Melk

Engels: non-dairy milk

Koemelk is gemakkelijk te vervangen door plantaardige melk. Er zijn veel verschillende varianten, maar in Nederland is sojamelk het goedkoopst en ook het makkelijkst te vinden. De meeste supermarkten verkopen wel een paar soorten op de afdeling met houdbare melk, meestal van de merken Alpro of Vivera, soms ook van een huismerk. Voor de soja in Alpro en Vivera melk is geen regenwoud gekapt. Niet iedereen vindt gewone sojamelk even lekker, maar zeker sommige varianten met een smaakje, zoals banaan, chocolade en macchiato smaken erg goed. Aan de melk is vaak vitamine B12 en calcium toegevoegd, zodat het net zo voedzaam is als koemelk.

Andere soorten plantaardige melk zoals rijstmelk, havermelk, amandelmelk en hazelnootmelk zijn vooral in natuurwinkels te koop, maar steeds meer supermarkten nemen ze ook in het assortiment op. Vooral notenmelk is erg lekker (denk vloeibare hazelnoten!), dus zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Welke melk moet ik kiezen?

Om te koken gebruiken wij meestal sojamelk omdat dit goedkoop (vergelijkbaar met biologische koemelk) en makkelijk te krijgen is. Je kunt sojamelk op precies dezelfde manier gebruiken als koemelk. In de meeste gerechten merk je niet of nauwelijks verschil in smaak, zeker niet als je kruiden of andere zoete of hartige smaakmakers toevoegt. In hartige gerechten, zoals sauzen en dergelijke, werkt ongezoete sojamelk het beste (let op: de naturel smaken bevatten zoetmiddel en soms vanille, neem dus echt een pak waar ongezoet op staat!). Voor zoetige gerechten, zoals cakes, koekjes, havermoutpap en smoothies kun je best de gezoete naturel sojamelk gebruiken.

Zelf plantaardige melk maken

Je kunt ook zelf plantaardige melk maken door noten, zaden of gekookte granen in de blender te pureren met water en deze vloeistof eventueel nog te zeven door een kaasdoek, schone theedoek of zakdoek. Meestal is zeven niet eens nodig, zolang de kleine overgebleven deeltjes niet zullen opvallen in het eindproduct. Handig voor als je even geen pak melk in huis hebt!

Recepten

Recepten met: "melk", "plantaardige melk", "sojamelk", "amandelmelk", "havermelk", "rijstmelk", "rijstemelk", "ongezoete sojamelk".

Vegan pannenkoeken met kikkererwtenmeel

Vegan pannenkoeken met kikkererewtenmeelIk doe bijna altijd een deel kikkererwtenmeel in mijn pannenkoeken. Dit zorgt voor een wat eiwitrijker beslag en het geeft de pannenkoeken een mooie subtiel gele kleur. Je hebt geen plantaardige melk nodig als je kikkererwtenmeel gebruikt, je kunt de pannenkoeken gewoon met water maken.

Spanakopita taart

Spanakopita taart, veganSpanakopita zijn Griekse hapjes van filodeeg gevuld met spinazie en witte kaas. Die vulling kun je heel makkelijk en lekker vegan namaken met tofu, edelgist en een beetje zout.

Vegan kwarkbrood

Kwarkbrood, vegan, zonder melkDit is een leuk recept voor een luxe ontbijtje of high tea. Het deeg voor deze broodjes hoeft niet gekneed te worden en het hoeft ook niet te rijzen, dus ze zijn super snel klaar.

Appel-bosvruchten crumble

Havermoutcrumble met appel en bosvruchten, veganIn de topping van deze lekkere kruimeltaart zijn havermout en walnoten verwerkt. Het is een super snel receptje wat je in een handomdraai in de oven kunt schuiven.

Maisbrood

Mecixaans maïsbrood, veganMaisbrood is het Amerikaanse zusje van polenta. Je gebruikt hetzelfde basisingrediënt - maïsmeel. Het 'brood' in super snel klaar, want het moet maar een half uurtje in de oven en het hoeft van te voren niet te rijzen. Het smaakt heel lekker met chili, zwarte bonensoep en andere traditionele maaltijden uit Mexico en het zuiden van de VS.

Pools maanzaadbrood

Pools maanzaadbrood, veganDit licht zoete brood met maanzaadvulling is verrassend makkelijk te maken. Het is erg lekker bij een luxe ontbijt, of gewoon om tussendoor van te snoepen.

Glüh-appelsap

Gluh-appelsap, alcoholvrij, veganDit alcoholvrije glühsap ruikt net zo lekker als glühwijn. Het heeft een mooie warme goud-achtige kleur en een sterke kruidige smaak. De smaken moeten liefst een paar uur trekken, dus het is leuk om te maken op een koude winteravond of -middag.