Tarwemeel

Engels: flour

Verschillende soorten meel

Bakkers maken onderscheid tussen allerlei soorten meel die van elkaar verschillen in het aanwezige percentage zemelen, het eiwit-gehalte en hoe fijn het meel gemalen is. De meest fijngemalen meelsoort is patent bloem, terwijl griesmeel juist heel grof gemalen is.

Volkoren meel is gemaakt van de hele graankorrel, inclusief het vliesjes die eromheen zitten (dit zijn de tarwezemelen). Bij witte bloem zijn die zemelen verwijderd zodat het meel een lichtere kleur en een fijnere textuur heeft. Er bestaat ook een tussenvorm: gebuild tarwemeel (ook wel lemairemeel genoemd). Dit is volkorenmeel dat is gezeefd, zodat de grootste stukjes zemelen eruit zijn. Dit meel heeft een fijnere textuur dan volkorenmeel, maar bevat toch nog een aanzienlijk percentage zemelen.

Er bestaat ook nog zelfrijzend bakmeel. Dit is gewone bloem waaraan bakpoeder is toegevoegd zodat het makkelijker rijst bij het bakken. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf bakpoeder aan je bloem toevoegen

Waar gebruik je het voor?

Meestal wordt bloem gebruikt voor koekjes en gebak, terwijl volkorenmeel en gebuild meel worden verwerkt tot volkorenbrood en bruinbrood. Omdat volkorenmeel meer voedingsstoffen en -vezels bevat dan bloem kiezen veel mensen ervoor om ook voor gebak volkorenmeel of gebuild meel te gebruiken. Hierdoor krijgt het gebak een wat zwaardere en minder zachte textuur. Een mooi compromis is om slechts een deel (bijvoorbeeld de helft) van de bloem in een recept te vervangen door volkoren of gebuild meer. Het gebak bevat dan wat meer voedingsstoffen maar smaakt niet te ‘gezond’.

Waar is het te koop?

Bloem is in bijna iedere supermarkt te koop. Sommige supermarkten verkopen ook volkoren tarwemeel. Gebuild tarwemeel en andere bijzondere meelsoorten zijn over het algemeen alleen in biowinkels en gespecialiseerde bakkerswinkels en molenwinkels verkrijgbaar.

Behalve van tarwe wordt er natuurlijk van nog veel meer soorten granen en zaden meel gemalen. Denk bijvoorbeeld aan spelt, rogge, haver, rijst, quinoa, boekweit, kikkererwten en zelfs amandelen. Elk van deze meelsoorten heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen.

Recepten

Recepten met: "bloem", "tarwebloem", "gebuild tarwemeel", "volkoren tarwemeel", "volkoren meel", "griesmeel", "gebuild meel".

Rabarber-aardbeien taart

Rabarber-aardbeientaart, veganDeze heerlijke Duitse rabarber 'kuchen' met aardbeitjes is het ultieme lente-toetje. Hij smaakt nog lekkerder met een flinke dot vegan slagroom of vanillevla.

Broodje gezond van David

Davids broodje gezond, veganDit vegan broodje gezond is Davids nieuwe lievelingseten. Het zit bomvol groente en avocado, zodat één baguette een complete (avond)maaltijd is. Het is bovendien een goeie rekoefening voor je kaakspieren. ;-) Als je er nog meer groente bij wilt, kun je er extra salade naast serveren.

Vegan quiche met kikkererwtenmeel

Quiche met kikkererwtenmeel, vegan, zonder eiVers uit de oven is deze quiche heerlijk, maar afgekoeld vind ik hem eigenlijk nog lekkerder. Heel geschikt om van te voren te maken als je een feestje hebt, of om mee te nemen naar een potluck. Zonder soja, dus fijn voor mensen die allergisch zijn. Het is ook een heel handig recept om restjes groente mee weg te werken.

Koolhydraatarme pizza

Low carb pizza, vegan koolhydraatarmOns focacciadeeg leent zich ook heel goed voor het maken van pizza! De smaak en textuur van de bodem zijn een beetje anders dan bij een 'gewone' pizza van bloem, maar hij komt verdraaid dicht in de buurt.