Plantaardige olie is er in allerlei soorten, zoals zonnebloemolie, olijfolie, sesamolie, rijstolie en kokosolie. Elk van deze soorten heeft net weer andere eigenschappen wat betreft smaak, consistentie en maximale temperatuur waarop het verhit kan worden. Vaak is er voor bepaalde recepten dus een specifiek type olie nodig.
Harde vetten
Bij het maken van koekjes of gebak is voor een goede textuur van het deeg bijvoorbeeld vaak een hard vet nodig. Meestal vragen zulke recepten om margarine, maar sommige pure plantaardige vetten zoals kokosolie, palmvet en cacaoboter zijn ook vast bij kamertemperatuur. Kokoskolie heb je in ongeraffineerde en geraffineerde vorm. De eerste heeft een lichte kokossmaak, maar de tweede smaakt neutraal en is geurloos.
Vloeibare olie
Veel recepten voor cakes en dergelijke gebruiken neutraal smakende vloeibare olie, zoals zonnebloemolie, rijstolie, koolzaadolie of sojaolie. Er is nu ook speciale koolzaadolie met een botersmaak. Olie met een sterke eigen smaak, zoals olijfolie, of is voor de meeste baksels minder geschikt.
Olie met een sterke smaak
In saladedressings en warme gerechten is het vaak juist wel lekker om een sterker smakende olie te gebruiken. Behalve olijfolie zijn er allerlei exotische varianten zoals walnootolie, geroosterde sesamolie en truffelolie.
Olie om te bakken
Als je de olie wilt gebruiken om in te bakken is het vooral belangrijk dat de olie tot een hoge termperatuur verhit kan worden zonder te verbranden of te roken. In het algemeen geldt dat koudgeperste extra vergine olie sneller gaat roken dan olie van latere persingen. Ik gebruik zelf het liefste rijstolie, omdat dit bijzonder rookmelder-proof is en heel neutraal smaakt zodat ik het ook voor baksels kan gebruiken.
Ik doe bijna altijd een deel kikkererwtenmeel in mijn pannenkoeken. Dit zorgt voor een wat eiwitrijker beslag en het geeft de pannenkoeken een mooie subtiel gele kleur. Je hebt geen plantaardige melk nodig als je kikkererwtenmeel gebruikt, je kunt de pannenkoeken gewoon met water maken.
Spanakopita zijn Griekse hapjes van filodeeg gevuld met spinazie en witte kaas. Die vulling kun je heel makkelijk en lekker vegan namaken met tofu, edelgist en een beetje zout.
Dit is een leuk recept voor een luxe ontbijtje of high tea. Het deeg voor deze broodjes hoeft niet gekneed te worden en het hoeft ook niet te rijzen, dus ze zijn super snel klaar.
In de topping van deze lekkere kruimeltaart zijn havermout en walnoten verwerkt. Het is een super snel receptje wat je in een handomdraai in de oven kunt schuiven.
Maisbrood is het Amerikaanse zusje van polenta. Je gebruikt hetzelfde basisingrediënt - maïsmeel. Het 'brood' in super snel klaar, want het moet maar een half uurtje in de oven en het hoeft van te voren niet te rijzen. Het smaakt heel lekker met chili, zwarte bonensoep en andere traditionele maaltijden uit Mexico en het zuiden van de VS.
In een handomdraai zwiep je alle ingrediënten voor deze Mexicaanse soep de pan in, en een kwartiertje later heb je een heerlijk dikke, kruidige pan met eten.
Dit gerecht is bedriegelijk simpel, maar de smaak is super. Nootachtige boekweit, kruidige ras el hanout en zachte doperwtjes en worteltjes. Echt troostvoedsel voor een druilerige dag.
Dit licht zoete brood met maanzaadvulling is verrassend makkelijk te maken. Het is erg lekker bij een luxe ontbijt, of gewoon om tussendoor van te snoepen.
Dit alcoholvrije glühsap ruikt net zo lekker als glühwijn. Het heeft een mooie warme goud-achtige kleur en een sterke kruidige smaak. De smaken moeten liefst een paar uur trekken, dus het is leuk om te maken op een koude winteravond of -middag.