Appel-walnootcake

door onder Cake en gebak
Kenmerken: , , ,
Voor: één cake met 15 plakjes

Lekker lichte en smeuige cake. Perfect voorbeeld van appelmoes als vervanger van eieren (en een perfecte manier om overgebleven appelmoes op te maken). De walnoten geven extra smaak en beet, maar zonder is ook lekker. Gebaseerd op een recept uit het boek 100 Best Vegan Baking Recipes.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 kop bloem
  • 1 kop tarwemeel
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel zout
  • 3/4 kop suiker
  • 1/3 kop neutraal smakende olie
  • 1 kop appelmoes
  • 1/4 kop sojamelk of andere plantaardige melk
  • 1/3 kop gehakte walnoten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng bloem, meel, bakpoeder, kaneel en zout in een middelgrote kom. Meng de suiker en olie in een grote kom en roer daarna de appelmoes en melk erdoor. Roer de droge ingrediënten door het natte mengsel tot de klonten weg zijn. Meng de walnoten erdoor. Giet het beslag in een cakevorm en bak de cake 50 minuten. Test eventueel met een prikker of de binnenkant gestold is.

24 Reacties

Karin
14-1-2013

Heerlijke cake! Ik had er een hard hoofd in dat het wat zou worden met appelmoes als ei-vervanger, maar hij is prachtig gelukt en ook mooi bruin geworden. Lekker ook met de gehakte walnoten erin.

Martine
15-1-2013

Fijn dat het goed bevallen is. Bakken zonder eieren is soms veel makkelijker dan je verwacht :-)

Goldie
24-2-2013

Makkelijke en lekkere cake!

Martine
24-2-2013

Dankjewel voor het compliment!

Jose
2-3-2014

Ik heb zonuist deze cake gemaakt, maar mijn deeg werd enorm dik, leek op brooddeeg. De cake is nu ook heel stevig en lijkt meer op brood dan cake. Ik denk dat ik verkeerd tarwemeel gebruikt heb. Ik heb namelijk het meel gebruikt waar ik ook brood mee bak, kan dat het zijn? Er staat gewoon tarwemeel op de zak. De smaak is verder goed. Heeft u enig idee wat het kan zijn? Bedankt

Martine
2-3-2014

Hmm, vreemd. Het beslag moet wel wat dikker zijn dan bij cake met eieren, maar zeker niet zo dik als brooddeeg. Het soort tarwemeel zou niet zo'n enorm verschil moeten maken. Normaal is dit juist een heel smeuïge, vochtige cake. Weet ze zeker dat je voldoende olie, appelmoes en melk hebt gebruikt en het meel goed hebt afgewogen?

Jose
3-3-2014

Hoeveel gram meel gebruik jij voor 240ml (1kop)? Misschien heb ik daar de verkeerde berekening voor genomen. Had wat op internet opgezocht maar weet het nu even niet meer. Ik ga hem zeker nog eens proberen, kan het ook met 2koppen bloem ipv tarwemeel?

Martine
3-3-2014

1 kop bloem of meel zou ongeveer 120 à 125 gram moeten zijn. Je kunt zeker ook twee koppen bloem kunnen gebruiken, of twee koppen tarwemeel, wat je wilt.

els
29-3-2014

vandaag gebakken: lekker!! Wel wat korter gebakken dan de baktijd die jij opgaf (35 minuten ipv 50).

Martine
30-3-2014

Fijn dat het goed gelukt is Els :-) Dankjewel voor de feedback.

Jose
29-8-2014

Ik heb de cake met perenmoes gemaakt ipv appelmoes. En stukjes peer erdoor. Was erg lekker!

Martine
29-8-2014

Klinkt goed Jose!

bianca
7-1-2015

Zou het ook mogelijk zijn om deze in de broodbakmachine te maken? Zo maak ik normaal mijn cake. En ik las dat je eventueel ook alleen bloem kunt gebruiken. Jammer dat cakemeel sporen van ei en melk bevat.

Martine
8-1-2015

Ik zou deze niet in een broodbakmachine maken. Ik denk dat het beslag dan te veel gemixt wordt en dat kan een taaie cake geven. Je hoeft het beslag maar heel even te roeren met een lepel. Alleen bloem is inderdaad prima. Succes!

bianca
23-5-2015

Ik heb deze cake inmiddels een aantal keer met succes gemaakt! Maar heb je nog tips als ik er cupcakes van wil maken. Heb dit 1x gedaan en was wel aardig gelukt. Maar miss is er een ander recept speciaal voor cupcakes met appelmoes?? Alvast bedankt.

Martine
24-5-2015

Fijn dat het recept zo goed in de smaak valt Bianca. Voor cupcakes is de baktijd wat korter (25 à 30 minuten?), verder kun je gewoon alles hetzelfde doen. Je kunt met dit recept een stuk of 15 cupcakes maken denk ik.

Inez
27-2-2017

Ideaal deze cake. Van het weekend deed ik hem eens niet in een cakevorm maar in een springvorm (22 cm). Hij stond mooi bol. Op de bovenkant heb ik simpel glazuur (poedersuiker/citroen)gesmeerd en stukjes walnoot erover gestrooid. Feestelijk om te zien, en toch eigenlijk heel eenvoudig. Merci!

Martine
27-2-2017

Klinkt super lekker Inez!

Monique
12-1-2018

Deze cake verving afgelopen kerst onze traditionele tulband. Zonder eieren en boter en toch een heerlijke, luchtige tulband! Geen walnoten erdoor gedaan, maar rozijnen en erop een lekker fris laagje glazuur van poedersuiker met limoensap. Volgend jaar met kerst weer!

Martine
12-1-2018

Wat een goed idee Monique, leuk!

Kim
16-4-2018

Dit lijkt me een fijn recept en wil ik graag maken. Hoe lang blijft de cake houdbaar?/Hoe ver van te voren kan ik de cake maken?

Martine
16-4-2018

Hoi Kim, op kamertemperatuur kun je de cake een dag of drie bewaren. In de koelkast denk ik 5-7 dagen. Succes!

Rita Bakker
30-1-2019

Hoi Martine, kan ik gewoon stukjes appel aan het deeg toevoegen of moet ik dan iets anders weglaten?

Martine
30-1-2019

Hoi Rita, ik denk dat je de appelstukjes gewoon toe kunt voegen zonder iets weg te laten. De cake wordt dan misschien ietsje smeuïger door het vocht wat de appels loslaten tijdens het bakken. Je zou ook iets minder sojamelk kunnen gebruiken als je een drogere cake wil.

Schrijf een reactie