Kokospasta

door onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , ,
Voor: Maakt 1 kop kokospasta
rijstwafel met banaan en kokospasta, zonder melk, veganistisch, plantaardig, glutenvrij, zonder soja

Deze lekkere zoete kokospasta van kokosrasp is heel makkelijk te maken als je zoals wij een super krachtige Vitamix blender hebt, maar met een gewone foodprocessor of staafmixer kan het ook (zie variatie onderaan).

Eet de pasta op brood of een cracker zoals op de foto of gebruik hem als frosting op een cake of als vulling voor bonbons. De pasta is ook leuk om weg te geven als kadootje verpakt in een mooi glazen potje met een handgeschreven etiket.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de Vitamix blenderkom. Doe de deksel op de mengkan en steek de bijbehorende stamper door de deksel. Zet de blender aan op variabele stand 1, draai de knop snel naar stand 10 en schakel vervolgens over op High. Blend 30 seconden tot een minuut op High terwijl je de stamper gebruikt om de kokosrasp richting de draaiende messen te duwen.

Schakel de machine uit als de kokospasta lekker smeuïg is geworden en geen stukjes meer bevat. Gebruik een rubberen spatel om de pasta uit de mengkom te schrapen. De pasta blijft op kamertemperatuur in een luchtdicht potje of bakje meerdere weken goed. Als het niet zo warm is in huis zal de pasta stollen en hard worden. Zet hem voor gebruik dan even in de zon of op de verwarming.

Het kan een beetje lastig zijn om de laatste restjes pasta uit de hoekjes van de mengkom te schrapen. Zelf giet ik vaak een kop koud water in de mengkan en laat de machine nog even draaien op stand 10. De restjes worden dan opgelost in het water en je krijgt een kop lekkere romige kokosmelk die je zo op kunt drinken of gebruiken in baksels.

Variatie

Als je de pasta met een gewone foodprocessor wilt maken, moet je de machine een stuk langer laten draaien, waarschijnlijk ongeveer 10 minuten. Voeg eventueel wat vloeibare olie toe, om het fijnmalen wat makkelijker te maken, neem de tijd en zet je apparaat tussendoor een paar keer uit om oververhitting te voorkomen en de massa die aan wanden van de kom kleeft richting het midden te schrapen.

6 Reacties

Mindy op 30-5-2012 - 19:37

Ik hou van het idee kadootje te geven. (and I wrote that all by myself- Google translate only helped me spell it right- I wrote "hau".)

Martine op 30-5-2012 - 19:48

Ja, ik ga glazen potjes sparen en als we dan bij iemand op bezoek gaan krijgen ze een potje notenpasta :-)

Mindy op 3-6-2012 - 23:29

Dat is een goed idee.

Sophie op 16-10-2015 - 9:10

Ik heb het recept gemaakt met mijn Vitamix & het was superlekker! :) Jajaaaaa!

Martine op 17-10-2015 - 8:02

Leuk om te horen! Veel plezier met je Vitamix :D

Ik wil graag goede machine kopen voor smoothies etc, maar welke vitamix kan ik t beste kopen? Wil meteen een goede op 23-7-2016 - 13:21

Ik wil graag een vitamix kopen, maar welke raad je aan, ik wil wel meteen een goede waar ik mee vooruit kan.

Schrijf een reactie