar goed.
Maak de omeletjes
Doe de droge mix in een kom en doe water, olie, sojasaus en azijn erbij. Roer tot een heel dun glad beslag. Verhit op laag vuur een scheutje olie in een klein koekenpannetje (de onze heeft een diameter van 20 cm). Een grotere pan kan ook, maar dan kun je beter één grote omelet bakken in plaats van twee kleinere, anders wordt je omelet erg dun.
Giet de helft van het beslag in het pannetje (of al het beslag als je een grote pan gebruikt), doe eventueel een deksel op de pan, en laat de omelet een minuut of twee rustig bakken. Als het beslag bovenop gestold is kun je de omelet omkeren. Laat de andere kant ook nog even gaar worden.
33 Reacties
Schrijf een reactie