Xanthaangom

Wat is het?

Xanthaangom is een interessant poeder, gemaakt van fermentatieproducten, dat extreem goed vocht opneemt, bindt en luchtbelletjes vasthoudt. Ik ben er recent achter gekomen dat xanthaangom niet altijd vegan is. Het kunnen dierlijke grondstoffen of hulpstoffen gebruikt worden bij de productie. Hier kun je daar meer over lezen. Ik weet niet hoe vaak dit voorkomt.

Waar gebruik je het voor?

Het wordt gebruikt als bindmiddel, emulgator, eivervanger en glutenvervanger.

Waar kun je het kopen?

Xanthaangom is in Nederland nog niet algemeen verkrijgbaar. Je kunt het onder andere bestellen bij De-Zuidmolen.nl. Het is nogal aan de prijs maar omdat het zo krachtig is heb je er per keer maar heel weinig van nodig. De meeste recepten gebruiken een theelepel of minder.

Recepten

Recepten met: "xanthaangom", "xanthaangum".

Kokospasta

rijstwafel met banaan en kokospasta, zonder melk, veganistisch, plantaardig, glutenvrij, zonder soja

Deze lekkere zoete kokospasta van kokosrasp is heel makkelijk te maken als je een super krachtige Vitamix blender hebt, maar met een gewone blender, foodprocessor of staafmixer kan het ook. Eet de pasta op brood of een cracker of gebruik hem als frosting op een cake of als vulling voor bonbons.

Reuzenbonen in Griekse tomatensaus

Reuzebonen in tomatensaus,Grieks, limabonen, vegetarisch, veganistisch, plantaardig

Reuzenbonen geven een interessante beet aan eenvoudige gerechten zoals deze kruidige variatie op bonen-in-tomatensaus. Je kunt deze bonenschotel serveren als hoofdgerecht met brood of gekookt graan erbij, of als onderdeel van een Mediterraan getinte maaltijd. Dit gerecht is koud bijna net zo lekker als warm, dus ook geschikt als meeneemlunch.

Romige cashew spread

cashew spread, roomkaas, veganistisch, vegetarisch, plantaardig, zonder melk, zonder soja, glutenvrij

Deze spread op basis van cashewnoten lijkt een beetje op roomkaas. Je kunt hem koud eten op een crackertje, maar hij is ook heel lekker in warme gerechten zoals lasagne, gepofte aardappelen, gevulde portobello's of als basislaag op een pizza.

Goulash met zuurkool en tempeh

Goulash met zuurkool en tempeh, vegetarisch, veganistisch, zonder melk

Een van mijn favoriete manieren om zuurkool klaar te maken is het te laten sudderen in tomatensaus, zoals in deze goulash. De tempeh in dit gerecht wordt alleen gebakken, niet gemarineerd, en smaakt dus lekker puur. Toch is de smaak redelijk zacht doordat de tempeh net als de zuurkool lekker lang kan stoven in de kruidige tomatensaus.

Tofu feta

Tofu feta, vegetarisch, veganistisch, zonder melk, koolhydraatarm

Tofu is natuurlijk geen feta, dus misschien is dit niet zo'n goed recept voor mensen die heel graag echte fetakaas willen eten. Maar als je gewoon zin hebt in lekkere romige witte blokjes met een fijne kruidenmarinade, dan moet je dit zeker een keertje proberen! Ook geschikt voor mensen met tofu-fobie.

Plantaardige boter

boter, plantaardig, veganistisch, zonder melk, koolhydraatarm, glutenvrij

Is er bij jou in de buurt geen transvetvrije plantaardige margarine te koop, wil je een 'boter' zonder palmvet of zoek je gewoon een plantaardige boter die lekkerder is dan margarine? Probeer het eens met dit recept!

Maak zelf vegetarische ‘kippenbouillon’

kippenbouillon, vegetarisch, veganistisch, zonder ei, zonder melk, glutenvrij, zonder soja

Op zoek naar een vegetarisch alternatief voor kippenbouillon? Op Amerikaanse websites zijn mensen behoorlijk enthousiast over veganistische kippenbouillon op basis van edelgistvlokken en kruiden. Je kunt dit recept gebruiken voor soep, stoofpotten of vleesvervangers zoals seitan.

Aardappelsalade

Aardappelsalade, vegetarisch, veganistisch, zonder ei, zonder melk, glutenvrij

Aardappelsalade was bij ons vaste prik op familiegelegenheden. Gelukkig is deze plantaardige versie net zo lekker als die van vroegah. De salade is het lekkerst als hij een paar uur, of zelfs een dag van te voren gemaakt wordt, zodat de smaken goed kunnen mengen.