Rabarber-aardbeien taart

4 May 2014 onder Cake en gebak
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 30 minuten, koken 55 minuten, totaal 120 minuten
Voor: 10-12 personen
Rabarber-aardbeientaart, vegan

Ik ben dol op rabarber! Ik probeer ieder jaar als de rabarber in het seizoen is minstens één keer een rabarbertaart te bakken. Op het Duitse blog Laubfresser vond ik dit heerlijke recept voor 'Rhabarberkuchen'. Ik heb er zelf nog wat aardbeitjes aan toegevoegd, want er is niks zo lekker als rabarber met aardbeien en het ziet er ook nog eens leuk uit.

Het Foodblog Event heeft deze maand het thema 'Lekker dichtbij'. Annemieke van Eet Het Beter spoort de deelnemers aan om met lokale seizoensproducten te koken. Ik ging dus fijn naar de markt om rabarber en aardbeitjes te kopen, en nam gelijk nog wat asperges mee.

Ik maakte de taart in een springvorm van 26 cm. Het is dan een soort vlaai. Je kunt de taart ook in een vorm van 24 cm bakken, dan wordt hij wat hoger. Als je de taart in een grote rechthoekige (brownie) vorm bakt, kunt je er vierkante stukjes uit snijden in plaats van punten. Als de taart net uit de oven komt is hij nogal kruimelig, maar als je hem een nachtje laat staan wordt hij steviger.

Dit recept is heel flexibel, dus in plaats van rabarber zou je er bijvoorbeeld ook een appels en een beetje kaneel door kunnen doen, of pruimen, of kersen, net wat er in het seizoen is. Als je sojayoghurt gebruikt in plaats van plantenmelk krijgt het deeg een lekker frisse kwark-achtige smaak.

Ingrediënten

  • 140 gram suiker
  • 160 gram margarine (liefs met 80% vet)
  • 2 zakjes vanillesuiker (of twee theelepels vanille-extract)
  • 1 mespunt zout
  • 260 gram tarwebloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 200 ml plantaardige melk (of water)
  • 600 gram rabarber, in stukjes
  • 200 gram aardbeien, gehalveerd (optioneel)

Bereiding

Doe de suiker, margarine, vanillesuiker en zout in een kom en klop het met een mixer, of eventueel met de hand, tot een mooie luchtige crème. Voeg het meel, bakpoeder en melk toe en meng het geheel tot een stevig deeg-achtig beslag.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 24 of 26 cm in met een beetje extra margarine, en bedek eventueel de bodem met bakpapier.

Neem een kwart of een derde van het beslag en smeer dit uit over de bodem van de bakvorm. Meng de rest van het beslag met de stukjes rabarber, en doe dit mengsel ook in de taartvorm. Druk het geheel een beetje aan, zodat het een mooie vlakke taart wordt. Leg de gehalveerde aardbeien in een mooi patroon bovenop de taart.

Bak de taart 55 minuten, tot hij bovenop goudbruin is. Laat de taart afkoelen en snijdt hem dan in punten. Kan ook lauwwarm gegeten worden. Lekker met vegan slagroom of Alpro vanille vla.

