Jambalaya met seitan en bonen

6 May 2012 onder Avondmaaltijd, Soepen
Kenmerken: , ,
Voor: 2-3 personen
Jambalaya, seitan, vegetarisch, veganistisch, plantaardig

Jambalaya is een eenpansmaaltijd uit de Creoolse keuken met een hele rijke smaak. Ik geef er graag mijn eigen draai aan met onze basis seitan, bonen, gerookte paprikapoeder en gerst.

Het moet een poos sudderen, dus het is misschien niet zo geschikt als doordeweekse maaltijd, maar de voorbereidingen zijn eigenlijk heel weinig werk. Terwijl je pan staat te sudderen kun je bijvoorbeeld de afwas doen of je blog bijwerken...

Ingrediƫnten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 1/2 (150 g) kop seitan, in reepjes
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 1 kop blokjes selderijknol of bleekselderij
  • 3 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 blik blokjes tomaat
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 1/2 kop (of 1 blik) kidney bonen of witte bonen
  • 1/3 kop gerst (of zilvervliesrijst)
  • 1 1/2 kop bouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel tijm
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder (gewone paprikapoeder kan ook)
  • 1/4 theelepel fijngehakt venkelzaad (optioneel)
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 1/8 theelepel cayennepeper

Bereiding

Verhit een scheutje olie in een diepe pan en fruit de ui en de seitan tot de ui glazig is. Doe de paprika, knolselderij en knoflook erbij en bak even mee. Voeg nu ook de rest van de ingrediƫnten toe (blokjes tomaat t/m cayennepeper). Laat 45 minuten pruttelen tot de gerst gaar is. Roer af en toe door en voeg extra water toe als de saus te droog is. Verwijder het laurierblaadje en serveer in een diep bord.

Schrijf een reactie