Lecithine is een emulgator. Dat wil zeggen dat het wordt gebruikt om te voorkomen dat mengels (emulsies) die bestaan uit verschillende stoffen gaan ontmengen. De emulgator zorgt er dus voor dat een emulsie (bijvoorbeeld een saus) langer stabiel blijft en niet gaat schiften. Om deze reden zie je soja lecithine vaak als ingrediënt in kant en klare sauzen en andere producten.
Waar gebruik je het voor?
Als je zelf thuis allerlei sauzen en dergelijke maakt, dan kun je er ook een beetje lecithine aan toevoegen om te zorgen dat ze goed binden en langer gebonden blijven. Ik doe bijvoorbeeld vaak een theelepeltje lecithine poeder door mijn huisgemaakte plantaardige mayonaise. Dit is in de meeste gevallen niet echt nodig, zeker niet als je de saus binnen een paar dagen opgebruikt, maar ik vind het soms wel handig. Vooral bij de zelfgemaakte ‘boter’ waarvoor hieronder een recept staat, is het belangrijk om wat lecithine toe te voegen.
Waar kun je het kopen?
Sojalecithine is te koop bij veel biowinkels en natuurgeneeswinkels. Het wordt vaak verkocht als voedingssupplement. Behalve lecithine uit soja bestaan er ook andere vormen, zoals lecithine uit zonnebloempitten, koolzaad en kippenei.
Met het recept in deze post maak je met één basisdeeg vijf verschillende soorten koekjes: zandkoekjes, gingerbread, chocolate chip cookies, pindakaaskoekjes en duimkoekjes met jam. Daarbij krijg je recepten voor suikerglazuur, chocoladeglazuur en royal icing (dikke glazuur) om de koekjes te versieren. Doe er voor het grootste plezier ook gekleurde sprinkels bij! Je kunt al […]
David en ik houden allebei (een beetje te) veel van chocola, dus met goede voornemens voor het nieuwe jaar heb ik weer eens gekeken wat voor suikervrije opties er te koop zijn. Nou, dat valt tegen. Eigenlijk is alleen super pure (en dus bittere) 100% chocolade is echt helemaal suikervrij. Daarnaast zijn er ‘suikervrije’ chocolades […]
Ik vind risotto best lekker, maar de vrij lange kooktijd staat en de witte rijst weerhouden me ervan om dit vaak op het menu te zetten. De oplossing: risotto van bloemkoolrijst! De eerste keer dat ik dit maakte was ik behoorlijk sceptisch, maar zowel David en ik vonden het super lekker! Door het sudderen in […]
Kant-en-klare kimchi kan best wel prijzig zijn, en bovendien zit er vaak vissaus in. Genoeg redenen om deze Koreaanse smaakbom lekker zelf te maken! Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk, zeker met mijn vereenvoudigde (maar nog steeds super lekkere) recept. Kimchi is een Koreaanse gefermenteerde pickle. Er zijn allerlei varianten van, met o.a. radijs en […]
Pre-vegan was Camembert of Brie uit de oven één van mijn absolute lievelingsgerechten. Ik had dit heel lang niet meer gegeten, maar nu er steeds meer vegan Camemberts in de winkels komen, heb ik toch maar weer eens een poging gewaagd. En met succes! Deze vegan versie doet absoluut niet onder voor die met koemelk. […]
Twee jaar geleden kregen we van de Turkse buurvrouw van mijn schoonmoeder een grote pot vol gefermenteerde pickles (tursu). Ze kweekt de groente zelf op haar balkonnetje en maakt ze op traditionele wijze in. David en ik vonden dit zo lekker, dat ik het inmiddels zelf ook regelmatig tursu maak. Het is gelukkig helemaal niet […]
Deze Thaise curry is een nieuwe favoriet hier in huis. Een echte smaakbom en verrassend makkelijk te maken met een potje Thaise currypasta. Het recept is geïnspireerd door een curry uit ‘The Vegan Instant Pot Cookbook’ van Nisha Vora. Een super fijn boekje met heel veel lekkere recepten die je zowel met als zonder Instant […]
Steeds meer horeca-ondernemers en chefs zetten plantaardige gerechten op hun menu. Ook tijdens de coronacrisis zet deze trend stevig door, omdat restaurants en cateraars manieren zoeken om zich te onderscheiden en meer klanten te trekken. Eerder dit jaar verzorgde ik in samenwerking met ProVeg verschillende trainingen voor de keukenteams van facilitair dienstverlener ISS die de […]
Nu we veel thuis zijn vanwege corona doe ik het ene fermentatie-project na het andere. Zuurdesem, vegan kaas, kimchi en nu dus zuurkool! Zelf zuurkool maken is verrassend makkelijk en het is een fijne laagdrempelige manier om kennis te maken met fermentatie. Het kan bijna niet misgaan en je hebt geen speciale ingrediënten of gereedschap […]
‘Hoe kom je als veganist aan je eiwitten?’ Die vraag heeft iedere vegan waarschijnlijk wel eens te horen gekregen, en het antwoord lijkt vanzelfsprekend. Want bijna ieder plantaardig voedingsmiddel, van broccoli tot kidneybonen, bevat een kleine of grote hoeveelheid eiwit. Maar als je bijvoorbeeld intensief sport of moet herstellen van een medische ingreep, is je […]