31 Reacties

Mindy op 5-5-2014 - 8:07
(attempt at Dutch) Dit is een van de lekkerste taarten ik heb gegeten in mijn leven! Bak het nu en eet het snel!
Martine op 5-5-2014 - 8:56
Great attempt! Dit is inderdaad de taart die we vorig jaar een paar keer samen hebben gemaakt. Ik ben er nu pas aan toegekomen om het recept te posten.
Marianne op 11-5-2014 - 12:33
We hebben hem vandaag gemaakt, en hij is heerlijk! Vooral door het friszure van de rabarber naast het zoet (in plaats van alles door elkaar).
Martine op 11-5-2014 - 14:51
Ha, fijn dat jullie de taart ook lekker vinden!
Jet op 14-5-2014 - 11:54
Toen ik dit recept zag liep ik al een paar dagen met een rabarber/custard-taart in mijn hoofd en die staat nu als variatie op jouw taart in de oven. Ik ben reuze benieuwd hoe die wordt.
Martine op 14-5-2014 - 12:16
Oeh, rabarber/custard lijkt me héél lekker. Als het lukt hoor ik graag hoe je de custard erin verwerkt hebt!
Jet op 14-5-2014 - 18:46
Ik ben niet tevreden over de taart. Hij is best lekker, maar kan veel beter, dat weet ik zeker want vroeger gebruikte ik een recept uit een kookboekje dat ik helaas weggedaan heb en die was echt goddelijk. Komend weekend ga ik nog wat googlen op Nederlandse en Amerikaanse websites en experimenteren (in een kleiner bakblik, dat wel ;-)). Als er iets heel lekkers uitkomt laat ik het je weten.
Jet op 15-5-2014 - 21:04
Hi Martine, Mijn vriendin vindt juist dat ik er niets meer aan moet veranderen, dus bij deze: ik heb een halve liter custard gekookt met ongezoete sojamelk (verder gebruiksaanwijzing pudding gevolgd) en nog geen halve theelepel agar agar toegevoegd en een scheutje vanille extract. Verder heb ik de taart net zo gebakken als jij, maar ik heb eerst de warme custard over het beslag verdeeld. Daar bovenop heb ik nog broodkruim gestrooid om vocht van de rabarber op te nemen. Als je de rabarber niet te grof snijdt kan je het er goed over verdelen. De buitenkant van de taart is natuurlijk het kwetsbaarst dus daar heeft de taart voor de stevigheid wat extra beslag nodig. Uiteraard moet de taart ook een stuk langer bakken, ongeveer een half uur langer denk ik. Ik wil 't nu nog proberen met steviger deeg dat ik eerst ga blindbakken zodat de 'koek' in elk geval stevig en goed gaar is. Ben benieuwd of je het ook gaat doen en of dat lukt. Als dat zo is, komt het recept vast weer op je blog toch? ;-)
Martine op 16-5-2014 - 10:03
Misschien kun je uit dit recept nog wat inspiratie halen? Teunie mengt het custardpoeder met de rabarber, in plaats van dat ze eerst apart de custard kookt. De custard neemt dan tijdens het bakken het vocht uit de rabarber op. Ze heeft ook een wat minder vochtig deeg zo te zien. De eieren zou ik denk ik gewoon vervangen door sojamelk of eventueel banaan, appelmoes of yoghurt. http://eenvoudigleven.blogspot.nl/2010/05/rabarbertaart.html
Jet op 16-5-2014 - 19:59
Dank voor je antwoord. Ik heb al verschillende recepten gevonden op internet (vooral Amerikaanse sites) maar bovenal ben ik een tweedehands exemplaar van mijn te vroeg weggeven kookboekje op het spoor. Als het goed is valt ie één dezer dagen in de brievenbus en dat recept hoef ik, volgens mij, alleen maar te veganiseren. Dat lukt vast.
Frederique op 22-5-2014 - 10:29
Dag Martine, wat een heerlijk recept! Dankzij jouw recept bedacht ik deze variatie. In een andere samenstelling en met dezelfde ingrediënten. Beschuit en ietsjes maïzena voorkomen dat de taart te nat wordt. Ik heb een springvorm gebruikt van 24 cm en de bodem/rand bekleed met deeg voor appeltaart. Vervolgens op de bodem 2 beschuiten verkruimeld vermengd met 1 theel maïzena. Een stevige custard gemaakt en daar de rabarber, aardbeien licht ingedrukt. De springvorm tot aan de rand van het deeg gevuld met de vulling en op 180 graden, 60 min gebakken.
Martine op 22-5-2014 - 10:48
Dat klinkt ook heel lekker Frederique! Ik zie een custardtaart in mijn nabije toekomst :-)
jet op 30-5-2014 - 19:31
