Xanthaangom is een interessant poeder, gemaakt van fermentatieproducten, dat extreem goed vocht opneemt, bindt en luchtbelletjes vasthoudt. Ik ben er recent achter gekomen dat xanthaangom niet altijd vegan is. Het kunnen dierlijke grondstoffen of hulpstoffen gebruikt worden bij de productie. Hier kun je daar meer over lezen. Ik weet niet hoe vaak dit voorkomt.
Waar gebruik je het voor?
Het wordt gebruikt als bindmiddel, emulgator, eivervanger en glutenvervanger.
Waar kun je het kopen?
Xanthaangom is in Nederland nog niet algemeen verkrijgbaar. Je kunt het onder andere bestellen bij De-Zuidmolen.nl. Het is nogal aan de prijs maar omdat het zo krachtig is heb je er per keer maar heel weinig van nodig. De meeste recepten gebruiken een theelepel of minder.
Ik doe bijna altijd een deel kikkererwtenmeel in mijn pannenkoeken. Dit zorgt voor een wat eiwitrijker beslag en het geeft de pannenkoeken een mooie subtiel gele kleur. Je hebt geen plantaardige melk nodig als je kikkererwtenmeel gebruikt, je kunt de pannenkoeken gewoon met water maken.
Spanakopita zijn Griekse hapjes van filodeeg gevuld met spinazie en witte kaas. Die vulling kun je heel makkelijk en lekker vegan namaken met tofu, edelgist en een beetje zout.
Dit is een leuk recept voor een luxe ontbijtje of high tea. Het deeg voor deze broodjes hoeft niet gekneed te worden en het hoeft ook niet te rijzen, dus ze zijn super snel klaar.
In de topping van deze lekkere kruimeltaart zijn havermout en walnoten verwerkt. Het is een super snel receptje wat je in een handomdraai in de oven kunt schuiven.
Maisbrood is het Amerikaanse zusje van polenta. Je gebruikt hetzelfde basisingrediënt - maïsmeel. Het 'brood' in super snel klaar, want het moet maar een half uurtje in de oven en het hoeft van te voren niet te rijzen. Het smaakt heel lekker met chili, zwarte bonensoep en andere traditionele maaltijden uit Mexico en het zuiden van de VS.
In een handomdraai zwiep je alle ingrediënten voor deze Mexicaanse soep de pan in, en een kwartiertje later heb je een heerlijk dikke, kruidige pan met eten.
Dit gerecht is bedriegelijk simpel, maar de smaak is super. Nootachtige boekweit, kruidige ras el hanout en zachte doperwtjes en worteltjes. Echt troostvoedsel voor een druilerige dag.
Dit licht zoete brood met maanzaadvulling is verrassend makkelijk te maken. Het is erg lekker bij een luxe ontbijt, of gewoon om tussendoor van te snoepen.
Dit alcoholvrije glühsap ruikt net zo lekker als glühwijn. Het heeft een mooie warme goud-achtige kleur en een sterke kruidige smaak. De smaken moeten liefst een paar uur trekken, dus het is leuk om te maken op een koude winteravond of -middag.