Quinoa lijkt op graan, maar het is familie van spinazie en dus glutenvrij. Het is afkomstig uit Zuid-Amerika, en wordt ook wel eens Inca-graan genoemd, net als amaranth, het kleine broertje van quinoa. Meestal is quinoa wit, maar er zijn tegenwoordig ook rode en zwarte varianten verkrijgbaar.
Kook één deel quinoa met twee delen water ongeveer 13 minuten tot het water is opgenomen en de korrels nog wat beet hebben.
Gekookte quinoa ziet er mooi en interessant uit, een beetje transparante met een goed zichtbare lange witte kiem die als een lintje om het zaadje gewikkeld is. De korrels zijn relatief rijk aan eiwitten en hebben een geheel eigen smaak. Wij eten het graag bij tomatensaus en curries met pompoen.
Quinoa is te kopen bij biowinkels en tegenwoordig ook bij sommige supermarkten. Er is ook meel en ontbijtvlokken van quinoa verkrijgbaar.
Deze ronde kruidige cake met peren is afkomstig van veggiesonthecounter.com, een blog met veel glutenvrije recepten. Hij zag er zo ontzettend lekker uit, dat ik hem meteen wilde proberen. Ik heb hem al aan familie en collega's geserveerd en iedereen is verbaasd dat zo'n lekkere cake veganistisch en glutenvrij is!
Dit is een heerlijk lichte en smeuïge cake, een perfect voorbeeld van appelmoes als vervanger van eieren (en een perfecte manier om overgebleven appelmoes op te maken). De walnoten geven extra smaak en beet, maar zonder is ook lekker. Gebaseerd op een recept uit het boek 100 Best Vegan Baking Recipes. Update: de foto bij […]
Gekookte kikkererwten kun je in een handomdraai omtoveren tot gezonde knapperige borrelnootjes. Lekker als verantwoord tussendoortje, origineel hapje voor feestjes en zelfs in salades. Met de smaak kun je naar hartenlust experimenteren.
Zoek je een plantaardig alternatief voor strooikaas? Probeer dan dit recept eens. Makkelijk te maken, goedkoop, lekker, voedzaam én lang houdbaar. Wat wil je nog meer? Lekker over de pasta met tomatensaus, als topping in wraps enzovoort.
Plantaardig stoofvlees? Jawel, dat kan! Deze stoofschotel maak ik het liefst als ik net de basis seitan in bouillon heb gemaakt, want die bouillon maakt dit recept bijzonder lekker. Als je geen seitanbouillon hebt, kun je de alternatieve methode gebruiken.
Als er in een recept staat dat je ‘seitan’ nodig hebt, kun je natuurlijk de inhoud van zo’n kant en klaar potje of pakje uit de biowinkel of Chinese toko gebruiken. Je kunt het ook zelf maken. Veel goedkoper en lekkerder!
Deze lekkere cake heeft een milde kokossmaak en een luchtige, zachte en licht kruimelige textuur, bijna net zoals cake die met bloem en eieren gemaakt is. Hij is rijk aan vezels en eiwitten en vult dus goed.
Met deze ontbijtmix maak je 's ochtends in een handomdraai een warme vullende pap. Het heeft wel iets weg van Brinta, maar dan voedzamer en met meer smaak. Als extraatje doe ik er vaak een beetje fruit doorheen, zoals appel, rozijn of aardbei. Met wat kleine aanpassingen is het ook geschikt voor een koolhydraatarm dieet.