Gebakken gnocchi met broccoli en wokstukjes

9 April 2014 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , ,
Voor: 2 personen
Gebakken gnocchi met broccoli en roerbakreepjes, vegan

Eén van de dingen die ik als veganist wel eens mis zijn pastaspecialiteiten zoals tortellini en ravioli. Meestal zit er ei in het deeg en/of kaas in de vulling. Speciale vegan pasta's zijn zeldzaam. Gnocchi zijn een fijne uitzondering op de regel. Bijna iedere supermarkt heeft vegan gnocchi in het schap met de houdbare pasta.

Gekookte gnocchi zijn best lekker, maar ze worden pas echt speciaal als je ze na het koken nog even opbakt. Gebakken gnocchi hebben een heerlijk knapperige buitenkant en lekkere 'chewy' beet. Gnocchi hebben een heel korte kooktijd (3 minuten), dus ondanks het bakken ben je nauwelijks langer bezig dan als je 'gewone' pasta maakt. Heel handig voor een lekkere snelle maaltijd die toch een beetje bijzonder is.

Wij eten gnocchi graag met broccoli en vegan kipstukjes. Ik gebruikte dit keer de vegan wokstukjes met 'kipsmaak' van Albert Heijn, maar de gnocchi combineren ook heel goed met de kipstukjes van de Vegetarische Slager, de lupine stukjes van Vivera, zelfgemaakte seitan of zelfs met kruidig klaargemaakte witte bonen of kikkererwten.

In plaats van broccoli kun je ook heel goed bloemkool of een andere stevige groente gebruiken. Blokjes pompoen zouden vast ook heel lekker zijn. De bouillon, gistvlokken en knoflook geven het geheel een lekker hartige smaak. Het citroensap zorgt voor een frisse noot.

Ingrediënten

  • 1 liter plantaardige bouillon
  • 250 gram houdbare gnocchi
  • 500 gram broccoli, in roosjes
  • 1 bakje plantaardige roerbakstukjes, in stukjes gescheurd/gensneden
  • 2 eetlepels koolzaadolie met botersmaak of olijfolie
  • 1 mespunt versgemalen peper
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 eetlepel edelgist vlokken (optioneel)
  • 2 theelepels citroensap

Bereiding

Breng in een ruime pan de bouillon aan de kook en kook daarin de gnocchi ongeveer 3 minuten tot ze gaar zijn en boven komen drijven. Schep de gnocchi uit de pan en laat ze even uitlekken en droogstomen in een vergiet.

Doe nu de broccoli in de pan en breng de bouillon opnieuw aan de kook. Laat 5 à 6 minuten koken tot de broccoli net gaar is. Giet de broccoli af en laat hem even droogstomen.

Verwarm twee koekenpannen op middelhoog vuur en giet in elke koekenpan een eetlepel olie. Bak in de ene pan de voorgekookte gnocchi en in de andere pan de kipstukjes tot ze allebei een goudbruin korstje hebben. Draai het vuur onder de kipstukjes uit en zet het vuur onder de pan met gnocchi laag.

Voeg aan de pan met gnocchi de peper, knoflook, edelgist, citroensap en de gekookte broccoli toe. Schep alles een paar keer om, zodat de smaakmakers goed gemengd worden met de gnocchi en broccoli. Verdeel de inhoud van de pannen over twee borden en serveer.

Schrijf een reactie