Zemelen, zoals tarwe- en haverzemelen worden gemaakt uit graan. Het zijn de met de vruchtwanden en kiemen vergroeide huidjes van de zaden. In vergelijking met graan bevatten ze relatief veel vezels en eiwit en weinig opneembare koolhydraten. Ze zijn daardoor heel geschikt om te verwerken in koolhydraatarme recepten. Zemelen zijn te koop bij biowinkels, natuurgeneeswinkels, molenwinkels en sommige supermarkten.
Zemelen bevorderen de stoelgang, maar let op dat je genoeg water drinkt als je meer zemelen gaat eten, anders kun je er juist verstopt van raken
Een hele lekkere, maar wel behoorlijk machtige chocolade-frambozentaart. Het is een heel fijn recept, want de taart is niet moeilijk om te maken, je kun alle ingrediƫnten in de supermarkt halen en als hij klaar is ziet het er heel indrukwekkend uit!
Voor mijn moeders verjaardag heb ik drie verschillende soorten zelfgemaakte notenpasta gegeven: walnoot-kaneel, pompoenpit en zonnebloem-vanille. Als ik nog andere lekkere smaken ontdek zal ik die er hier ook bij zetten.
Voordat David en ik veganistisch gingen eten, maakten we op warme zomerdagen graag een salade met veel tomaten, sla, pasta en fetakaas. In plaats van feta gebruiken we tegenwoordig gekruide blokjes tempeh en onze salade is er eigenlijk alleen maar lekkerder van geworden!
In deze eenvoudige risotto komt de pure smaak van venkel goed tot zijn recht. Het is niet moeilijk om te maken, maar je moet wel een beetje geduld hebben. Je beloning: romige risotto met een frisse kruidige smaak en boterzachte stukjes venkel.
Heb je geen melk meer in huis? Maak zelf notenmelk! Het is makkelijker dan je misschien zou denken. Wij gebruiken steeds vaker zelfgemaakte plantenmelk. Het is goedkoper en wel zo milieuvriendelijk, want het bespaart een hoop verpakkingen en transport.
Deze muffins zijn ideaal als gezonde snack of lekker ontbijtje dat je makkelijk mee kunt nemen onderweg. Er zit geen andere suiker in dan fruitsuiker uit bananen en door de tarwekiemen en walnoten bevatten ze ook nog eens relatief veel eiwitten en gezonde vetten.
Pas kocht ik mooie bos wortelen met lekker verse blaadjes eraan. Meestal belanden die blaadjes linea recta bij het groenafval, maar een paar weken geleden had ik gelezen dat je ze ook kunt opeten. Je kunt wortelgroen gebruiken in salades, soepen en stoofpotten, maar je kunt er ook hele lekkere pesto mee maken.
Dit recept is gebaseerd op Ethiopische sambusa's, gefrituurde deegflapjes met een pittige gehaktvulling. Wij hebben het gehakt vervangen door linzen en om het onszelf makkelijk te maken hebben we kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt en de flapjes gebakken in de oven. Heel lekker en makkelijk!
Rauwe soep? Lekker! Soep van rauwe gepureerde groente smaakt lekker fris, heel anders dan met gekookte groente. De wortels geven een echte verse groentesmaak en de avocado maakt de soep heerlijk romig en zorgt ervoor dat hij ook goed vult.