Brits bordje met mushy peas

1 April 2014 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: ,
Voor: 2 personen
Brits bordje met mushy peas, vegan

Amsterdam is de afgelopen maanden plotseling veel leuker geworden voor veganisten. Je kunt nu lunchen en taartjes eten bij Dophert en Koffie ende Koeck, en je kunt boodschappen doen bij Vegabond op de Leliegracht.

Vegabond is een hele toffe winkel met een bijzonder assortiment vegan snacks, kaas, vleesvervangers en andere producten (gemarkeerd met een groen prijsstickertje). Ze verkopen onder andere ook de Britse kant-en-klaar maaltijden van Linda McCartney. Dat moesten we natuurlijk proberen!

Behalve bij Vegabond kun je Linda McCartney producten ook kopen bij Veggie4U in Den Haag en in Haarlem zit schijnbaar een Engelse winkel die ze in het assortiment heeft. David en ik zijn vooral fan van de sausage rolls (op de foto), maar de country pies zijn ook lekker. Je kunt natuurlijk ook gewoon een oer-Hollandse Alpro burger of Vivera nuggets bij deze maaltijd serveren.

Heel lang geleden heb ik op een internationaal schoolkamp eens 'mushy peas' gegeten. Een typisch Brits gerecht, gemaakt van fijngeprakte erwtjes. Ik ben al jaren van plan om dat eens na te maken, en dit was natuurlijk de perfecte gelegenheid. Met een snelle internet zoekopdracht vond ik een recept van Jamie Oliver (Britser kan bijna niet toch?) dat makkelijk geveganiseerd kon worden.

We hebben nu 'vlees' en groente, maar er moeten natuurlijk ook nog aardappelen bij. Gewone aardappelen vind ik vaak een beetje saai, dus ik heb gepofte zoete aardappelen gemaakt. Ik wil het ook nog een keer met pastinaak proberen. Frieten, gekruide aardappel wedges of rösti rondjes zouden er ook goed bij smaken.

Ingrediënten

Voor de Linda McCartney pasteitjes

  • 4 sausage rolls of 2 country pies
  • 1 theelepel ketchup
  • 1 theelepel water

Voor de mushy peas

  • 1 eetlepel margarine
  • 1 ui, gesnipperd
  • 250 g diepvries doperwtjes
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • 1 mespunt versgemalen peper
  • 1 mespunt zout
  • 1/4 kop (60 ml) water

Tot slot

  • 1 hele grote of twee kleinere zoete aardappelen

Bereiding

Bak de Linda McCartney pasteitjes

Verwarm de oven voor op 220 graden. Op de pakjes van McCartney staat dat je de pasteitjes moet bestrijken met (soja)melk, maar ik vind het veel lekkerder en mooier om een ketchup glazuurtje te maken. Meng dus de ketchup met het water en bestrijk hiermee de bovenkant van de rolls of pies. Bak de rolls 15 à 20 minuten en de pies 30 à 40 minuten. Bereid ondertussen de mushy peas en aardappelen.

Maak de mushy peas

Verhit de margarine in een klein pannetje en fruit de ui glazig. Doe de erwtjes, munt, peper, zout en het water erbij en breng aan de kook. Laat het geheel ongeveer 5 minuten sudderen. Pureer de gekookte erwtjes met je staafmixer of prak ze fijn met een vork of pureestamper. Het is de bedoeling dat ze een beetje grof blijven.

Pof de zoete aardappelen

Ik pof mijn zoete aardappelen graag in de magnetron. Als je dat niet wilt kun je ze ook in de oven poffen (duurt ongeveer een uur) of in blokjes snijden en een minuut of 10 koken of stomen in een pan.

Was de aardappelen goed schoon, maar schil ze niet. Prik de schil een aantal keer in met een vork en leg ze op een bord in de magnetron. Laat ze 5 minuten garen op de hoogste stand. Keer de aardappelen om en laat ze nog 4 minuten garen. Laat ze even nastomen en prik er ze met een mes om te kijken of ze goed gaar zijn. Snijd de aardappelen in kwarten en serveer ze met de erwtjes en de rolls/pies op een bord.

Schrijf een reactie