Nacho’s met linzengehakt en cashew queso

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , , , ,
Voor: 2-4 personen
Nacho's met linzengehakt en cashew queso, vegan

Wist je dat je bruine linzen heel goed kunt gebruiken als vervanger voor gehakt? In tegenstelling tot vegetarisch gehakt uit de winkel zijn linzen lekker smeuïg. Deze nacho's met linzengehakt staan in een handomdraai op tafel en zijn dus heel geschikt voor een fijne doordeweekse maaltijd. Chips bij het avondeten! Wie wil dat nou niet?

Queso is een kaassaus met Mexicaanse kruiden. De queso in dit recept is gemaakt van gepureerde cashewnoten, maar dat proef je er absoluut niet aan af. De saus is heerlijk romig en wordt ook door omnivoren gewaardeerd.

Het recept is gebaseerd op Nacho Night uit mijn nieuwe favoriete kookboek, Isa Does It van Isa Chandra Moskowitz. De ingrediëntenlijst is vrij lang, maar het zijn bijna allemaal kruiden en andere smaakmakers, dus de kans is groot dat je de meeste dingen gewoon in de kast hebt staan.

Dit recept is genoeg voor ongeveer 3 personen, hoewel het zo lekker is dat David en ik het gemakkelijk met z'n tweetjes soldaat maken. Als je vier eters krijgt kun je er nog wat extra tomatensalsa bij maken en een fijne portie quacamole (fijngeprakte avocado, tomaat en ui).

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de queso

Voor de linzen

  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 koppen (2 blikjes/600 g) gekookte bruine linzen
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels paprikapoeder (eventueel inclusief een 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder)
  • 1 theelepel knoflookpoeder (of twee tenen knoflook)
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1-2 eetlepels rode chilisaus (bijv. Tabasco of Frank's Red Hot)
  • zout naar smaak

Voor de tomatensalsa

  • 4 tomaten, in blokjes
  • 1 theelepel jalapeno tabasco (of 1 jalapeno peper en 1 eetlepel limoensap)
  • 1 kleine ui, gesnipperd (optioneel)
  • 1 zak (200 g) naturel nachochips

Bereiding

Maak de queso

Doe alle ingrediënten voor de queso in een blender of mengbeker van een staafmixer en pureer tot een gladde saus. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dit meerdere minuten duren. Doe de cashewsaus in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Laat een minuut of twee zachtjes doorkoken tot de saus mooi dik geworden is.

Maak de linzen

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui glazig. Voeg linzen, kruiden en tomatenpuree toe en bak ze al omscheppend even mee. Prak de linzen een beetje fijn met je spatel tot ze een samenhangende massa gaan vormen. Breng het linzengehakt op smaak met chilisaus en zout naar smaak.

Maak de salsa

Meng de blokjes tomaat met de overige ingrediënten. Serveer de salsa, nacho's, linzengehakt en queso in aparte schalen op tafel zodat de eters zelf kunnen opscheppen. Doe van alle ingrediënten een beetje op je bord en gebruik de nacho's als eetbaar bestek.

10 Reacties

w. op 16-5-2014 - 18:35

Mjam! het linzengehakt ga ik vaker maken (en met andere soort linzen). Ik had een deel fijner gemaakt met de staafmixer en had geen geweekte cashews.. dus op basis van bechamel gemaakt dat ging wel. Ik wist alleen niet wat de bedoeling ervan was? over de chips?

Martine op 16-5-2014 - 18:45

Ah fijn dat het lekker was! Zelf schep ik meestal een mengsel van linzen, tomaat en saus op mijn nachos en dan smikkel ik het lekker op. Zonder saus kan natuurlijk ook als je vindt dat het niet veel meerwaarde heeft.

Sara op 17-5-2014 - 13:57

Dit klinkt echt heerlijk, eigenlijk ook als avondsnack ;-)

Martine op 18-5-2014 - 9:05

Thanks! Het is ook heerlijk en je zou het inderdaad prima als snack kunnen eten, zeker als je de schipjes voor het serveren al belegt met de linzen, tomaat en saus, zodat ze 'hapklaar'zijn.

willeke op 25-5-2014 - 20:09

Mmm.. Vandaag een ideale snack na een verjaardag waar ze niet aan me gedacht hadden. Dus moest ik het doen met stokbrood/friet..dus eenmaal thuis dit gemaakt. Het zit boordevol broodnodige eiwitten en leek een goed aanvulling.

Martine op 25-5-2014 - 21:15

Ow, zo'n feestje heb ik ook wel eens. Fijn dat je toch nog wat lekkers voor jezelf kon maken na afloop!

Wendy op 21-10-2016 - 20:41

Dankjewel voor weer een heerlijk recept. Je krijgt een 9+ van mijn zoontje van zeven;-). Heel erg blij met je site! Ga aub zo door😁

Martine op 24-10-2016 - 13:06

Dankjewel Wendy! Super leuk om te horen.

Susanne op 6-4-2017 - 10:24

Gisteravond dit gemaakt en het was echt heerlijk! Mijn kinderen hebben ook zitten smullen, dus dit recept wordt een blijvertje bij ons. In eerste instantie bleef de saus wat dun, maar ik heb er een lepel tapiocameel doorheen gedaan en toen was het prima!

Martine op 7-4-2017 - 12:38

Leuk om te horen Suzanne! Fijn dat het lekker was.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.