Maak zelf vegetarische ‘kippenbouillon’

1 May 2012 onder Sauzen en spreads, Soepen
Kenmerken: , , , , ,
Voor: Maakt iets meer dan een kop poeder, 30 koppen bouillon
kippenbouillon, vegetarisch, veganistisch, zonder ei, zonder melk, glutenvrij, zonder soja

Op zoek naar een vegetarisch alternatief voor kippenbouillon? Op Amerikaanse websites zijn mensen behoorlijk enthousiast over veganistische kippenbouillon op basis van edelgistvlokken en kruiden. Het recept hieronder is een aanpassing van een recept van Bryanna Clark Grogan.

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit wel eens kip of kippenbouillon gegeten heb, dus ik kan de waarde van het recept niet zo goed beoordelen. Het is in ieder geval wel een lekkere bouillon, en omdat je het zelf samenstelt kun je de smaak aanpassen aan je eigen voorkeur. Je kunt dit recept gebruiken als basis voor soep, stoofpotten of voor het op smaak brengen van vleesvervangers zoals seitan. Als er kip-liefhebbers zijn die dit willen proberen hoor ik graag of het lekker en/of kip-achtig is.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 1/3 kop edelgistvlokken
  • 3 eetlepels uienpoeder
  • 2 1/2 theelepel knoflookpoeder (optioneel)
  • 6 theelepels zout
  • 1 eetlepel rijst- of sojaproteïnepoeder (optioneel, voor extra voedingswaarde)
  • 1 eetlepel suiker (of zoetmiddel in poedervorm)
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel salie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel kerriepoeder

Bereiding

Doe de ingrediënten in de blender en maal tot poeder. Bewaar het poeder in een goed afgesloten pot. Gebruik 2 theelepels bouillon per kop heet water.

Je kunt met dit poeder snel een romige soep maken, door de 2 theelepels bouillonpoeder te mengen met 3 theelepels kikkererwtenmeel. Maak het droge mengsel aan met een scheut koud water en roer tot er geen klontjes meer inzitten. Voeg dan al roerend een kop kokend water toe. Verwarm de soep nog even in een pannetje of in de magnetron zodat hij wat dikker wordt en het kikkererwtenmeel goed gaar kan worden.

9 Reacties

Ninensa op 20-5-2012 - 10:18
Woah, dat klinkt echt lekker!
Martine op 20-5-2012 - 12:14
Dankjewel voor je reactie :-) Ik ben benieuwd wat je ervan vindt als je het ook echt gaat maken. Ik heb net ook even naar jouw blog gekeken. Vind het leuk geschreven, heel eerlijk en er staat geen woord teveel. Tof!
Micha ter Horst op 19-1-2013 - 13:41
Net de bouillon gemaakt. En nu zit ik met een beker bouillon in mijn handen. Smaakt heerlijk. Is het goed als ik dit recept deel? Groetjes Micha
Martine op 19-1-2013 - 14:02
Hoi Micha, Ik vind het prima als je het recept deelt, want ik heb het zelf ook overgenomen van de site van Bryanna Clark Grogan. Het is dus wel aardig om naar haar te verwijzen. Het oorspronkelijke recept staat hier: http://veganfeastkitchen.blogspot.nl/2008/02/homemade-veggie-broth-powder-big-batch.html
Micha ter Horst op 19-1-2013 - 14:08
Dat is heel fijn. Vind het namelijk ontzettend leuk om recepten te delen en mensen zo op ideeen te brengen. En te laten zien dat je ook heel erg lekker kunt eten op een gezonde manier. :) Ik zal naar Bryanna verwijzen bij het plaatsen van het recept en tevens naar deze site. :) Nogmaals heel erg bedankt voor het delen van al deze heerlijke recepten. Ik heb nog heel wat uit te proberen. Groetjes Micha
Martine op 19-1-2013 - 14:13
Als je nog meer recepten probeert hoor ik graag wat je resultaten zijn. Het is altijd leuk en ook leerzaam om terug te horen hoe een recept bevallen is. Je mag gerust ook andere dingen van Vegetus delen hoor, als je maar een verwijzing erbij zet. Het is al heel netjes dat je vraagt of het mag, want de meeste mensen doen dat niet (inclusief ikzelf...). Met een verwijzing erbij is het eigenlijk altijd goed.
micky op 26-8-2018 - 5:44
Ik zoek de aanmelding voor de nieuwsbrief
Martine op 27-8-2018 - 15:48
Hoi Micky, ik heb op het moment (nog) geen nieuwsbrief, maar je kunt Vegetus wel volgen op Facebook of als je een RSS reader hebt kun je onze RSS feed volgen.
Marielle op 3-10-2021 - 14:03
Net gemaakt, dampend kopje staat naast me. Ik heb wel een extra eetlepel van mijn eigengemaakte groentebouillon poeder toegevoegd, 1 lepeltje zout vervangen door msg en een eetl smokey chipotle rub toegevoegd (lekker spicey ;) . De smaak is verontrustend goed! Ik verwacht dat ik mijn man er mee voor de gek kan houden.

Schrijf een reactie