Pools maanzaadbrood

door onder Brood, Ontbijt
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 20 sneetjes
Pools maanzaadbrood, vegan

Een paar jaar geleden ben ik twee weken in Oost-Europa geweest voor een werkvakantie. Met een groep vrijwilligers voerden we reparaties uit aan een oud klooster. We kregen die week allerlei bijzondere gerechten te eten, waaronder een licht zoet brood met soort spijsvulling van maanzaadjes. Ik vond dat toen verschrikkelijk lekker en was nog steeds vastbesloten om het thuis eens na te maken, want in Nederland heb ik het nog nooit ergens te koop gezien.

Dit soort brood zit normaal gesproken vol met eieren en melk en is ook behoorlijk bewerkelijk om te maken, dus ik was erg blij toen Mihl van Seitan is my Motor een redelijk simpel vegan recept postte. Zij maakte er een breekbrood van, maar ik heb het omgetoverd tot een meer traditionele rol.

Ingrediënten

  • 420 gram (3 1/3 kop) bloem
  • 2 theelepels instant gist
  • 1/2 theelepel zout
  • 50 gram (1/4 kop) suiker
  • 270 ml (1 kop plus 2 eetlepels) plantaardige melk
  • 55 gram (1/4 kop) plantaardige olie (ik gebruikte koolzaadolie met botersmaak)
  • 140 gram (1 kop) maanzaadjes, eventueel fijngemalen
  • 50 gram (1/4 kop) suiker
  • 60 ml (1/4 kop) heet water
  • 60 ml (1/4 kop) plantaardige olie
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels maizena
  • 2-3 eetlepels sojamelk om op het brood te smeren

Bereiding

Meng in een grote kom de bloem, gist en zout. Meng in een kleinere kom de suiker, melk en olie. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en roer ze tot een plakkerig deeg. Kneed het deeg 5 minuten door (dit gaat het makkelijkst met een mixer met deeghaken). Zet het deeg afgekt weg op een warme plek en laat het een uur rijzen.

Meng ondertussen de (fijngemalen) maanzaadjes, suiker, water, olie, bloem en maizena voor de vulling. Zet de vulling weg om een beetje in te dikken, tot het deeg gerezen is.

Bestrooi je handen, deegroller en werkoppervlak met bloem. Stort het gerezen deeg op het werkoppervlak en rol het uit tot een rechthoek van 30 bij 40 cm. Bestrooi met extra bloem als het gaat plakken. Verdeel de maanzaadvulling gelijkmatig over de deeglap, maar laat aan alle kanten een randje van 2 cm vrij.

Rol het deeg met de vulling vanaf de lange kant op tot een mooie rol. Leg de rol met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Vouw de randjes aan de uiteindes naar onderen zodat het brood mooi afwerkt is. Dek het brood af en laat het nog een half uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Besmeer de bovenkant van het brood met sojamelk. Schuif de bakplaat in de oven en bak 30 minuten tot het goudbruin is. Besmeer het brood halverwege de baktijd en vijf minuten voor het einde van de baktijd nog een keer met de sojamelk, zodat het een mooi glanzend laagje krijgt. Laat het brood afkoelen en snijd er dan plakjes van. Het brood is vers het lekkerst, maar blijft wel een dag of drie goed. Het kan ook ingevroren worden.

13 Reacties

veggieleven op 6-1-2015 - 21:18

Super! dit is echt origineel. ga ik zeker eens proberen. Presenteert ook heel mooi.

Martine op 7-1-2015 - 10:12

Thanks! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Greet op 11-1-2015 - 17:20

Oehoehoehjammie. Deze moet ik komend weekend proberen. Het boodschappenlijstje is al klaar, nou nog ergens een paar uurtjes tijd inruimen.

Martine op 12-1-2015 - 12:27

Leuk Greet! Laat je weten hoe het resultaat was?

Annemarie op 19-1-2015 - 16:44

Zou dit deeg ook als vervanger kunnen dienen voor traditioneel gebak als een jam-rol of een kerstboomstam? Met extra suiker, vanille of cacao misschien?

Martine op 19-1-2015 - 17:08

Hoi Annemarie, dit deeg is echt een brooddeeg, geen cakedeeg/beslag. Een jamrol of boomstam wordt voor zover ik weet altijd gemaakt door eerst een dunne laag cakebeslag te bakken, en die vervolgens op te rollen met vulling erin. Je zou dit brood wel met jam kunnen vullen in plaats van maanzaad, maar dan lijkt het resultaat niet op een traditionele jamrol. Ik speel al een poosje met de gedachte om een van mijn cakerecepten om te bouwen tot rol, misschien moet ik dat binnenkort maar eens echt gaan proberen!

Annemarie op 22-1-2015 - 12:18

Ha, dank je voor je antwoord. Ik kijk uit naar het resultaat van de ombouw!

Els op 11-2-2015 - 17:12

Zalig lekker! Heb het vandaag gemaakt en 't is een blijvertje. Ik gebruikte rietsuiker en halveerde jouw opgegeven hoeveelheden suiker, wat nog steeds een lekker zoet resultaat gaf. Merci voor dit recept!

Martine op 11-2-2015 - 17:24

Fijn dat het lekker was Els!

Katalin op 24-12-2016 - 13:56

Martine, ik ben zoooo blij met dit recept! Dit maanzaadgebak eten wij in Hongarije altijd met Kerstmis. Hier heet het beigli. Ik heb het een paar jaar niet gegeten, sinds ik veganist ben. De vegan recepten die ik tot nu toe tegenkwam, leken een slap aftreksel van mijn favoriete beigli. Vanavond is het kerstavond, ik ga dadelijk beginnen met bakken. De vulling wordt wel anders: een dubbele hoeveelheid gemalen maanzaad met citroenrasp en rozijnen. Dank je wel voor het recept.

Martine op 25-12-2016 - 12:02

Leuk Katalin, geniet ervan!

Ellen op 15-7-2018 - 22:44

zou ik de bloem kunnen vervangen door sojameel/rijstmeel of volkoren tarwemeel?

Martine op 16-7-2018 - 12:18

Hoi Ellen, met volkoren tarwemeel kan het prima. Met sojameel/rijstmeel krijg je een heel andere textuur en zou je veel moeten experimenteren omdat dit glutenvrije meelsoorten met heel andere bakeigenschappen zijn. Succes!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.