Vegan vetbollen maken voor vogels

13 November 2019 onder Overige
Kenmerken: ,
Vegan vetbollen muffinvormpje vogelvoer

Ik had nog nooit zelf vetbollen voor vogels gemaakt, maar nu ik het een keer gedaan heb, ga ik het zeker vaker doen. Het is namelijk heel makkelijk en je kunt lekker creatief worden met de vormpjes. Leuk om zelf in de tuin of op je balkon te hangen, of om weg te geven als cadeautje met de feestdagen!

Vetbollen uit de winkel zijn helaas vaak niet vegan. Ze worden gemaakt van 'ossenwit', wat eigenlijk gewoon rundervet is. Helaas staan er vaak geen ingrediënten op de verpakking, dus je kunt dit niet makkelijk checken. Bovendien zitten vetbollen vaak in een netje, wat gevaarlijk kan zijn voor de vogels. Je heb misschien die zielige foto voorbij zien komen van een meesje dat met zijn pootjes verstrikt is geraakt in zo'n netje.

Vegan vetbollen vogelvoer muffinvormpjes

Zelf maken dus! Ik gebruikte voor mijn bollen vogelzaad en vast plantaardig frituurvet (palmolie) van AH huismerk. Als je liever geen palmolie gebruikt, raad ik je aan om deze post van The Green Vegans eens te lezen, of te kiezen voor kokosolie. Vloeibaar vet is uiteraard geen optie, want dan worden de bollen niet stevig.

Je kunt er ook voor kiezen om een deel vast vet en een deel ongezouten pindakaas te gebruiken. Het mengsel blijft dan wat zachter, maar als je het in een bakje of pot doet in plaats van er een bol van te maken, kan dat best. Wat de zadenmix betreft kun je het beste kiezen voor een mix die veel kleine zaadjes en vethoudende zaden zoals zonnebloempitten en hennepzaad bevat. Eventueel kun je ook stukjes gedroogd ongezwaveld fruit of rozijnen toevoegen.

Vegan vetbollen sinaasappelschil vogelvoer

Een andere optie is om de zaadjes gewoon direct in een voedersilo te doen, zonder er vetbollen van te maken. Sommige vogels, zoals mussen eten liever zaadjes uit een silo, andere zoals pimpelmezen en koolmezen hebben liever vetbollen of een pot met vogelpindakaas.

Dan de vormpjes. Je kunt in je keukenkastjes vast allerlei vormpjes vinden die geschikt zijn om bollen in te maken. Muffinvormpjes, donutmallen, jampotten, oude soepkommen of theekommen, of bijvoorbeeld de schil van een kokosnoot of sinaasappel. Je kunt ervoor kiezen om een touwtje in de bollen te doen, of een vetbolhouder te kopen (zie onder). Zie mijn foto's voor voorbeelden. Een soepkom kun je bijvoorbeeld prima aan zijn oor ophangen. Steek eventueel ook een stokje in de vetbol, zodat de vogels een makkelijke plek hebben om te landen.

Ingrediënten

250 g vast frituurvet of kokosolie
450 g gemengd vogelzaad
stukjes touw (optioneel)
stokjes (optioneel)

De bereiding

Smelt het frituurvet in een pannetje. Als de helft van het blok vet gesmolten is, kun je het vuur uitzetten. De andere helft smelt dan door de restwarmte, zodat het straks minder lang duurt tot het vet weer stolt.

Kies ondertussen je vormpjes uit (muffinvormpjes, potjes, kommen, sinaasappelschil etc.) en leg eventueel zitstokjes en stukjes ophangtouw klaar als je die wilt gebruiken.

Als het vet helemaal gesmolten is meng je de zaden erdoor. Verdeel het mengsel nu over de vormpjes en steek naar wens ophangtouwtjes en zitstokjes erin. Zet de gevulde mallen weg op een koude plaats of in de koelkast, zodat ze goed op kunnen stijven. Ze zijn nu kaar om te gebruiken!

Als je moeite hebt om de bollen los te krijgen uit de vormpjes, leg ze dan heel even in heet water, zodat de olie aan de buitenkant smelt. Dan glijden ze er zo uit.

Vegan vetbollen soepkom theekommetje vogelvoer

5 Reacties

Janne op 20-11-2019 - 14:25
Leuk dat je hier aandacht aan besteedt! Ik heb als kind een heleboel vetbollen gemaakt bij de "natuurclub". Je hebt natuurlijk een volwassene nodig voor het smelten van het vet, maar het roeren en het klaarmaken van de vormpjes is heel leuk voor kinderen. Wat we ook graag deden was pindakettingen rijgen met pelpinda's, stevig draad en een grote maar wel scherpe naald.
pablo rens op 28-3-2020 - 11:31
heel leuk recept, dank je wel, ook namens de vogeltjes
Janny Morsink op 29-10-2020 - 9:26
Spulletjes staan al klaar om deze mee te nemen naar mijn kleinkinderen. Gebruik wel restjes kokosolie. Dank voor de tip en graag meerdere leuke ideetjes 👍
Helma zuidam op 23-10-2021 - 22:45
Als ik het goed heb begrepen dan is vast frituurvet waarin palmolie inzit NIET schadelijk voor de vogeltjes?
Olga op 2-12-2021 - 18:53
Ik heb gelezen op de site van de vogelbescherming dat ze het het liefste hebben dat geen palmolie gebruikt. https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/vogels-voeren/zelf-een-vetbol-maken-in-6-stappen

Schrijf een reactie