Gefermenteerde tofu feta

door onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 250 gram tofu feta
Gefermenteerde tofu feta vegan

Tofu feta is één van mijn favoriete manieren om tofu te eten. Dit recept voor gefermenteerde tofu doet daar nog een schepje bovenop. Door de fermentatie krijgt de tofu een fijne subtiele umami smaak. Ook trekken het zout en de smaakmakers uit de pekelvloeistof diep in de tofu. De tofu moet een week of twee op je aanrecht staan, maar verder is het een heel makkelijk recept dat bijna niet mis kan gaan. Gebruik de tofu feta bijvoorbeeld in salades, ovenschotels en op pizza.

Dit is een zogenaamde 'wilde' fermentatie. Je gebruikt geen startcultuur, maar fermenteert de tofu met de bacteriën en gisten die van nature in de omgeving aanwezig zijn. Door de tofu ondergedompeld te houden water met 2,5% zout, kunnen alleen de goede bacteriën groeien, zodat je zeker weet dat het eindproduct veilig is om te eten.

Wil je nog meer eenvoudige super lekkere vegan kazen leren maken? Kijk dan eens naar mijn Starterskit Vegan 'Kaas' Maken! Deze is te bestellen bij webwinkel Veggiedeli en bevat alle ingrediënten waar je moeilijk aan kunt komen, plus een mooi receptenboekje. Leuk om voor jezelf te kopen of om cadeau te geven.

Ingrediënten

  • 250 gram tofu, in blokjes
  • 14 gram (1 flinke eetlepel) zout
  • +/- 300 ml water
  • 1-2 tenen knoflook, gehalveerd (optioneel)
  • chilivlokken, gedroogde dille etc. (optioneel)
  • olijfolie (optioneel)

Bereiding

Maak een grote glazen pot (bijvoorbeeld van bonen of augurken) goed schoon. Doe de blokjes tofu in de pot, samen met het zout. Giet er water bij tot de tofu helemaal onder staat. Zorg dat er minstens een centimeter ruimte over is boven het water. Gebruik eventueel een grotere pot als het niet past. Voeg smaakmakers naar keus toe, zoals knoflookteentjes, chili of kruiden. Schud de pot zachtjes tot het zout helemaal opgelost is.

Zet de pot weg op kamertemperatuur, met het deksel erop, maar niet helemaal vastgedraaid. Meng de potten iedere dag eventjes, zodat alles goed gemengd blijft en de tofu niet boven water komt drijven. Na twee of drie dagen zie je de eerste luchtbelletjes verschijnen in het water. De fermentatie is begonnen! Als het warm weer is gaat dit sneller dan bij koud weer.

Laat de tofu in totaal minstens 7 dagen op kamertemperatuur staan. Proef nu of de tofu al lekker kazig smaakt. Je kunt de tofu tot wel 4 weken op deze manier laten fermenteren, zodat hij een steeds sterkere smaak krijgt. Zelf vind ik hem rond 15 dagen het lekkerst. Blijf om de dag proeven tot de tofu voor jou de juiste smaak heeft.

Als je vindt dat jouw tofu genoeg smaak heeft gekregen, zet je hem in de koelkast zodat de fermentatie stopt. Je kunt het water nu eventueel afgieten en de tofu in olijfolie bewaren. De tofu is nu klaar om op te eten, maar hij wordt nog lekkerder als je hem een paar dagen in de koelkast op smaak laat komen. De gefermenteerde tofu feta blijft in de koelkast nog een maand goed.

8 Reacties

jan beunen op 11-2-2020 - 12:53

Hoy, dat ziet er lekker uit! Bedoel je in je laatste alinea dat je de feto nog 7 dagen extra in de koelkast op smaak laat komen? Groeten jan

Martine op 11-2-2020 - 13:16

Hoi Jan, dat klopt ja. Het hoeft niet per se echt 7 dagen te zijn hoor, korter mag ook. En je kunt de tofu tijdens deze periode dus eventueel in olijfolie doen, voor nog meer smaak. Ik zal kijken of ik het nog duidelijker op kan schrijven.

Evelien op 11-2-2020 - 15:04

Hoi Martine, dit zou ik graag eens proberen. Kun je aangeven hoe je kunt zien als het niet meer ok is om te eten? Ik vind het wat spannend. Groet, Evelien

Martine op 11-2-2020 - 16:24

Hoi Evelien, als de tofu zou bederven komt er schimmel op te staan en/of krijgt het een zeer onprettige geur. Zolang je oplet dat je voldoende zout gebruikt en de tofu goed onder water houdt, kan er weinig misgaan. Succes!

Mariska op 24-2-2020 - 20:01

Hoi Martine, ik heb het nu een week staan maar er blijven steeds minder blokjes over. Er ligt al zo'n twee centimeter gruis op de bodem. Ze vallen dus uit elkaar, heel raar. En eerlijk gezegd vind ik de geur niet te harden. Ben dus bang dat het niet goed meer is. Er staat geen schimmel op. Groetjes Mariska

Martine op 24-2-2020 - 21:48

Hoi Mariska, dat klinkt inderdaad niet goed. De tofu zou in ieder geval geen sterke onaangename geur moeten hebben en bij mij blijven de blokjes ook mooi stevig. Ik vraag me af wat er mis is gegaan bij jou. Wat voor soort tofu heb je gebruikt? En heb je voldoende zout toegevoegd?

Mariska op 25-2-2020 - 18:44

Ik heb de biologische tofu van de AH gebruikt met 15 gram zout.

Martine op 26-2-2020 - 20:26

Hoi Mariska, de tofu van AH is vrij zacht en poreus. Misschien dat het daarom uit elkaar valt? De tofu van Vivera of Jumbo huismerk is veel steviger. Dat verklaart nog niet de rare geur. Misschien was de tofu al niet helemaal vers meer toen je de fermentatie begon?

Schrijf een reactie