Appel-walnootcake

door onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , , ,
Voor: één cake met 15 plakjes

Lekker lichte en smeuige cake. Perfect voorbeeld van appelmoes als vervanger van eieren (en een perfecte manier om overgebleven appelmoes op te maken). De walnoten geven extra smaak en beet, maar zonder is ook lekker. Gebaseerd op een recept uit het boek 100 Best Vegan Baking Recipes.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 kop bloem
  • 1 kop tarwemeel
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel zout
  • 3/4 kop suiker
  • 1/3 kop neutraal smakende olie
  • 1 kop appelmoes
  • 1/4 kop sojamelk of andere plantaardige melk
  • 1/3 kop gehakte walnoten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng bloem, meel, bakpoeder, kaneel en zout in een middelgrote kom. Meng de suiker en olie in een grote kom en roer daarna de appelmoes en melk erdoor. Roer de droge ingrediënten door het natte mengsel tot de klonten weg zijn. Meng de walnoten erdoor. Giet het beslag in een cakevorm en bak de cake 50 minuten. Test eventueel met een prikker of de binnenkant gestold is.

20 Reacties

Karin op 14-1-2013 - 21:36

Heerlijke cake! Ik had er een hard hoofd in dat het wat zou worden met appelmoes als ei-vervanger, maar hij is prachtig gelukt en ook mooi bruin geworden. Lekker ook met de gehakte walnoten erin.

Martine op 15-1-2013 - 10:20

Fijn dat het goed bevallen is. Bakken zonder eieren is soms veel makkelijker dan je verwacht :-)

Goldie op 24-2-2013 - 18:38

Makkelijke en lekkere cake!

Martine op 24-2-2013 - 20:14

Dankjewel voor het compliment!

Jose op 2-3-2014 - 14:42

Ik heb zonuist deze cake gemaakt, maar mijn deeg werd enorm dik, leek op brooddeeg. De cake is nu ook heel stevig en lijkt meer op brood dan cake. Ik denk dat ik verkeerd tarwemeel gebruikt heb. Ik heb namelijk het meel gebruikt waar ik ook brood mee bak, kan dat het zijn? Er staat gewoon tarwemeel op de zak. De smaak is verder goed. Heeft u enig idee wat het kan zijn? Bedankt

Martine op 2-3-2014 - 20:56

Hmm, vreemd. Het beslag moet wel wat dikker zijn dan bij cake met eieren, maar zeker niet zo dik als brooddeeg. Het soort tarwemeel zou niet zo'n enorm verschil moeten maken. Normaal is dit juist een heel smeuïge, vochtige cake. Weet ze zeker dat je voldoende olie, appelmoes en melk hebt gebruikt en het meel goed hebt afgewogen?

Jose op 3-3-2014 - 20:44

Hoeveel gram meel gebruik jij voor 240ml (1kop)? Misschien heb ik daar de verkeerde berekening voor genomen. Had wat op internet opgezocht maar weet het nu even niet meer. Ik ga hem zeker nog eens proberen, kan het ook met 2koppen bloem ipv tarwemeel?

Martine op 3-3-2014 - 22:41

1 kop bloem of meel zou ongeveer 120 à 125 gram moeten zijn. Je kunt zeker ook twee koppen bloem kunnen gebruiken, of twee koppen tarwemeel, wat je wilt.

els op 29-3-2014 - 15:45

vandaag gebakken: lekker!! Wel wat korter gebakken dan de baktijd die jij opgaf (35 minuten ipv 50).

Martine op 30-3-2014 - 10:35

Fijn dat het goed gelukt is Els :-) Dankjewel voor de feedback.

Jose op 29-8-2014 - 8:31

Ik heb de cake met perenmoes gemaakt ipv appelmoes. En stukjes peer erdoor. Was erg lekker!

Martine op 29-8-2014 - 9:05

Klinkt goed Jose!

bianca op 7-1-2015 - 20:18

Zou het ook mogelijk zijn om deze in de broodbakmachine te maken? Zo maak ik normaal mijn cake. En ik las dat je eventueel ook alleen bloem kunt gebruiken. Jammer dat cakemeel sporen van ei en melk bevat.

Martine op 8-1-2015 - 8:31

Ik zou deze niet in een broodbakmachine maken. Ik denk dat het beslag dan te veel gemixt wordt en dat kan een taaie cake geven. Je hoeft het beslag maar heel even te roeren met een lepel. Alleen bloem is inderdaad prima. Succes!

bianca op 23-5-2015 - 19:19

Ik heb deze cake inmiddels een aantal keer met succes gemaakt! Maar heb je nog tips als ik er cupcakes van wil maken. Heb dit 1x gedaan en was wel aardig gelukt. Maar miss is er een ander recept speciaal voor cupcakes met appelmoes?? Alvast bedankt.

Martine op 24-5-2015 - 20:56

Fijn dat het recept zo goed in de smaak valt Bianca. Voor cupcakes is de baktijd wat korter (25 à 30 minuten?), verder kun je gewoon alles hetzelfde doen. Je kunt met dit recept een stuk of 15 cupcakes maken denk ik.

Inez op 27-2-2017 - 16:16

Ideaal deze cake. Van het weekend deed ik hem eens niet in een cakevorm maar in een springvorm (22 cm). Hij stond mooi bol. Op de bovenkant heb ik simpel glazuur (poedersuiker/citroen)gesmeerd en stukjes walnoot erover gestrooid. Feestelijk om te zien, en toch eigenlijk heel eenvoudig. Merci!

Martine op 27-2-2017 - 17:02

Klinkt super lekker Inez!

Monique op 12-1-2018 - 10:27

Deze cake verving afgelopen kerst onze traditionele tulband. Zonder eieren en boter en toch een heerlijke, luchtige tulband! Geen walnoten erdoor gedaan, maar rozijnen en erop een lekker fris laagje glazuur van poedersuiker met limoensap. Volgend jaar met kerst weer!

Martine op 12-1-2018 - 10:35

Wat een goed idee Monique, leuk!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.