Plantaardige olie is er in allerlei soorten, zoals zonnebloemolie, olijfolie, sesamolie, rijstolie en kokosolie. Elk van deze soorten heeft net weer andere eigenschappen wat betreft smaak, consistentie en maximale temperatuur waarop het verhit kan worden. Vaak is er voor bepaalde recepten dus een specifiek type olie nodig.
Harde vetten
Bij het maken van koekjes of gebak is voor een goede textuur van het deeg bijvoorbeeld vaak een hard vet nodig. Meestal vragen zulke recepten om margarine, maar sommige pure plantaardige vetten zoals kokosolie, palmvet en cacaoboter zijn ook vast bij kamertemperatuur. Kokoskolie heb je in ongeraffineerde en geraffineerde vorm. De eerste heeft een lichte kokossmaak, maar de tweede smaakt neutraal en is geurloos.
Vloeibare olie
Veel recepten voor cakes en dergelijke gebruiken neutraal smakende vloeibare olie, zoals zonnebloemolie, rijstolie, koolzaadolie of sojaolie. Er is nu ook speciale koolzaadolie met een botersmaak. Olie met een sterke eigen smaak, zoals olijfolie, of is voor de meeste baksels minder geschikt.
Olie met een sterke smaak
In saladedressings en warme gerechten is het vaak juist wel lekker om een sterker smakende olie te gebruiken. Behalve olijfolie zijn er allerlei exotische varianten zoals walnootolie, geroosterde sesamolie en truffelolie.
Olie om te bakken
Als je de olie wilt gebruiken om in te bakken is het vooral belangrijk dat de olie tot een hoge termperatuur verhit kan worden zonder te verbranden of te roken. In het algemeen geldt dat koudgeperste extra vergine olie sneller gaat roken dan olie van latere persingen. Ik gebruik zelf het liefste rijstolie, omdat dit bijzonder rookmelder-proof is en heel neutraal smaakt zodat ik het ook voor baksels kan gebruiken.
Deze ronde kruidige cake met peren is afkomstig van veggiesonthecounter.com, een blog met veel glutenvrije recepten. Hij zag er zo ontzettend lekker uit, dat ik hem meteen wilde proberen. Ik heb hem al aan familie en collega's geserveerd en iedereen is verbaasd dat zo'n lekkere cake veganistisch en glutenvrij is!
Dit is een heerlijk lichte en smeuïge cake, een perfect voorbeeld van appelmoes als vervanger van eieren (en een perfecte manier om overgebleven appelmoes op te maken). De walnoten geven extra smaak en beet, maar zonder is ook lekker. Gebaseerd op een recept uit het boek 100 Best Vegan Baking Recipes. Update: de foto bij […]
Gekookte kikkererwten kun je in een handomdraai omtoveren tot gezonde knapperige borrelnootjes. Lekker als verantwoord tussendoortje, origineel hapje voor feestjes en zelfs in salades. Met de smaak kun je naar hartenlust experimenteren.
Zoek je een plantaardig alternatief voor strooikaas? Probeer dan dit recept eens. Makkelijk te maken, goedkoop, lekker, voedzaam én lang houdbaar. Wat wil je nog meer? Lekker over de pasta met tomatensaus, als topping in wraps enzovoort.
Plantaardig stoofvlees? Jawel, dat kan! Deze stoofschotel maak ik het liefst als ik net de basis seitan in bouillon heb gemaakt, want die bouillon maakt dit recept bijzonder lekker. Als je geen seitanbouillon hebt, kun je de alternatieve methode gebruiken.
Als er in een recept staat dat je ‘seitan’ nodig hebt, kun je natuurlijk de inhoud van zo’n kant en klaar potje of pakje uit de biowinkel of Chinese toko gebruiken. Je kunt het ook zelf maken. Veel goedkoper en lekkerder!
Deze lekkere cake heeft een milde kokossmaak en een luchtige, zachte en licht kruimelige textuur, bijna net zoals cake die met bloem en eieren gemaakt is. Hij is rijk aan vezels en eiwitten en vult dus goed.
Met deze ontbijtmix maak je 's ochtends in een handomdraai een warme vullende pap. Het heeft wel iets weg van Brinta, maar dan voedzamer en met meer smaak. Als extraatje doe ik er vaak een beetje fruit doorheen, zoals appel, rozijn of aardbei. Met wat kleine aanpassingen is het ook geschikt voor een koolhydraatarm dieet.