Sojasaus

Engels: soy sauce

Wat is het?

Sojasaus heb je in allerlei soorten. De meeste supermarkten verkopen vooral ketjap, dat is meestal niet meer dan een chemisch geproduceerd aftreksel met een zoetig zoute smaak. De betere soorten sojasaus zijn bijvoorbeeld tamari en shoyu, gemaakt van gefermenteerde sojabonen.

Welke sojasaus gebruiken jullie?

Als er in onze recepten sojasaus staat bedoelen we dat je tamari of shoyu moet gebruiken, geen ketjap. In de biowinkel staat er op de etiketten van de flessen sojasaus dat het tamari of shoyu is, maar in de toko kan het minder duidelijk zijn welke fles je moet hebben. Goede sojasaus herken je aan de korte ingrediëntenlijst: sojabonen, zout, water en eventueel tarwe. Ons favoriete merk is Kikkoman.

Waar gebruik je het voor?

Sojasaus is een belangrijke smaakmaker in Oosterse gerechten, maar je kunt het ook gebruiken om een fijne hartige ‘umami’ smaak te geven aan gerechten uit andere keukens, zoals aan Hollandse stoofschotels. Ook vleesvervangers zoals seitan, sojabrokjes, tempeh en tofu kun je heel lekker op smaak brengen met een scheutje goede sojasaus

Recepten

Recepten met: "sojasaus".

Gefermenteerde tofu feta

Gefermenteerde tofu feta veganTofu feta is één van mijn favoriete manieren om tofu te eten. Dit recept voor gefermenteerde tofu doet daar nog een schepje bovenop. Door de fermentatie krijgt de tofu een fijne subtiele umami smaak. Ook trekken het zout en de smaakmakers uit de pekelvloeistof diep in de tofu. De tofu moet een week of twee […]

Appelbol-pannenkoekjes

Appelbol pannenkoekjes veganVerstopt in deze schattige Amerikaanse pannenkoekjes zitten plakjes appel! De smaak van een appelbol, in een pannenkoekje. Het recept is verrassend makkelijk. Leuk voor de feestdagen, of gewoon zomaar. Ik maak ze meestal met volkorenmeel, en dan is het eigenlijk best een gezond ontbijtje of lichte lunch. Ingrediënten 1 kop (140 g) volkoren tarwemeel (of […]

Supersnelle Mexicaanse taco’s

Supersnelle mexicaanse taco's, veganDeze taco’s zijn zo snel klaar, dat ik ze regelmatig voor de lunch maak! Dit keer gebruikte ik authentieke Mexicaanse tortilla’s van blauwe maïs, maar met gewone gele tacoschelpen of zacht tortilla’s van tarwemeel kan het natuurlijk ook. Albert Heijn verkoopt kleine tortilla’s van het merk La Morena die volledig van maïsmeel gemaakt zijn. Ik […]

Vegan vetbollen maken voor vogels

Vegan vetbollen muffinvormpje vogelvoerIk had nog nooit zelf vetbollen voor vogels gemaakt, maar nu ik het een keer gedaan heb, ga ik het zeker vaker doen. Het is namelijk heel makkelijk en je kunt lekker creatief worden met de vormpjes. Leuk om zelf in de tuin of op je balkon te hangen, of om weg te geven als […]

Vegan appeltaart

Vegan appeltaart receptMijn familie is dol op appeltaart. Op verjaardagen en dergelijke wordt er eigenlijk altijd wel eentje gebakken. Appeltaart is super makkelijk vegan te maken met plantaardige margarine, dus ook niet-vegan familieleden bakken wel eens een vegan taartje, zeker als ze weten dat wij op bezoek komen. De verleiding is groot om appeltaartmix uit een doos […]

Tofu uit de oven

Geroosterde tofu oven veganHet heeft flink wat jaren geduurd voordat ik tofu leerde waarderen, maar inmiddels is het één van mijn favoriete proteïnes. Als je eenmaal weet hoe je het lekker klaarmaakt, is het super veelzijdig, budgetvriendelijk en ook echt heel lekker. Zie bijvoorbeeld mijn post over vijf manieren om tofu snel lekker op smaak te brengen. Momenteel […]

Vegan kerriesaus voor bij de Hollandse pot

Bloemkool met kerriesaus veganMinstens één keer per week eten wij lekker Hollandse kost. Bijvoorbeeld stamppot of gewoon Aardappels-Groente-Vleesvervanger. Vooral ouderwetse bloemkool met een sausje vinden David en ik allebei nostalgisch lekker. De laatste tijd maak ik regelmatig deze vegan variatie op ouderwetse kerriesaus, die het behalve over de bloemkool ook heel goed doet in ovenschotels en hartige taarten. […]

Gezonde vleesvervangers

Vegan vleesvervangers gezonde optiesEr komen de laatste tijd in rap tempo steeds meer nieuwe vleesvervangers op de markt en ik krijg van cliënten veel vragen over hoe (on)gezond die zijn. Omdat er veel verschil is in de samenstelling en voedingswaarde van dit soort producten, is daar niet zomaar een eenduidig antwoord op te geven. In dit artikel duik […]

Nasi tofu scramble met pindasaus

Nasi tofu scramble veganDit recept is een kruising tussen nasi en tofu scramble. Doordat je alles bij elkaar gooit in één grote koekenpan of wok, is het super makkelijk en snel klaar. De tofu in dit recept blijft zacht, een beetje zoals omeletreepjes in traditionele nasi. Doordat je het verkruimelt, neemt het makkelijk de smaakmakers op, dus je […]

Maandmenu voor €100,- (€50,- p.p.)

Vegan low budget uitdagingNa onze succesvolle budgetweek, waarin David en ik samen gegeten hebben van 25 euro, wilden we proberen hoe het is om dit een hele maand te doen. Een maand eten van 100 euro, dus ongeveer €12,50 per persoon per week, of €1,67 per persoon per dag! In deze post vind je onze boodschappenlijstjes en weekmenu’s […]