Tahin

Engels: Tahini

Wat is het?

Tahin is een pasta van fijngemalen sesamzaadjes. Er bestaan verschillende soorten: lichte tahin van gepelde sesam en donkere tahin van zaadjes met een velletje er nog aan. Tahin van de biologische winkel is vaak ook minder vloeibaar dan de Tahin die je in Turkse winkeltjes vindt. In recepten gebruik ik altijd Turkse tahin, maar je kunt ook andere soorten nemen, voor de smaak maakt het niet veel uit.

Waar gebruik je het voor?

Tahin is een belangrijk ingrediënt voor recepten uit het Midden-Oosten, zoals hummus en baba ganoush. Je kunt het ook gebruiken als smaakmaker voor veganistische smeersels, sauzen, ovenschotels en kaasvervangers. Je kunt tahin ook in pure vorm gebruiken als broodsmeersel of dip. Ik eet bijvoorbeeld graag in tahin gedoopte stukjes appel.

Waar kun je het kopen?

Tahin is te koop bij Turkse toko’s, biologische winkels (hier heet het soms sesampasta), en Aziatische toko’s (daar heet het vaak sesam saus).

Zoals bij de meeste notenpasta’s scheidt de olie zich van de vaste deeltjes als de tahin een poostje ongebruikt in de winkel of in je (koel)kast heeft gestaan. In dat geval moet je even een paar minuten stevig roeren om de olie weer door de pasta te mengen. Het kan ook helpen om de pot een paar dagen op zijn kant te leggen, zodat de zwaartekracht meehelpt om de twee delen van de pasta weer bij elkaar te brengen.

Recepten

Recepten met: "tahin", "sesampasta".

Broodje gezond van David

Davids broodje gezond, vegan Dit vegan broodje gezond is Davids nieuwe lievelingseten. Het zit bomvol groente en avocado, zodat één baguette een complete (avond)maaltijd is. Het is bovendien een goeie rekoefening voor je kaakspieren. ;-) Als je er nog meer groente bij wilt, kun je er extra salade naast serveren.

Vegan quiche met kikkererwtenmeel

Quiche met kikkererwtenmeel, vegan, zonder ei Vers uit de oven is deze quiche heerlijk, maar afgekoeld vind ik hem eigenlijk nog lekkerder. Heel geschikt om van te voren te maken als je een feestje hebt, of om mee te nemen naar een potluck. Zonder soja, dus fijn voor mensen die allergisch zijn. Het is ook een heel handig recept om restjes groente mee weg te werken.

Koolhydraatarme pizza

Low carb pizza, vegan koolhydraatarm Ons focacciadeeg leent zich ook heel goed voor het maken van pizza! De smaak en textuur van de bodem zijn een beetje anders dan bij een 'gewone' pizza van bloem, maar hij komt verdraaid dicht in de buurt.