Stoofpot met seitan

4 April 2012 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , ,
Voor: 2-3 personen

Plantaardig stoofvlees? Jawel, dat kan! Deze stoofschotel maak ik het liefst als ik net de basis seitan in bouillon heb gemaakt, want die bouillon maakt dit recept bijzonder lekker. Als je geen seitanbouillon hebt, kun je de alternatieve methode gebruiken.

Ingrediƫnten

  • 1 ui, in reepjes of ringen
  • 300 gram seitan, in stukjes gescheurd
  • 1 wortel, in blokjes
  • 1 dikke plak van een knolselderij, in blokjes
  • 1 bakje champignons, in schijfjes
  • 300 gram vastkokende aardappelen, in blokjes
  • 3 eetlepels bloem
  • 0,5 liter bouillon van het koken van de seitan (of een halve liter water met een bouillonpoeder, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel gistvlokken en 1 teen uitgeperste knoflook)
  • 1 laurierblad
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1 theelepel versgemalen peper

Bereiding

Verhit een flinke scheut olie in een grote pan en bak de ui en de seitan op middelhoog vuur tot de ui glazig is. Doe de champignons erbij en bak ze mee tot ze hun vocht beginnen lost te laten. Strooi de bloem in de pan en bak even mee, zodat hij bruint op de bodem van de pan. Voeg de bouillon toe en roer hiermee de aangekoekte bloem los. Voeg nu de wortelen, knolselderij en aardappelen toe en schep even om. Doe ook het laurierblad, tijm en peper in de pan.

Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat de stoofschotel met het deksel op de pan ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen, tot de groenten gaar zijn. Als er aan het einde van de kooktijd nog veel vocht over is, haal dan de laatste minuten het deksel van de pan, zodat het kan inkoken. Bij te weinig vocht een scheutje water toevoegen. Vis het laurierblad eruit en eet smakelijk!

Schrijf een reactie