TVP staat voor Textured Vegetable Protein (plantaardig eiwit met textuur), en het is een soort gepoft en gedroogd soja-eiwit. In hun droge vorm zien de sojabrokken er niet erg smakelijk uit, maar je kunt er heel gemakkelijk en goedkoop plantaardige vleesvervangers mee maken door ze te weken in bouillon en vervolgens te kruiden en te bakken in een beetje olie of te verwerken in curries, tomatensauzen of stoofschotels.
Waar kun je het kopen?
Er zijn verschillende formaten sojabrokken te krijgen, van fijn granulaat tot grote filets. In de meeste biowinkels kun je meestal alleen de kleine brokjes kopen, vaak van het merk Vetara, die heel geschikt zijn om plantaardig gehakt mee te maken. Een zak kost iets meer dan € 3,-. Daar kun je wel 10 keer met zijn tweeën van eten, dus het is veel goedkoper dan kant en klaar vegagehakt uit de supermarkt.
Als je goed zoekt zijn er in toko’s en op internet nog veel meer formaten, vormen en merken TVP te koop. Bij de toko zijn er soms vrij grote brokken waar je bijvoorbeeld saté mee kunt maken en kleine brokjes, die vooral geschikt zijn als vervanger voor gehakt. Bij Chinese toko’s in Amsterdam heb ik ook een soort bieflapjes en shoarmareepjes gezien. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt reepjes (schnetzel) en lapjes (medaillons en big steaks).
Hoe maak je ze klaar?
Voordat je ze verder kunt verwerken moet je sojabrokken eerst weken of koken, zodat ze zacht worden. Het is lekker om daarvoor een krachtige bouillon te gebruiken, zodat de brokjes wat meer smaak krijgen. Omdat de grotere soorten na bereiding een beetje sponzig kunnen zijn is het belangrijk om ze te weken in weinig water of goed uit te knijpen voor gebruik, vooral als je ze wilt bakken.
Als je een gerecht maakt dat van zichzelf vrij veel vocht bevat, zoals tomatensaus, dan kun je de sojabrokken in droge vorm toevoegen en minstens 20 minuten laten meekoken. Het neemt dan de smaak en een deel van het vocht van de saus op. Wil je de TVP toevoegen aan iets wat droger is, bijvoorbeeld een ovenschotel, dan moet je het zoals gezegd weken of koken in water met een smaakmaker, zoals bouillon, kruidenmix of sojasaus, 5 tot 20 minuten, afhankelijk van het soort TVP, hoe zacht je het wilt hebben en wat je er daarna nog mee gaat doen. Eenmaal geweekt kun je het verder net zo gebruiken als kant en klare vleesvervangers.
Tofu feta is één van mijn favoriete manieren om tofu te eten. Dit recept voor gefermenteerde tofu doet daar nog een schepje bovenop. Door de fermentatie krijgt de tofu een fijne subtiele umami smaak. Ook trekken het zout en de smaakmakers uit de pekelvloeistof diep in de tofu. De tofu moet een week of twee […]
Verstopt in deze schattige Amerikaanse pannenkoekjes zitten plakjes appel! De smaak van een appelbol, in een pannenkoekje. Het recept is verrassend makkelijk. Leuk voor de feestdagen, of gewoon zomaar. Ik maak ze meestal met volkorenmeel, en dan is het eigenlijk best een gezond ontbijtje of lichte lunch. Ingrediënten 1 kop (140 g) volkoren tarwemeel (of […]
Deze taco’s zijn zo snel klaar, dat ik ze regelmatig voor de lunch maak! Dit keer gebruikte ik authentieke Mexicaanse tortilla’s van blauwe maïs, maar met gewone gele tacoschelpen of zacht tortilla’s van tarwemeel kan het natuurlijk ook. Albert Heijn verkoopt kleine tortilla’s van het merk La Morena die volledig van maïsmeel gemaakt zijn. Ik […]
Ik had nog nooit zelf vetbollen voor vogels gemaakt, maar nu ik het een keer gedaan heb, ga ik het zeker vaker doen. Het is namelijk heel makkelijk en je kunt lekker creatief worden met de vormpjes. Leuk om zelf in de tuin of op je balkon te hangen, of om weg te geven als […]
Mijn familie is dol op appeltaart. Op verjaardagen en dergelijke wordt er eigenlijk altijd wel eentje gebakken. Appeltaart is super makkelijk vegan te maken met plantaardige margarine, dus ook niet-vegan familieleden bakken wel eens een vegan taartje, zeker als ze weten dat wij op bezoek komen. De verleiding is groot om appeltaartmix uit een doos […]
Het heeft flink wat jaren geduurd voordat ik tofu leerde waarderen, maar inmiddels is het één van mijn favoriete proteïnes. Als je eenmaal weet hoe je het lekker klaarmaakt, is het super veelzijdig, budgetvriendelijk en ook echt heel lekker. Zie bijvoorbeeld mijn post over vijf manieren om tofu snel lekker op smaak te brengen. Momenteel […]
Minstens één keer per week eten wij lekker Hollandse kost. Bijvoorbeeld stamppot of gewoon Aardappels-Groente-Vleesvervanger. Vooral ouderwetse bloemkool met een sausje vinden David en ik allebei nostalgisch lekker. De laatste tijd maak ik regelmatig deze vegan variatie op ouderwetse kerriesaus, die het behalve over de bloemkool ook heel goed doet in ovenschotels en hartige taarten. […]
Er komen de laatste tijd in rap tempo steeds meer nieuwe vleesvervangers op de markt en ik krijg van cliënten veel vragen over hoe (on)gezond die zijn. Omdat er veel verschil is in de samenstelling en voedingswaarde van dit soort producten, is daar niet zomaar een eenduidig antwoord op te geven. In dit artikel duik […]
Dit recept is een kruising tussen nasi en tofu scramble. Doordat je alles bij elkaar gooit in één grote koekenpan of wok, is het super makkelijk en snel klaar. De tofu in dit recept blijft zacht, een beetje zoals omeletreepjes in traditionele nasi. Doordat je het verkruimelt, neemt het makkelijk de smaakmakers op, dus je […]
Na onze succesvolle budgetweek, waarin David en ik samen gegeten hebben van 25 euro, wilden we proberen hoe het is om dit een hele maand te doen. Een maand eten van 100 euro, dus ongeveer €12,50 per persoon per week, of €1,67 per persoon per dag! In deze post vind je onze boodschappenlijstjes en weekmenu’s […]