Oh, die rabarber/custardtaart zie ik ook in mijn zeer nabije toekomst.. ;-)
Danielle op 31-5-2014 - 22:46
Ik heb laatst geprobeerd een taart met rabarber en aardbeien te bakken maar die mislukte compleet (voor het eerst sinds jaren Rick horen zeggen dat het echt niet te eten was :P ). Jouw recept ga ik dan zeker eens proberen, zeker gezien de positieve reacties van iedereen. Volgens mij heb ik nog rabarber in de koeling liggen :-)Ik ben benieuwd! groetjes Danielle
Martine op 1-6-2014 - 7:23
Leuk Dani, ik ben ook benieuwd wat je ervan vindt. :-)
Inge op 2-6-2014 - 17:00
En weer een hit te pakken! Ik heb 2 varianten gemaakt: volledig rabarber en eentje met 2/3 deel appel (had te weinig rabarber) Beide versies waren een groot succes. Had de versie met appel meegenomen naar mijn ouders en we hebben met z'n vieren de hele taart opgegeten. Oei!!!
Martine op 2-6-2014 - 19:19
Haha, leuk dat de taart zo goed in de smaak viel :-)
Suzanne op 16-5-2015 - 13:17
Ik wil deze binnenkort gaan maken. Ik overweeg om (een deel van) de melk te vervangen door yoghurt, zoals je in de inleiding schreef. Maar welke? Naturel, vanille of aarbei/rabarber? Al die opties lijken me wel aardig, kan niet kiezen... wat raad je aan?
Martine op 16-5-2015 - 13:40
Ik zou naturel doen denk ik, met een smaakjesyoghurt wordt de taart misschien een beetje te zoet. Succes!
Suzanne op 23-5-2015 - 14:27
Uiteindelijk 3/4 naturel en 1/4 aarbei-rabarber joghurt gebruikt. Net stiekem een stukje voorgeproefd... mmmmmmmmm.....
Martine op 24-5-2015 - 20:57
Klinkt goed! Fijn dat het lekker geworden is :)
Jose op 25-5-2015 - 16:34
Zojuist de taart gemaakt en een heerlijk warm stukje op, verrukkelijk!! Hij is bij mij wel wat nattig gebleven, ik vind het heerlijk maar is dit ook de bedoeling of had ik hem net iets langer moeten bakken?
Martine op 25-5-2015 - 16:52
Het is geen hele droge taart inderdaad, maar als hij eenmaal helemaal afgekoeld is zal ie nog wel wat verder opstijven en droger worden. Leuk dat je deze gemaakt hebt Jose :)
Annemarie op 12-6-2015 - 15:28
Heb bladerdeeg gebruikt als bodem voor een plat taartje. Heb custard gemaakt (pudding) met wat extra vanille-extract. Wat laten afkoelen, op bodem gestort en daarop kleine stukjes rabarber die eerst gemengd waren met suiker. Half uur op 200º. Goed gelukt en lekker. Ga volgende week jouw recept doen.
Martine op 12-6-2015 - 16:09
Klinkt goed! Ik wil ook nog eens een rabarber-custard taart maken.
Annemarie op 20-6-2015 - 13:24
Ik heb je taart gemaakt (halve recept): lekker taartje en niet te nat.
Jolanda op 9-5-2020 - 18:08
Afgezien van de posts hier, zag ik dat deze taart helemaal geen reviews heeft. Van mij krijgt hij 5 sterren, al weet ik niet hoe ik die kan toekennen. Er zat van de week rabarber in de groentetas, dus een prima aanleiding om deze overheerlijke taart weer eens te maken. Heb de rabarberstukjes omgeschud met custard(meel/poeder?) voor ik ze aan het beslag toevoegde. Benieuwd naar het resultaat (nog 45 minuten geduld :-))
Martine op 24-8-2020 - 14:05
Leuk Jolanda! Probeer ook mijn rabarber-appeltaart als je nog eens rabarber hebt.
Molly op 28-6-2020 - 19:47
Heerlijke taart, mooi om mijn moestuin oogst in te gebruiken. Wel de rabarber met wat suiker en custard poeder gecoat, doe ik met appeltaart ook.zou hem zo weer maken. Simpel om te maken ook
Martine op 24-8-2020 - 15:56
Leuk Molly!
Tanja op 23-5-2023 - 19:08
Ik ben vast een enorme kluns, maar bij mij veranderde de taart in een kleffe kleverige massa . Volgens mij is de verhouding deeg/rabarber niet goed. Custardpoeder door de gesneden rabarber roeren is een goed idee. Of eerst de rabarber in de vorm, daaroverheen wat paneermeel strooien en deeg eroverheen, bakken en met de rabarber naar boven (omgekeerd dus) serveren. Verse aardbeien erop (dan behouden ze hun smaak beter) en dan heb je een lekkere, friszure rabarber/aardbeien taart. Maar of ik nog een poging waag……., ik denk het niet, helaas.

Schrijf een reactie