Geen eierkoeken

22 February 2015 onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 4-5 eierkoeken
Vegan eierkoeken, zonder ei

Dit zijn geen eierkoeken, want er zit geen ei in. Ze zien er wel uit als eierkoeken, en ze smaken ook naar eierkoeken (voor zover ik dat kan beoordelen, want het is minstens drie jaar geleden dat ik voor het laatst een eierkoek gegeten heb).

Het geheim van vegan eierkoeken zit hem in twee eetlepels kikkererwtenmeel voor een extra zachte, luchtige textuur en een beetje zwavelzout (kala namak) en citroenrasp voor authentieke eierkoeksmaak. Ze zijn heel simpel te maken, maar je moet wel even opletten dat de onderkant niet aanbrandt. Je kunt ze beter te vroeg uit de oven halen dan te laat. Vers uit de oven zijn ze lekker knapperig, de volgende dag zijn ze wat zachter en zijn ze bijna niet te onderscheiden van supermarkt-eierkoeken.

Ingrediënten

Bereiding

Verwarm de oven op 175 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.

Meng alle ingrediënten in een kom tot een lekker dik, maar wel glad beslag. Voeg eventueel een eetlepel extra sojamelk toe als het beslag te stijf is. Verdeel met een lepel het beslag in 4 à 5 ronde hoopjes over de bakplaat. Laat zo veel mogelijk ruimte tussen de hoopjes, want de eierkoeken zullen tijdens het bakken behoorlijk uitzetten.

Plaats de bakplaat net boven het midden van je oven en bak de eierkoeken 15 à 20 minuten. Haal ze daarna meteen met bakpapier en al van de hete bakplaat zodat de bodem niet alsnog aanbrandt. Laat ze afkoelen, haal ze dan van het bakpapier en bewaar ze in een luchtdichte zak of bakje.

20 Reacties

Sanne op 22-2-2015 - 12:02
Jij hebt echt geweldige recepten! En de titel is ook leuk ;). Dit lijkt me lekker en niet moeilijk ook! Leuk :D Liefs
Anne-Fleur op 22-2-2015 - 13:37
Wauww hoe doe je het toch! Toch eens kala namak op de kop tikken.. twijfelde gisteren nog maar heb het toen niet gedaan, en dan zie ik nu dit! ;-) Ben benieuwd!
Martine op 22-2-2015 - 15:41
Zonder kala namak is het ook lekker hoor. Je gebruikt maar een klein beetje zout, dus de eiersmaak is niet zo sterk. Maar als je van ei houdt/hield, dan kun je met kala namak nog veel meer eiergerechten namaken, zoals tofu-eiersalade, omeletten, scramble en zelfs gevulde eieren.
Kelly op 10-3-2015 - 14:28
Wat een leuk idee, ik was altijd gek op eierkoeken als klein kind. Ik heb het recept uitgeprobeerd en de smaak was goed. Maar ik vroeg mij af hoe je ze zo mooi rond krijgt (heb een ring gebruikt, beslag liep iets uit). De randen waren wat aan de harde kant, ik had ze iets langer in de oven gelaten omdat ze nog niet een mooi bruin kleurtje hadden (op lager temp). Ik ben nog niet zo'n held met bakken, graag tips om ze de volgende keer nog beter te krijgen?
Martine op 10-3-2015 - 14:46
Leuk dat je dit recept geprobeerd hebt Kelly! Voor ronde eierkoeken moet je het beslag in een zo rond mogelijk plasje op de bakplaat te deponeren. Als het te veel uitloopt kun je een lepeltje extra meel toevoegen. Als je wilt dat ze bruiner worden kun je de oven beter iets hoger zetten, maar pas op dat ze niet aanbranden.
Evelien op 29-5-2015 - 21:19
Zojuist voor de tweede keer deze 'eierkoeken' gemaakt. In mijn omgeving vinden mensen ze heerlijk en het is ontzettend simpel om te maken. Bedankt!
Martine op 1-6-2015 - 11:04
Leuk om te horen Evelien! Dankjewel voor de feedback.
Paulien op 6-6-2015 - 17:37
Omdat ik geen tarwe verdraag, vraag ik mij af of je ook rijstebloem ipv. gewone bloem kan gebruiken?
Martine op 6-6-2015 - 22:24
Hoi Paulien, met alleen rijstmeel worden de koeken misschien een beetje droog, ik heb zelf wel goeie ervaringen met een mix van gelijke delen rijstebloem en boekweitmeel. Op zich zou het wel moeten werken denk ik. Een wat groter aandeel kikkererwtenmeel helpt misschien ook voor de textuur.
Paulien op 7-6-2015 - 10:41
Hoi Martine, bedankt voor je tip, ga ik proberen!
Janneke op 21-6-2015 - 21:07
Dit is het eerste recept wat ik van deze website probeer. Het was erg gemakkelijk te maken en ook erg lekker! Hoe de koeken na 1 dag smaken weet ik niet, want zolang hebben ze het niet volgehouden. Dank voor deze leuke site die het een stuk gemakkelijker maakt om plantaardige gerechten te maken!
Martine op 22-6-2015 - 9:49
Hoi Janneke, fijn dat dit recept zo goed bevallen is! Ik hoor het graag als je nog meer recepten probeert.
Paula op 14-12-2018 - 22:39
De smaak is super. Alleen vind ik ze nogal droog.
Martine op 17-12-2018 - 15:24
Hoi Paula, je zou nog wat meer olie en/of plantenmelk toe kunnen voegen om ze smeuïger te maken.
Mariska op 19-10-2019 - 12:38
Oh oh oh, wat zijn deze lekker! Mijn kinderen kwamen me zelfs bedanken 😍 Dus bij deze een dank je wel van mijn kant voor dit super recept!
Martine op 21-10-2019 - 16:29
Wat leuk Mariska! Echt fijn dat je kinderen de koeken zo lekker vonden.
Heleen kusters op 29-6-2020 - 11:57
Hoi Wat een schot in de roos zeg, heerlijk en simpel! Inmaakte ze met Amandelmelk 40 kokosbls en 20 stevij Heb wel alle ingredienten gezeefd mengen hoppa in de oven klaar! Bedankt Vr groet Heleen Bdw 18 min 175 Gr nog 2 op iets warmer
Martine op 24-8-2020 - 15:57
Fijn dat ze goed gelukt zijn Heleen!
Lisa op 3-3-2021 - 11:45
Hoi Martine, Ik heb de koeken vanochtend gemaakt en ben erg verrast door de structuur, deze lijkt heel erg op 'echte' eierkoeken zoals ik ze me herinner. Ik vind alleen wel dat er een vreemde nasmaak aan zit, volgens mij heb ik dat altijd met kikkererwtenmeel... Ik heb me wel aan het recept gehouden. Herken je dit en heb je een tip?
Rijk op 18-6-2021 - 8:34
Aan de foto te zien, ziet het er niet uit als een eierkoek. Uit de (meeste) ingezonden opmerkingen maak ik op dat ze ook niet voelen en proeven als eierkoeken. Wat grappig dat ook de eierkoek weer vegan gemaakt moet worden. Wat is dat toch? Zoals de naam zegt: Inderdaad dit is geen eierkoek. Waarom moet alles worden nagemaakt ( tot vlees aan toe).

Schrijf een reactie